BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

Lumpen, Kodachrome och Australien

Jag gjorde lumpen på I1 i Kungsängen. Ryckte in i Augusti 1977 och muckade den 26 Maj 1978. Det var inte någon höjdare tyckte jag. Jag hade ju lekt krig på somrarna under hela min barndom så för min del var det färdiglekt. Nu sprang det runt en massa underbefäl och skrek och gastade och vi skulle krypa runt i lera, sova i tält och pyssla med massa annat oinressant trams.

Det enda som var bra med det var att man lärde sig sova var som helst och hur som helst och tänk vad skönt det var att få komma in till kompaniet ibland och sova i en riktig säng. Så här kunde det se ut på min lucka efter en övning.

 

Efter lumpen tog jag en sväng till Australien och eftersom jag håller på att skanna in diabilder från den tiden, så visar jag en typisk Kodachrome bild:

Jag tog bilden i Gippsland i Sydöstra Australien en sådan där dag när Kodachromemolnen hängde i luften. Sådär som det ska se ut.  Fotot är taget i Januari 1979 och floden heter Tambo river.

Det var skönt att komma ner till sol och värme, den där gången för 31 år sedan.

Hälsar /Claes

Postat 2010-01-31 18:15 | Läst 6421 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kodachrome och att bo på båt.

1985 köpte jag en gammal skuta som jag åkte runt med på somrarna och helgerna, en stor del av året. På vintern låg jag ofta infrusen på Norr Mälarstrand, på snedkajen precis vid stadshuset. Nuförtiden står det en glasskiosk där vid hörnet.

Efter tre år sålde jag skutan och köpte istället den båt jag hade drömt om i många år. Hon hette M/S Mälaren och var byggd 1943 på Knippla skeppsvarv i Göteborgs skärgård. Hon hette Mälaren redan som nybyggd och har aldrig bytt namn. Hon trålade först från Öckerö och hade då beteckningen GG463, efter 10 år såldes hon till Hasselösund på Smögen och bytte beteckning till LL463. Här trålade hon sedan räkor i resten av sitt yrkesverksamma liv.

Så småningom såldes hon som fritidsbåt till Stockholm och hade där ett par ägare innan jag köpte henne 1988.

Så här såg hon ut när jag hade henne, här på en utflykt till Fågelön i Bromma skärgård (Vid Drottningholm) sommaren 1992.

 

Jag hade som sagt kajplats på Norr Mälarstrand och på vintern kunde utsikten från akterdäck se ut så här:

 

1998 sålde jag Mälaren. Om någon vill se hur hon ser ut så är det bara att ta en promenad utmed Norr Mälarstrand där hon ännu ligger. Jag brukar titta förbi ibland för att se att hon mår bra och att nye ägaren håller efter henne.

De här bilderna var några av mina just inscannade Kodachrome, som ännu inte är tillfixade. Just nu får de se ut så här. Vad mycket nostalgi det blir när man tittar på bilderna igen, efter många år.

Hälsar /Claes

Postat 2010-01-30 22:56 | Läst 7337 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Första Kodachromen inscannad

Häromdagen hittade jag en Nikon Coolscan IV ED på blocket och idag hämtade jag den. Jag har nu kopplat upp den och hämtat hem drivrutiner för VISTA, installerat och stoppat i min första Kodachrome för att scanna.

Det fungerade på första försöket! Då känner jag mig nöjd. Jag lägger upp de första tre inscannade bilderna här. Jag har bara kört med standardinställningar och konverterat dem till jpg utan att redigera något överhuvudtaget. Jag behöver skaffa mig något att blåsa bort dammet med och sedan vill jag väl redigera bort sådant damm som inte lossnar.

Första bilden är tagen av min Mor, sådär 1953, ja i alla fall innan jag föddes 1955. Rätt fantastiskt vad färgerna har hållit sig efter 57 år. Det är väldigt mycket pappersludd på de röda pappramarna. När försvann dom, undrar jag?

Häst från 1953:

 

Sedan följer en bild som föreställer min Mor och mina föräldrars dåvarande bil, med skidor på taket. Troligen på väg till Östersund där Farfar och Farmor bodde. Den är tagen av min Far.

Min Mor och bilen 1953:

 

Slutligen en bild som jag har tagit själv, 1981-07-08. Det är min Far som sitter och dinglar med benen på Prekkestolen i Norge. Det är 700 meter ner till vattnet.

Prekkestolen och min Far 1981:

 

Jag ska fixa till fotona lite grann, men det var så kul att se dem så här direkt efter inscanningen.

Vad nöjd jag känner mig när saker och ting fungerar som det ska, t.om. VISTA.....

Hälsar /Claes

Postat 2010-01-29 17:38 | Läst 6631 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En Oktoberdag på Drottningholm

Idag sitter jag fortfarande inne och hostar, det har jag snart gjort i två veckor nu. Jag börjar känna mig bättre, så snart kan jag kanske gå ut med kameran igen.

När jag tittar tillbaka på den här dagen, 2009-10-15, så känns det som rena sommartiden. Det tyckte jag väl inte då, när sommaren just hade tagit slut och höstfärgerna lyste som bäst. Jag åker då och då ut till Drottningholmsparken för en promenad, alltid med kameran i högsta hugg och på senare tid även ett stativ i bagaget.

De flesta löv satt forfarande kvar:

 

Sama björk fast i stående format:

 

Canadagässen mellanlandade:

 

En dam bodde i björken:

 

Reflexer i vattnet:

 

Och så var promenaden över hälsar /Claes

Postat 2010-01-28 17:06 | Läst 4644 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Spårbunden transport i Berlin

Berlin är en härlig stad att turista i. Det går att ta sig i princip överallt med spårbundna transportmedel. Bekvämt, aldrig några långa väntetider och mycket att titta på genom fönstret.

Relativt moderna spårvagnar på Alexanderplatz:

 

S-Bahn:

 

Gammal spårvagn ute i förorterna:

 

U-bahn:

Hälsar /Claes

Postat 2010-01-26 12:05 | Läst 4667 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa