Bilder och funderingar.

Canon EF 35mm F/1.4 L på enbart största bländare

Mera träning idag, nu testade jag enbart med F/1.4 för att visa karaktären på Canon objektivet. Alla bilder är tagna i Rawformat och jag har mörkat ner överexponerade högdagrar och lättat upp en del mörka partier i Camera Raw samt skärpt upp alla bilder lite grann innan jag förminskat dem för att lägga ut dem här. Allt det här enligt min vanliga rutin.

Alla bilder är tagna i min närmiljö, Ulvsunda Slott, Minneberg och Alvik.

Bilderna är framförallt tagna för att visa karaktären på objektivet och inte för det bildmässiga. Jag kan också konstatera att jag får en hög andel oskarpa bilder när jag ställer skärpan manuellt. Det är svårt på mattskivan tycker jag.

Notera också att jag inte har försökt ta bort CA i bilden, och det syns bäst i bild nummer 4 med Ulvsunda slott i motljus där det blir mycket CA utmed slottets konturer. Det går ju lätt att redigera bort, men jag ville visa hur objektivet beter sig.

Bilderna behöver förstoras för att bättre uppleva objektivets karaktär.

Hälsar /Claes

Inlagt 2010-05-29 21:13 | Läst 4717 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Skönt skärpedjup i första bilden. Bra!
Svar från SD40T-2 2010-05-29 21:55
Tack Johan, det är roligt att börja testa objektivets möjligheter mer systematiskt.
//Claes
trevliga bilder du lägger upp Claes=)
tydliga beskrivningar såna tips är bra
mvh
peter
Svar från SD40T-2 2010-05-29 22:29
Tack Peter :-)
//Claes
Intressant projekt! Bilderna blir bra, särskilt den första är vacker. Men vad är CA? och hur/varför tar du bort det?
Svar från SD40T-2 2010-05-29 23:58
Om du klickar på 4:e bilden, den med Ulvsunda slott så att den förstoras och tittar utmed taket och kanterna på Slottsbyggnaden så ser du som en suddig blågrön kant runt slottet. Det är CA och CA betyder Chromatic aberration och är en typ av distortion. http://en.wikipedia.org/wiki/Chromatic_aberration
Man tar bort det med en funktion i t.ex. Camera Raw.
Nu syns det inte så mycket i det här lilla formatet på Fotosidan, men på min 25,5 tums skärm syns det tydligt.
//Claes
Det ser jäkligt bra ut! Skärpan håller fint och oskärpan är inte alltför jävlig. Men färgerna är en aning "muggiga" kan jag tycka. Ändå bättre än det mesta som man kan jämföra med. Om jag får gissa lite utifrån mina erfarenheter så ger exempelvis Nikkor 35/1,4 betydligt uslare kontrast, men har å andra sidan god färg redan vid f/1,4. Intressant nog verkar L-gluggen ge mjukare bokeh på långt avstånd! Med Nikkorn, och för den delen Zeiss, är det tvärtom.
Svar från SD40T-2 2010-05-30 09:37
Jag börjar trivas med objektivet Martin. Oskärpan är helt OK, men det där med färgerna kan ju också bero på kameran. Jag har läst att en del inte gillar Canons färgåtergivning....... Vet inte riktigt.
//Claes
Kan du inte träna på gatufoto så man fattar nå´t?! ;-) /Matti
Svar från SD40T-2 2010-05-30 09:39
Jag har svårare att jobba konsekvent med Gatufoto Matti.
Sedan vet jag inte om jag fattar nåt heller om det......
//Claes

P.S. Fast träna är ju det enda man kan göra ;-)
Testa på Tranebergsbron, eller båtarna. Naturen så här års är för grön för mig, inte att vistas i men att fta. /Matti
Svar från SD40T-2 2010-05-30 09:55
Har försökt med Tranebergsbron Matti, men hittills inget jag är nöjd med....
Får se vad det blir idag ;-)
//Claes
Snyggt Claes!

Så där ska det se ut när man plockar fram de viktiga man vill visa och överlåta resten åt betraktarens fantasi :-)

/Leif
Svar från SD40T-2 2010-05-30 16:23
Tack så mycket Leif :-)
//Claes