Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Tractatus och extravalet inställt

En fantastisk fin vinterdag har det varit, ett tunt snötäcke hade spätts på ytterligare och staden visade upp sig från sin vackraste sida.

Själv läser jag vidare om Wittgenstein och kan inte låta bli att imponeras av hans ärliga men snåriga sökande och knepiga personlighet.

En homosexuell intellektuell stammande från den Österrikiska aristokratin och till lika en av de mest förmögna familjerna dessutom med ett judiskt påbrå som gjorde det knepigt för honom i hans många gånger (för mig) obegripliga tänkande.

Gick som frivillig in i första världskriget där han sökte sig till så stora faror som möjligt. Sin arvsrättsliga rikedom avsade han sig efter kriget för att leva som enkel byskollärare, ett kall som knappast passade honom, för att sedan bli trädgårdsmästare där han levde i ett skjul under påvra förhållanden osv.

Skrev stora delar av sitt verk Tractatus i skyttegravarna på östfronten. Hade självmordstankar hela livet, något som gick i släkten, flera av hans syskon tog livet av sig. En oerhört komplicerad människa i gränslandet mellan geni och galenskap.

För övrigt hörde jag att extravalet blivit inställt efter en överenskommelse hur landet skall kunna regeras i minoritet, ett välkommet besked tycker jag. 

Inlagt 2014-12-27 14:40 | Läst 1473 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Om det blir lättare att regera för en minoritet så blir det även lättare för en oönskad minoritet, t ex det tredje största partiet.
Svar från alf109 2014-12-27 15:50
Det bästa, som jag ser det, är att man helt skulle skrota den förlegade blockpolitiken. Men om man nu inte är beredd att göra detta så måste landet likväl kunna regeras. Alternativet är ju att låta extrempartier ta över agendan, vilket jag ser som betydligt värre. Att "det tredje största partiet" skulle få lättare har jag svårt att se, det innebär ju att de andra inte skulle kunna formera någon form av enighet så att de blev större än detta parti och att både det största och det näst största skulle kasta in handduken innan det tredje blev aktuellt.
-affe
syntax 2014-12-27 18:32
jag tycker att agerandet är utomordentligt anmärkningsvärt i en representativ demokrati. Det låter ju tjusigt och tillvänt med "blocköverskridande samarbete", men det finns ett annat ord: Kohandel.
Vad vi här ser är att de politiska huvudmotståndarna kohandlar för att kringskära tredje parts manöverutrymme i riksdagen. Att slå in på en sådan väg är att glida mot en korrupt demokrati.
Sedan finns det ytterligare en sida av saken. Jag tror helt enkelt att man har börjat bli byxis på allvar för väljarnas dom i ett nyval. Man är rädd för att SD ännu en gång skall fördubbla sitt väljarstöd. Bäst att inte fråga väljarna!
N Thomas Meldert 2014-12-27 21:02
Det är nog ingen fara att det där tredje största partiet skulle få igenom sin hjärtefråga om de hade en minoritetsregering. Oppositionen skulle vara massiv =)
monabonejakon 2014-12-27 22:10
Sverige är en representativ demokrati dvs vi väljer mellan olika partier som företräder,
det mikrokosmiska svenska samhället (4% spärren reglerar den teoretiska modellen).
Om SD börjar prata om integration och inte om vilka som skall vara med eller utanför gemenskapen,
så skall jag börja lyssna på dem.