Som rubriken säger här dyker det upp lite diverse bilder å prat om vad som händer på jobbet å på fritiden vilket innerbär en del jobbar bilder då man gör div å inte så vanliga kran lyft jämt . Å fritid ja där kan det dyka upp vad som helst

Vart tog tänkandet vägen (kameran)

Bara en tanke  som slog mig när jag läste ett annat blog inlägg här på FS vart tog tänkandet vägen å vad menar jag med detta då ?

Jo om man tittar lite bakåt i tiden när det gäller kamror innan digtal å hel automatiska kameror å video funktioner . Å just video i en "stilbilds" kamera har jag inte riktigt fattat vittsen med å vill inte fatta heller : Video i en kamera å still bilden i en kamera Thats it .Tbax till tanken innan digital tekniken så fick man ju tänka till lite extra vad man gjorde med bilden . Dels så hade man ju oftast bara 36 bilder och leka med å hade man bränt en så va ju den bilden förbrukad vilket gjorde att man inte alltid tog den just den bilden (fördel digitalen) . Men idag så är man ju så bort skämd med alla finneser så i prinsip så är det "bara" att sätta ögat mot sökaren å rikta kameran mot motivet trycka av å volla så har man en "fin" bild . Körde en hel del med en Minolta x700 i början på 80 talet vilket jag än idag tycker va en bra kamera som tyvär fick fötter å försvan på annat håll .

Vilket gkorde att jag la ner fotograferandet tills för 4 år sedan då jag köpte en Sony A100 å nu har man en A550 inget fel på den kameran dock så börjar jag sakna det där helt manuella lite grann vilket känns lite att gå baklänges men ändå så på nått sett känns det rätt . Detta är nog en utopi men jag skulle vilja ha en Sony digital kamera som bara går att köra manellt utan alla dessa finneser men olika "filter" å andra Automatiska hjälp medel som man bara har tid och bländare o leka med . Nu så kör jag en del manellt dock med autofokus men man faller gärna för automat läget av ren bekvämlighet.

Sedan något annat jag saknar vilket jag tror att det är fler som saknar är att man inte kan gå under 200 din på dom senare modellerna på Sony vilket jag märkt i vissa lägen att man skulle velat haft i alla fall ett 100 din läge .

Ja jag vet att det finns Leica M8 å M9 men dom ligger ju ljus år i pengar från min ekonomi plus att man får skaffa en ny uppsätning objektiv oxå så den går bort.

Så man får väl ta sig i kragen å ge sig på att köra 550in helt manuelt nån dag även fokuseringen då naturligt vis

Men som sakt detta är bara några tankar som föll ur huvet

Må bäst nu ni som läser detta

Tjingeling

 

Inlagt 2010-08-19 23:35 | Läst 1849 ggr. | Permalink
Tänkvärda ord.
Ja man känner sig ju faktiskt extra duktig när man har fotat en hel dag helmanuellt :)
Gillar inte riktigt automatlägen där jag inte har kontroll. (vanligen har kameran bättre koll än jag men ändå) ;)

/Peter
Tjena Alf :)
Bara för att de automatiska programlägena finns där så behöver man ju inte utnyttja dem. Själv så fotas ~80% av mina bilder i bländarprioritetsläge och resten i manuellt läge (försvinnande andel i slutarprioritetsläge så de räknar jag inte). Manuell fokus är inget jag har någon större användning för i mitt fotograferande.

Men jag kan inte hålla med om att tänkandet har försvunnit i fotografin, det kräver fortfarande sin fotograf för att ta bra bilder. Visst att den försöker hjälpa dig när man ska exponera, men i kniviga situationer så kan den lika gärna stjälpa dig och då gäller det att veta hur det fungerar för att få bilden att sitta. Men vad kameran inte kan hjälpa till med är såna saker som att hitta sitt motiv, komposition etc. Där krävs idag mer kreativ hjärna än nånsin för att sticka ut i det enorma utbud av bra bilder vi har idag.
Svar från Affe.R 2010-08-31 21:30
Som sakt detta är ju bara lite tankar som for genom huvet när jag skrev detta . Och visst man försöker ju köra så mycke det fungerar i manuellt läge . Prövade för någon helg sedan när jag var på dragracing å låta kameran sköta allt i action läget men som sakt det skällpte mer än det hjälpte så det vart manuellt resten av dagen . Men Vad jag närmaste hade i tanke var att nog välldigt många som förlitar sig på automatiken och inte tänker på att det faktiskt går att köra delvis/helt manuellt utan kör på i automatikens värld
Köp objektiv som inte kommunicerar med kameran, då blir du tvingad att ställa in allt, inte ens ljusmätning får du. Samyang är ett billigt exempel.