Som rubriken säger här dyker det upp lite diverse bilder å prat om vad som händer på jobbet å på fritiden vilket innerbär en del jobbar bilder då man gör div å inte så vanliga kran lyft jämt . Å fritid ja där kan det dyka upp vad som helst

Varför gör lightroom bilden betydligt ljusare än i kameran ??

Vet att lightroom gör en raw fil lite ljusare än vad som visas i kameran men inte så här mycket 

den här bilden direkt från kameran endast om gjord till jpeg i Sonys eget program 

så här ser bilden ut i lightroom 

Som synes en mycket stor skillnad så varför blir det så här och det gäller inte bara den här bilden utan alla bilder . 

Så må best nu ni som läser min blogg 

Mvh Affe the carbuff 

Inlagt 2015-02-07 21:57 | Läst 1068 ggr. | Permalink
Det du ser på skärmen i kameran är en liten inbäddad jpg-fil (preview eller förhandsgranskning på svenska) som skapas i samband med att råfilen sparas. Hur den jpg-filen ser ut beror av hur kameran är inställd (tonkurva, vitbalans m m). När du sedan öppnar råfilen i Sonys programvara läser det programmet kamerainställningarna som medföljer filen och använder de inställningarna som startvärden i hur den skall tolka råfilen. Du kan ju sedan ändra inställningarna, men kamerans värden är startpunkten.

Lightroom däremot struntar i kamerans inställningar utan läser bara själva råfilen, gör sin tolkning av det och sedan är det upp till dig ändra inställningarna. Startpunkten blir alltså Adobes tolkning istället för inställningarna i kameran.

Samma fenomen uppstår med i princip alla kameramärken när man jämför tolkningen som tillverkarens egen råkonverterare gör (som brukar ta kamerans jpg-inställningar som startpunkt) och den tolkning Lightroom gör (som struntar i kamerans jpg-inställningar).

En lurig grej i Lightroom är att man vid import under ett kort ögonblick ofta hinner se en bild som ser mer ut som i kameran, men som sedan ändras till Lightrooms tolkning. Det beror på att Lightroom visar råfilens inbäddade förhandsvisning innan programmet hunnit skapa en egen.
Svar från Affe.R 2015-02-07 23:15
Är ju rätt märkligt igentligen för hur svårt kan det vara att få lightroom att läsa den data som finns i raw filen och sedan visa den som den är istället för att göra sin egen tolkning . Men la även upp frågan på forumet å fick en del tips så nu har jag testat å ställa in mina egna referenser "presets" så nu ska det nog fungera bättre men har en instänings prestets å göra men den får bli i morn .
Men tack för din förklaring sånt uppskattas
Må best mvh Affe the carbuff
Grevture 2015-02-07 23:50
Det är faktiskt inget märkligt alls :-)

Ligtroom gör sin tolkning, Sony gör sin (i kameran och i deras råkonverterare), hade du kört Capture One hade de sannolikt gjort en tredje tolkning, kör du Libraw gör den sin ... Alla råkonverterare gör en tolkning, och de flesta av dem bryr sig inte alls om kamerans inställningar för jpeg-filer. De inställningarna är ju ändå bara ett förslag på hur bilddata _kan_tolkas, inte hur de _måste_ tolkas.

Sedan kan du som sagt via presets instruera Lightroom att tolka data enligt kamerainställningarna. Du kan ju också skapa en annan preset som gör en helt annan tolkning - svartvitt till exempel. Det väljer du själv.

Tänk på att den tolkning som görs i kameran inte nödvändigtvis är mer "rätt" eller "korrekt" än någon annan tolkning. Det är bara ett av flera möjliga förslag.
Du har med all sannolikhet auto correct påslagen i LR. Slå av det så blir det mer lika.
Svar från Affe.R 2015-02-07 23:52
Misstänkte det oxå från början men det var ifrån slaget men tack för tipset ändå :)
må best mvh Affe the carbuff