BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

God morgon Våmhus, det är en fin dag idag.

Då var jag tillbaka i Orsa och idag är en fin dag. Jag åkte upp igår efter jobbet och kom fram precis när solen försvann ner i molnen över Våmhus. Inga rådjur körde jag på heller fast det fanns gott om dem utmed vägen.

Så här såg utsikten över Orsasjön ut precis när jag steg ur bilen igår kväll.

Hälsar /Claes

Postat 2010-04-30 10:13 | Läst 4434 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ellens idag Leica M4-2 och lite annat.

Idag var det som vanligt fikamöte på Ellens och som alltid var det trevligt. Vi har fått en del klagomål på att det bara pratas Leica och visas bilder på kameror, så idag blir jag nog tvungen till lite Censur tror jag.

Vi började med att prata lite om ................ därefter bytte vi ämne och tog oss en titt på mitt nya ........... som nu innebär att jag slipper bli mobbad av vissa personer. När vi hade tittat på mitt .......... så pratade vi lite mer om ......... och därefter lite om ........... och så vidare. Så vi kan nog konstatera att mötet var både roligt och lärorikt.

Här kommer nu en bild på en ......... Nävisst nä, det får bli på en .....-ägare i lite yngre år. Här blev inte inscanningen så lyckad, jag vet inte riktigt hur man hanterar matta bilder.

I varje fall så är det här jag, sommaren 1957, hemma hos Mormor och Morfar i Tureberg. Bilden är tagen av någon av mina föräldrar och kameran var en Rolleicord.

Hälsar /Claes

P.S. Jag ska vid tillfälle och efter att ha skaffat ny skanner hämta negativen hemma hos min Mor och då förhoppningsvis få ett bättre reultat.

Postat 2010-04-28 19:38 | Läst 4628 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Leica M4-2 och idag kom det ett paket från Wetzlar.

Lilla Julafton får jag nog säga. Ni som har följt min jakt på ett objektiv till min M-Leica vet att den har pågått ett tag och att jag haft vissa missräkningar. Idag när jag kom hem från jobbet låg det en avi innanför brevinkastet. Rekommenderat brev, det lät lovande. Eftersom jag ändå skulle till posten för att lägga min deklaration på lådan så föll det sig naturligt att försöka hinna dit innan dom stängde.

Vad var det då? Ja på paketet stod det att det kom från Tyskland och mer specifikt Wetzlar, så då visste jag. Summicron 35mm, äntligen. Kameran slipper vara nakenkamera, nu har den fått ett objektiv.

Så här ser min kamera ut nu, och för en liten stund laddades den med Tri-X.

Imorgon blir det premiär och en sväng till Ellens förstås.

Hälsar /Claes

Postat 2010-04-27 21:14 | Läst 4826 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gatufoto i Paris 1949 och lite mer av mina föräldrar.

Sommaren 1949 liftade min föräldrar genom ett fortfarande sönderbombat Tyskland, vidare upp genom Alperna och sedan västerut mot Paris. Jag har just skannat in några bilder från den resan. Jag har inte gjort något mer med bilderna än skärpt upp dom lite grann.

Här syns min Mor vid Teufelsbrücke den 29 Juli 1949.

Resan fortsatte som sagt till Paris och här spenderade de en hel del tid på att se alla kulturskatter. Transporterna företogs ofta med Métro, och här ser det ut att ha varit en lång slutartid.

Bland de kulturella inslagen finns ju les Boquinistes och här syns min Far leta efter fynd i en av boklådorna.

Så kunde det se ut 1949, 6 år innan jag föddes.

Hälsar /Claes

Postat 2010-04-27 17:44 | Läst 4819 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fartygen vid Hammarbykajen, en promenad i Lördags.

I Lördags blev det en längre promenad runt Söder och för första gången på många år lyckades jag ta mig ner till Hammarbykajen och titta på båtarna som ligger där. Jag har ett starkt intresse av gamla yrkesbåtar sedan min tid som skutägare.

Första båten som väckte mitt intresse var Måsen. Den byggdes först som minsvepare under andra världskriget och skrovet är äkta Honurasmahogny, ett fantastiskt träslag som inte går att få tag på längre. Efter kriget byggdes båten om till sjömätningsfartyg åt Sjöfartsverket och fick en stor aluminiumöverbyggnad. Här syns nyslipad aluminium blänka i solen.

Nuförtiden heter hon nog något annat, men det fanns inget synligt namn på båten. Systerfartyget Labben kan ses på Strandvägen i Stockholm.

Lite längre bort ligger före detta ångbogseraren Björnen, den låg länge vid Norr Mälarstrand men har nu flyttats till Hammarbyhamnen.

 Björnen var sveriges sista, i bruk varande ångbogserare och hörde då hemma i Hallstavik och ägdes av Holmens pappersbruk.

Lite längre bort hittade jag en av Sveriges äldre yrkesfartyg som fortfarande är i aktivt bruk. Nämligen grusbåten Nordanvind som levererar grus och sand runt om i Stockholms-området. Nordanvind byggdes 1894 som hjulångaren Haparanda och var då ett passagerarfartyg. Hon var Sveriges sist byggda hjulångare, men av det ser man inte ett spår av idag.

Slutligen fick det bli en bild av hur man förtöjer en före detta hjulångare vid kaj i Stockholm.

 

Det var lite om båtarna vid Hammarbykajen, och hur de får olika skepnader under sina ofta långa liv.

Hälsar /Claes

Postat 2010-04-26 21:59 | Läst 7418 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 8 Nästa