Här publicerar jag mina foton, utan tanke på vem som kan tänkas gilla dom eller inte. Allt möjligt som fastnar i "skottgluggen" kommer hamna här.

Meteorjakten blev ett fiasko

I onsdags var vi tre som var ute för att titta på, och förhoppningsvis även fota, meteorskurarna i skyn. Perseiderna som de kallas skulle vara speciellt kraftiga natten mellan onsdag och torsdag. Vi kom till en sjöstrand, satte upp våra kameror och kände direkt att det inte var vad vi hade hoppats på. Det var nämligen bara 10 grader varmt och vi var klädda för kanske fem grader mer än så. Dessutom kom inga skurar. Bara enstaka stjärnfall, vi såg tre var till slut, och hur vi än gjorde fastnade ingen av dom på bild. Vi övergick då till att fota det säregna solljuset som syntes i nordost (se bild nedan) och även om autofokusen i min kamera inte riktigt ville vara med fick jag till några fina foton.

IMG_6079.jpg

Vädret var ju så fint i övrigt. Det var synd att de kosmiska makterna inte var med oss. Senare har jag sett att många fick väldigt fina bilder tagna denna natten, fast senare på morgonen. Attans!

Inlagt 2015-08-14 17:26 | Läst 3091 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Har varit ute och fotat meteorider två kvällar i rad, igår och i förrgår, och det har funkat bra. Tror det är näst intill omöjligt att vänta tills man ser ett "stjärnfall" och då snabbt försöka ta en bild. Dom allra flesta är små, korta och ljussvaga. Därför måste det vara riktigt mörkt för att se dom (dom små). Min metod är att fota den vackra stjärnhimlen i olika riktningar, ISO och bländare så att tid omkring 4-5 sek blir lagom. Första kvällen tog jag drygt 50 bilder på stjärnhimlen på måfå, och på mellan 5 och 10 av dessa finns synliga meteorider. Hade tänkt lägga in en bild här men vet inte hur jag gör Titta istället på bilden av min blogg från igår, 13/8, kl 11,54. Där kan du se fyra streck på samma bild, dvs under 4 sekunder som var exponeringstiden.Ett starkt som syns direkt, tre mkt svaga, två långt till höger i bild och lite över mitten, ett fortfarande till höger men närmare mittlinjen och ngt nedanför mitten. (bilden måste förstoras för att kunna se de tre svaga)/ Björn T .