Som rubriken säger här dyker det upp lite diverse bilder å prat om vad som händer på jobbet å på fritiden vilket innerbär en del jobbar bilder då man gör div å inte så vanliga kran lyft jämt . Å fritid ja där kan det dyka upp vad som helst

Gråter blod just nu (70 gig bilder borta)

Presis som rubriken säger så gråter jag blod just nu . För som ni vet så byggde jag en ny dator och då mina hårddiskar från min gamla var mindre än 6 månader gamla så satte jag in dom i den nya . Men innan så flyttade jag över alla bilder ca 70 GIG + lite annat så som en del program  till en  extern HDD och formaterade dom innan jag la in win 7 64 bitars och vad händer jo den externa HDDn har gått sönder så har man otur så är alla bilder borta . Så så mycket hade man för att man skulle vara ordentlig o föra över allt på en extern hdd ut i fall att nån int skulle packa ihop 

För det som händer med den externa är att man hör ett svagt klick ljud i den  och att ström indikator lampan blinkar sedan så händer ingenting . Kan väl säga att man inte är på sitt bästa humör just nu 

Må best ni som läser min blogg                                                                                                               Mvh Affe                                                                                                                                                        så är det inte Affes väg direkt 

Inlagt 2011-09-30 20:48 | Läst 2264 ggr. | Permalink
Jösses!
Det finns firmor som har specialiserat sig på att läsa info ut trasiga hård-diskar. Det värsta är att de tar ruggigt bra betalt.
Ett företag har ju ofta inget annat val . Alla alternativ till att få fram dessa gömda data är ju krångligare och dyrare ändå och det vet ju dessa HDD-trollkarlar.
Men du som privatperson kanske kan diskutera priserna med dem?

Du hittar säkert något om du googlar runt lite.

Hoppas att det löser sig! Lycka till!!
/Roger
Svar från Affe.R 2011-09-30 21:04
Jo nog kan man säga jösses alltid . Jo jag har fått en del tips på firmor som fixar trasiga HDDn men dom vill ha runt 4-5000 kr å det känns lite väl häftigt men vad gör man . Så nu blir det till att införskaffa en ny extern HDD fast det som känns jävligast är just att man då var smart o duktig och flyttade över allt vilket igentligen inte hade behövt då 64 bitars klarar å läsa från den även om det är inlagt med ett 32 bitar os
Agneta Viklund 2011-09-30 21:57
Hej igen Alf
Jo med sladden menade jag power supplyen eller likriktaren d v s klumpen som är mellan driven och vägguttaget.
Hoppas det löser sig.
Detta var jag ute för en gång, traskade iväg till data doktorn och de sa att ev skulle de kunna hitta tillbaka till bilderna men det skulle ju kosta mycket.
Kände inte riktigt som att det stämde utan jag tog med mig den hem igen och bytte sladden och vips så funkade den igen. Kändes väldigt bra att jag gick på känslan där. Håller tummarna för dig:)
Svar från Affe.R 2011-09-30 21:09
Har testa å byta sladd även så har jag bytt usb urtag från fronten till dom som sitter på baksidan på burken . Jo då nog kan dom ta betalt för å ta ut data ur hddn men som sagt veti fasiken om det är värt 4-5000 kr även om det är en jädrans massa bilder som nu e "inlåsta"
Formaterade hårdiskar finns det program som kan hämta bilder från .

http://www.softpedia.com/downloadTag/file+retriever

Det är bara att googla runt till du hittar det fileretrevalprogram som du känner dig bekväm med . Jag hittade ett . Minns inte vad det hette men det plockade fram alla email som jag letade efter på en formaterad hårdisk . Man ställer in det till att leta efter en filändelse . Låter programmet jobba sedan får man en lååång lista på vad man vill rädda :)))))))

Hör av dig om du undrar något .
mvh Ricki
Rikard Strand 2011-09-30 21:07
För mig kostade det inte många tior
Svar från Affe.R 2011-09-30 21:13
Problemet är att jag har lagt in operativ systemet o en del program på just den HDDn men tack för tipset ska prova ändå å se vad det kan hitta för något
Rikard Strand 2011-09-30 21:13
Det hade jag också gjort men det var inga problem . Jag hade formaterat och fixat ett xp från vad det nu hette innan
Det låter ju som om det inte är fel på själva skivan i alla fall. De borde ju kunna flytta över dina snurror till ett bra chassi med bra motor och chip.

De brukar alltid hantera sådana i en dammfri miljö med övertryck etc. så det kräver nog lite specialkunskaper men det borde kunna gå att fixa billigare tycker man.
Men... vad vet jag...
Svar från Affe.R 2011-09-30 21:14
Jupp man tycker det men som sagt bara å hoppas att det går att fixa till
Been there, done that :(

Först tårar över förlusten, sedan tårarna över kostnaden för att återställa och slutligen tårar över kostnaden för ny backup-på-backup-på-backup.

Förhoppningsvis lite lycka om/när en del räddats.

Må gott
/ Ola
Svar från Affe.R 2011-09-30 21:31
Presis så känns det nu då den ny byggda burken inte direkt va billig å pilla ihop och när den väl fungerar och allt känns på topp bara av vetskapen att nu har man en burk som klarar av att hantera mina stora bilder utan o lagga å framför allt ta tiiiid på sig då kommer detta som ett brev på posten
Eftersom du säger att du byggt ihop din nya burk.. så antar jag att du har lite kunskap om hur datorn är uppbyggd.

Pröva att plocka ur hd ur det bärbara chassit och sätta in den direkt i datorn, ifall det kan vara fel på strömmatningen till chassit.
Värt att prova..
Svar från Affe.R 2011-10-01 10:38
Har redan kollat om det gick att göra så men tyvär så får den ström via usb kontakten och det finns bara den kontakten på HDDn
Men tack för tipset i alla fall
Danne B 2011-10-01 10:58
Då har du inte tagit ur hd:n ur det externa chassit..
En hårdisk har två anslutningar.. signal och ström, det har de oftast också utanför chassit, men en del har bara USB/FW utanför.
Inne i chassit är det dock två anslutningar till ett kretskort..

Nu för tidan är SATA vanligast för signalen, tidigare var det IDE.
På ditt moderkort finns det SATA-anslutningar som du troligtvis kopplat in din/dina andra diskar med. Sätt dit/byt kabel från befintlig (ej OS-hd:n) och koppla in..
Sedan är det en passande strömkabel från nätaggregatet..
Svar från Affe.R 2011-10-01 15:44
Jopp jag tog ur den ur chassit usb ingången är lödd direkt i HDDn det finns inga andra kontakter
la in ett par bilder så ni ser hur den ser ut
Danne B 2011-10-01 22:42
Det där var en ny variant som jag aldrig sett förut.. :-)
Antingen så får du gilla läget och inse faktum att du förlorat bilderna, lämna in den för dyra pengar eller göra en chansning..

Eftersom du inte får någon ström så är det troligtvis något avbrott på kretskortet du har på hd:n. Detta händer ofta med elektronik, då oftast pga värme.
Det bildas sprickor i lödningarna till komponenterna, vilket gör att kontakten bryts.
Chansningen går ut på att ta bort kretskortet från hd:n och lägga det i ugnen.. +175C i 7-8 minuter.. vilket gör att lödningarna smälter ihop igen.
Har i dagarna gjort detta med två grafikkort till en bärbar dator åt en kompis.
Bägge fungerar igen.. ;-)
Om du undrar hur det går till så googla på "Baka grafikkort" eller dylikt, så får du fram några trådar. Kretskort som kretskort...
Pagajviftaren 2011-10-09 13:06
Flera 2,5" har USB-kontakten lödd direkt på hårddiskens kretskort. Dessutom är de ofta dåligt ditlödda utan förstärkningar, så USB-kontakten bryts lätt loss.
Annars går det som sagt oftast att plocka ut disken och montera i dator eller via extern dockningsstation. Tex http://www.kjell.com/?item=68225&path=
Jag har haft liknande symptom med externa diskar. Jag köpte en extern låda utan disk sedan flyttade jag över den trilskande disken till den nya lådan. I den nya lådan fungerar disken problemfritt. Sedan kom jag på att jag hade ytterligare en disk som inte fungerade, köpte ytterligare en extern tom låda och flyttade med lyckat resultat över även den disken. Det kan kanske vara fel på strömförsörjningen eller annan elektronik som inte nödvändigtvis sitter på själva disken.
Har du provat med ett Fileretreprogram .
När du formaterar hårdiskar tas inte informationen bort . Man kan i princip säga att informationen " taggas " som borttagen . Ett sådant program läser av sk den typen av taggad info .
Kontakta mig om det är något
min mail är ricki69@live.se
mvh Ricki
Hmm har det löst sig eller du har inte fått rätt på det ?
För min del låter det inte som om det är fel på din hd utan att den inte får ström så att det räcker.

Om jag har fattat det rätt så är det en extern 2,5" disk som kopplas direkt till usb?
Många usb uttag ger inte ström så att det räcker för att driva en extern disk och då låter det som du beskrivit dvs det klickar och klonkar i den och ibland kan man kanske höra den försöka varva upp.

Antingen fixar du en kabel med dubbla usb kontakter som man kopplar in i datorn eller så testar du ett annat usb uttag. Brukar finnas 1-2 uttag som kan ge mer ström än de andra..
Svar från Affe.R 2011-11-12 15:12
Jodå problemet är löst det var en kall lödning i kontakten som gjorde att den inte fungerade så nu fungerar den igen . Det kostade några hundringar å fixa men väl värt
Filmtok 2011-11-12 15:29
Låter bra! Skönt att det löste sig!