Hundra dagar

En bok på hundra dagar. Deadline 18 augusti 2008.

Dag 208: Konsten att vinna en fotobok!

 

Det har blivit dags att avrunda den här bloggen. Nu är det 208 dagar sedan jag skrev att jag hade hundra dagar på mig att göra en bok på 160 sidor. I själva verket visade det sig att arbetet tog närmare 170 dagar och boken blev på 208 sidor, men vi nådde vårt mål att få ut den till Fotomässan 2008. 

Det kändes lämpligt att avsluta just idag med tanke på att boken fått sin första egentliga recension (utöver ett tiotal läsarmejl, tack för dom), och det från lite oväntat håll. Det är naturfotografen och forne fotosidanprofilen Terje Hellesø som skriver ganska utförligt om den i sin privata blogg. För mig blev det en läsning med hettande kinder

Dessutom kom jag och Mattias Karlsson på sajten Moderskeppet till skott med en liten anspråkslös tävling just idag. Vi delar ut böcker till de tre läsare som bäst kan motivera varför de behöver en lärobok i fotografi. Lögner är fullt tillåtna så länge de är övertygande och tävlingen pågår under en vecka. 

Så tack alla bloggläsare för den här tiden. Jag beklagar att bloggtempot inte var det högsta, men det visade sig att det i alla fall för mig var omöjligt att vara utåtriktad med en så intern process som bokskrivande trots allt är. 

Bloggandet på min hemadress, www.multijournalist.se, fortsätter som vanligt.  

Tack och hej!

 

/Göran  

Postat 2008-11-27 12:39 | Läst 1729 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Dag 167: Vi gjorde det!

Vi gjorde det. 

Boken är färdigskriven, färdigbildsatt, färdigformgiven, färdiglayoutad, färdigkorrläst och skickad till tryck i Finland. Och den kommer att finnas färdigtryckt på Fotomässan i Älvsjö 14-16 november, precis som vi sa den där dagen för sexhundra år sedan, eller var det i april. Vi lämnade inte i måndags som det var sagt, för Ulf, den gudagåvan, lyckades förhandla till oss fyra dagar extra på tryckeriet efter att jag haft en förfärlig vecka i Kalmar då jag föreläste sex timmar varje dag och flämtade efter luft resterande arton. 

Att det ska ta sån tid. De där texterna har förföljt mig dag och natt – kan man verkligen säga si, och vad säger den och den om jag skriver så? Har jag täckning för det här och måste författarporträttet vara så jävla stort? 

Jag höll på att säga att man vet inte vad prestationsångest är innan man skrivit en bok, men det är klart att man vet. Alla har ju sitt. Men ur mitt perspektiv är just en bok så fruktansvärt definitiv. Inte bryr jag mig mycket om vad tidningen Foto, bara för att ta ett exempel, skrev 1987. Men Roland Barthes bok från samma tid läser jag och tänker noga på varje ord. Någon gång har jag googlesnubblat över elevuppsatser där någon citerar något ur min förra bok, Fånga bilden. Och då tänker jag att men vad fan, fattar dom inte att det bara är en vanlig snubbe som skrivit det där? Borde dom inte citera någon... klok? 

Jo just det, så var det detta med den misskötta bloggen. Den här bloggen. 

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Nog hade jag tänkt att sköta den bättre, skriva åtminstone varannan dag. Men det blev så fruktansvärt jobbigt att behöva läsa om mig själv. Jag slutade när jag började censurera mig själv. Alltså, det är inte kul att skriva hur det går när det går vidrigt dåligt.  Det missuppfattas. Alltså, det finns ju perioder när jag ser att det går vidrigt dåligt, men jag vet ju att det går över. Men i text ser det så destruktivt ut. Eller kanske desperat. Eller som att jag behöver en kram (kanske jag gör också, men det ordnar jag privat). Och jag är ju funtad så att jag har fruktansvärt svårt att ljuga och hitta på. 

Så jag vet inte. Tänker nog aldrig åta mig att blogga om ett projekt av den här typen igen. 

Hursomhelst har det varit ett fantastiskt äventyr, och egentligen har det väl bara börjat. Nu ska boken ut och erövra världen också. 

 

PS. Hej hälsar Alma !!! ^^( Görans dotter) 

Postat 2008-10-17 22:36 | Läst 1933 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Dag 142: Äntligen form!

Nu börjar äntligen boken få en fysisk form. Jag har haft layoutmallen i en vecka, och är väl klar med två och ett halvt kapitel av tolv, ungefär. 

Vår arbetsgång är så här: Jag layoutar in i formgivarens snygga bokmall, skickar kapitlen till redaktör Ulf som jagar fram alla bilder jag vill att vi ska köpa in. 

Det känns som att det är fruktansvärt bråttom nu. Vårt mål är att få fram färdigtryckta böcker till Fotomässan i Stockholm i november, och för att hinna det måste vi lämna allt till tryck 13 oktober. 

Låter det som en baggis? Inte om man tittar på mitt arbetsschema i övrigt, där står det bland annat att jag mellan nu och då ska leda en veckas internatkurs vid Högskolan i Kalmar.  

Och jag har börjat skriva om lite i kapitel fyra...

 

Postat 2008-09-22 09:06 | Läst 2073 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Dag 101: Längtar efter lukten av nytryckt

 

Fick en sån längtan idag efter att se texten och bilderna i tryck, känna strävt, halvblankt papper och doften av färsk trycksvärta. När jag blundade och försökte se boken framför mig – jag vet ju ännu inte hur layouten kommer att bli – såg jag särskilt en bild som var över ett helt uppslag, och nu känner jag att jag måste se om det är möjligt att göra det, eller bara dumt. 

 

Postat 2008-08-19 21:40 | Läst 2373 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dag 100: Och fler dagar blir det

Plan A: Boken är färdigskriven och layoutad 18 augusti. 

Plan B: Arbeta på och gör boken färdig så snart som möjligt. 

 

Det är smärtsamt att skriva det, men vår planering har havererat. Boken har vuxit och förändrats så mycket under de senaste tre månaderna. Den har vissa grunddrag gemensamma med det första utkastet, men den är ändå något helt annat och det har tagit tid att få den dit. Den är, hur konstigt det än kan låta, både djupare och mer lättillgänglig. 

Allt innehåll är indelat i två block – att bedöma bilder och att göra bilder. Varje block behandlar tre nyckelbegrepp som är intimt länkade till varandra, precis som slutartid, bländare och ISO är länkade till varandra vid exponeringen. I stort sett all text i boken är bara utvecklingar av dessa sex begrepp. Tre begrepp för att bedöma bild, tre för att göra bild. 

Ja, och till min egen förvåning har vi hängt på ett avsnitt med tips och tricks som inte var planerat från början. Om du följt bloggen vet du att jag inte tycker att tips- och trickkunskap är det bästa sättet att lära sig, men jag presenterar dem på ett lite annorlunda sätt som jag tror skapar ett bra sammanhang. 

 

Så vad har vi kvar? Jag ska fylla på min lista med måste-köpa-bilder till redaktörs-Ulf så att han kan beställa dem från fotografer och bildbyråer. Formgivar-Marianne ska göra färdigt mallen för bokens inlaga så att vi kan börja lägga över texterna från min ordbehandlare. 

Och jag, jag har en del skrivarbete kvar på de tretton kapitel som vi slutligen spikade. Och jag måste bestämma mig angående en del bilder. 

Nästa tidplan är inte spikad än, men om jag förstår Ulf rätt så är det ännu inte kört att hinna med en utgivning i november. 

 

 

Postat 2008-08-18 18:09 | Läst 2316 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa