BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

Förmiddagspromenad i Bromma med 35mm på kameran.

Jag har blivit sporrad av Martin Hertsius promenader runt sin närmiljö. Ofta rör vi oss i samma områden här i Bromma. Nu har jag ingen Biogon, däremot ett Canon EF 35mm F/1.4 L som jag tycker är trevligt. I går förmiddag tog jag min vanliga runda, som går Ulvsunda, Minneberg, Traneberg, Alviks Torg och tillbaka till Ulvsunda. På grund av bokad tvättstuga blev det lite sent innan jag kom iväg och solen började bli så där stark, med dito kontraster.

Vid slutet av Missionsvägen finns ett koloniträdgårdsområde och här började jag experimentera med närbilder med 35:an. Jag upptäckte att jag nog aldrig har krupit riktigt nära med det objektivet, och helt plötsligt upptäckte jag en ny värld. Motljus och gå in lågt bland blommorna, men helt enkelt är det inte. Hur blir bakgrunden? Vilket skärpedjup vill jag ha?

Första bilden blev ganska nära, mot vad jag är van vid alltså.

Det går att komma betydligt närmare än det här upptäckte jag, men jag ville ha med de tre blommorna. Att det är stark sol syns på skuggorna på marken.

Alldeles bortanför koloniträdgårdens odlingar finns en vildvuxen trädgård med körsbärsträd i mängder. Här tog jag en massa dåliga bilder innan jag kom ihåg att det var nära jag skulle gå.

Jag ville få med grenen med körsbärsblommorna och samtidigt få med känslan av omgivningen med de andra träden. Här har jag mycket att lära mig om Bokehn på mitt objektiv, skärpedjupets påverkan på bakgrunden, att hitta rätt bakgrund som inte är störande och så vidare. Jag har en del koll på det här, men det behövs mera övning.

Jag provade med en annan gren strax intill med följande resultat.

Här ville jag få med lite himmel också, men jag funderar på om jag skulle haft lite större skärpedjup i det här fallet.

En annan tanke som dyker upp när jag står här är vem som anlade den här förfallna trädgården och när det gjordes. Det finns så mycket i min närmiljö som jag inte vet något om. Men en fridfull plats är det, utom när planen under inflygning till Bromma passerar strax ovanför huvudet.

Nu fortsatte jag bortåt Tranebergsbron och alldeles före bron hittade jag några Solblommor. Jag måste säga att blickarna från de förbipasserande uttryckte allt från mild förvåning till uppriktig häpenhet när de såg mig krypa ner för att ta bilder på såna där......

Fast jag tycker de är vackra jag, även om ljuset inte var optimalt så här vid lunchtid. Hårda skuggor är det minsta man kan säga.

I sin blogg nämnde Martin att han hade skaffat ett polfilter och det var ett bra tips. Nu har jag ett på 67mm och ett på 77mm och 35:an har en filterdiameter på 72mm så jag ska prova hur det funkar med step-up ring och använda 77mm filtret.

Eftersom maskrosorna nästan låg i skuggan av Tranebergsbron fortsatte jag in under brovalvet. Den bron har jag visst fotograferat förut? Fast mest med Teleobjektiv då. Nu var det dags för lite, för mig, annorlunda utsnitt med 35:an.

Jag lekte lite med geometriska former och kontrasterna mellan grått och blått. Här inne i skuggan av brovalvet gällde det att inte få med något solbelyst område som blev helt utfrätt.

Jag gick runt lite därunder och hittade lite olika vinklar att plåta.

Mera betonggeometri och lite vatten som kontrast. Det blev ju lite annorlunda mot min tidigare brobilder, men lika roligt är det att hitta former och färger på det här sättet.

Efter Tranebergsbron fortsatte jag mot Alviks Strand där jag upptäckte denna skylt. Man ska tydligen inte köra för fort in genom dörren?

En paus för fika vid Tranebergs Torg avslutade fotopromenaden för den här gången, men på eftermiddagen blev det en ny runda och då upptäckte jag en ny, (för mig), bro, som jag spenderade en hel del tid under, med väldigt spännande ljuseffekter. Mer om den i en senare blogg.

Hälsar /Claes

Postat 2010-05-23 10:23 | Läst 1950 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Brobilder till minne av Lennart Olson.

Som flera här på Fotosidan har skrivit om, har fotografen Lennart Olson gått bort. Han var bland annat känd för sin Brofotografier och gummitryck. Hans fotobok om broar har jag tyvärr aldrig sett, men skulle gärna vilja få tag på.

Ännu en mästare har gått ur tiden och för att hylla honom lägger jag ut några av min brobilder här i bloggen. Fast mina blir i färg.

Tranebergsbron.

 

Huvudstabron.

 

Söderleden.

Hoppas det finns många broar där du är nu Lennart.

Hälsar /Claes

 

Postat 2010-05-22 20:33 | Läst 2220 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

M Leica, Nya trenden inom gatufoto och att fika vid Slussen

Det etablerade sättet inom gatufoto är ju Svartvitt, M Leica och 35mm. Det är ju ett trevligt sätt att plåta på och så gör även jag ibland. Jag har nu börjat med ett nytt sätt att plåta Gatufoto.

Jag använder Canon 5DMk2, Canon EF 70-200 F/4.0 IS USM och plåtar istället bara personer som bär på en M Leica.

Här har vi ett objekt jag råkade på vid Ryssgården i Torsdags. Ser han inte lite suspekt ut? Undrar vart han är på väg? Är det fika på gång någon stans?

Det verkar vara en M6 han håller i, kan det vara ett ryskt objektiv på den?

Jag får nog följa efter och se vad det här kan leda till. Kanske dyker det upp fler såna där M Leica fotografer?

Jamen kolla, en till.....

Och glad ser han ut också. Det var ju en M8, vad nu? Ska han åka till Seffle? Med tåg?  Där fikar dom har jag hört. Han märkte visst att jag tog en bild, hmmm.

Kanske inte gatufotografi är så lyckat med ett stort zoomobjektiv i alla fall?

Jag tror att jag sätter mig och fikar med de här grabbarna, det verkar trevligt.

Hälsar /Claes

 

Postat 2010-05-22 13:50 | Läst 1682 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Hur mycket kan förändras på 72 timmar?

Förra helgen var jag i Orsa och under den tiden skedde det underverk! Inte bara med vädret, utan hela naturen förändrades på några timmar. Jag upphör aldrig att häpna hur fort en förändring kan gå. Naturen är enastående.

När jag kom upp till Orsa den 13 maj klockan 14:30 var det genomgrått, både i himlen och i naturen. Björkarna var också gråa och det kändes väldigt långt till sommaren. Temperaturen var 8 grader och det såg ut så här.

Fredagen var ännu värre, det ösregnade hela dagen. Jag tog inte ens fram kameran som jag brukar.

På Lördagen vid lunch, bröt solen igenom och en varm vind började blåsa från Rysslandshållet. På en timme steg temperaturen till 22 grader.

Nu började det hända saker och på Söndagseftermiddagen nästan precis tre dygn efter den förra bilden såg det ut så här.

Javisst låg det moln över Våmhus, men vad gjorde det när björkarna plötsligt var gröna. Känslan att sommaren är på väg var mycket påtaglig.

Hälsar /Claes

Postat 2010-05-21 21:33 | Läst 1462 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur plåtar man en trummis bäst?

I Skattungbyn i Lördags plåtade jag Olle Lindvall, Stefan Larsson och Clas Sigevall när de hade en spelning i en verkstad/ateljé. Clas Sigevall spelade trummor och han satt i hörnet av lokalen med ryggen mot väggen.

Det gick inte att variera vinkeln så mycket från publiksidan, så jag fick nöja mig med ungefär samma vinkel på alla bilderna.

Jag provade att plåta när han rörde sig och slutartiden gav lite rörelseoskärpa ibland, vilket jag tycker om. Ljuset kunde jag heller inte göra något åt, solen sken rakt in genom fönstren och var gansk stark.

Förstora gärna bilderna genom att klicka på dem, de vinner på det.

Här kommer en bild från uppvärmningen före konserten. Jag gick så nära jag kunde för att ta den här bilden.

Här är det bara lite rörelseoskärpa på trumpinnarna, men det skapar lite liv i bilden.

En till bild från uppvärmningen.

Här har jag backat lite för att få med större delen av trumsetet. Lite rörelseoskärpa på handen och trumpinnen, men inte mycket.

När konserten började och publiken fyllde lokalen var det ännu svårare att hitta nya vinklar, men jag kunde ju krypa ner på knä och få ett lägre perspektiv.

Själv tycker jag det är mer drag i den här bilden, lite mer dynamik.

Sedan kom ju slutklämmen och då passade jag på att trycka av.

Här blev det mer rörelseoskärpa och en hel del CA på armen och trumpinnen som hamnade i den skarpa solen.

Hade jag kunnat plåta i någon annan vinkel? Det var ju inte helt enkelt att komma åt. Skulle jag experimenterat med mer rörelseoskärpa? Jag vet inte, jag hade fullt upp med att hitta en vinkel utan alltför mycket störande prylar bakom huvudet, och sedan vänta på en rörelse som verkade intressant.

Min personliga favorit är den tredje bilden. Om ni har några åsikter så tar jag gärna del av dem.

Hälsar /Claes

Postat 2010-05-20 19:31 | Läst 1615 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 8 Nästa