BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

Hej Våmhus jag är tillbaka :-)

Nu är jag tillbaka i Orsa igen och här är lika vackert som alltid. 

På vägen upp stannade jag till i Säter för en fika hos Peter och Mari härifrån Fotosidan. Tack ska ni ha för fikat och trevligt sällskap :-)

Jag brukar ju ta en bild från vardagsrumsfönstret direkt när jag kommer fram och så här såg utsikten över Orsasjön mot Våmhus ut idag klockan 20:23

Förstora gärna bilderna genom att klicka på dem, de vinner på det.

Efter att ha lastat ur bilen gick jag upp till Turistvägen och tog några bilder så här strax före solnedgången.

Den här vägen korsar Turistvägen en bit bort och här kan jag dröja mig kvar för att filosofera en stund.

Lite längre bort tog den här mamman väl handom sin avkomma :-)

Och de har lika fin utsikt de också.

Efter att ha pratat lite med korna, (de var väldigt nyfikna av sig) så gick jag tillbaka mot huset för att slå mig ner på uteplatsen och njuta av utsikten med en pilsner i handen. Aaaaah.....

Hälsar /Claes

 

Postat 2010-06-23 22:48 | Läst 1816 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Johannesfred, hur gick det med rivningen och en färgglad överraskning

I gårdagens blogg berättade jag lite om rivningen vid Ulvsunda industriområde i Johannesfred och min anknytning till det här området.

Den 16 Juni såg det ut så här i hörnet av Johannesfredsvägen och Ekbacksvägen. Förstora gärna bilderna genom att klicka på dem.

Allt är borta! Hela industriområdet är borta. I bakgrunden till höger bakom flaggorna syns en ljusgrå byggnad, det är ALCRO eller rättare sagt det som är kvar av Alcros färgfabrik där den låg innan sammanslagningen med Beckers. Min Far var laboratoriechef här på 60-talet så även där finns en anknytning för mig :-)

Jag kommer att påta vidare i de här kvarteren , för att hitta lite intressanta motiv.

Så över till något helt annat. I går gick jag hemåt från kontoret vid Jakobs Kyrka. Jag tog vägen norrut runt Stadsbiblioteket, förbi Odenplan och Odengatan till Sankt Eriksplan där jag tog T-banan.

Vid Odenplan stod den här tjejen och livade upp i den graå miljön. Det kan man kalla en färgglad överraskning.

Hälsar /Claes

Postat 2010-06-22 22:23 | Läst 2871 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Leica M4-2 Första bilderna ur kameran och hur man hatar en skanner

Idag kom jag äntligen igång med att skanna in min första film från Leican. Jag har en Nikon Coolscan IV ED som har varit utmärkt att skanna in diabilder med. Nu använde jag filminsatsen och höll på att bli galen. Jag satte i en ny filmremsa och satte igång att skanna och så långt var allt väl.

Enda problemet var att den återställde defaultvärdet till Kodachrome varje gång också och innan jag upptäckte det så hade det redan gått någon minut eller två ¤&#"(&¤%#"#¤!!

Nåväl, till slut hade jag skannat in hela filmen och när jag tittar på bilderna så är det tydligt att jag var ovan vid kameran, för så många bilder ur fokus är jag inte van vid. Det här hade jag på känn så det överraskar mig inte.

Vad jag däremot blev förvånad över var kvalitén på de inskannade bilderna, några blev riktigt bra i gråskala och korn, medan andra ser ut om hej kom och hjälp mig. Ett exempel kommer här och det jag menar är himlen i den övre högra delen.

Förstora gärna bilden för att se vad jag menar. Varför blir det så här och vad gör jag för att undvika det? Det ser ut som bisvärmar i himlen, fast det ser inte lika farligt ut i det här formatet på Fotosidan.

En av de allra första bilderna jag tog var på min kollega på jobbet som jag delar rum med, den blev däremot riktigt bra tycker jag.

Här fick jag inte de här konstiga effekterna.

En annan bild jag är rätt nöjd med är från P-O's atelje i Skattungbyn. Där är det rörigt som sig bör och här visar han upp en modell på en soffa àla dalahäst.

Han hade svart tröja på sig och den blir bara en svart blaffa, men det kanske går att göra något åt om jag redigerar bilden.

Sedan noterar jag också att det blir en del repor i filmen och en del damm kommer också med, men det går väl inte att undvika.

Ja, så ser de första bilderna ur min Leica ut, inskannade för 10 minuter sedan.

Hälsar /Claes

 

Postat 2010-06-22 18:32 | Läst 1833 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Nu river dom i Ulvsunda Industriområde. Tvärbanan ska fram.

Jag bor inom promenadavstånd från Johannesfred eller Ulvsunda industriområde som det kallas mer officiellt. Här har jag under en tid följt framfarten i det område som ligger i hörnet av Johannesfredsvägen, Ekbacksvägen och Voltavägen. Jag jobbade i det här området någon gång runt senare halvan av 1980-talet. Då programmerade jag bankomater på EIV, eller Ericsson i Sverige AB. Jag cyklade hit inifrån Norr Mälarstrand där jag då bodde på min skuta.

Den 24 Maj såg det ut så här i hörnet av Johannesfredsvägen och Ekbacksvägen.

Rivningen har gått undan, hela området mellan den här byggnaden och den i bakgrunden är tom och i bortre delen håller man nu på att bygga Tvärbanans nya station.

Lite annan vinkel på samma byggnad. Ett tag var det en yrkesbutik för måleri i den här byggnaden.

Dagen efter den 26 Maj fortsätter jag promenaden i Johannesfred.

Jag går Ekbacksvägen en bit norrut och viker in på den tomma plats där en gång ULVEX gummifabrik låg. När fabriken var igång var det en otroligt skitig, mörk och illaluktande plats. Jag arbetade extra som väktare på slutet av 70-talet och då gick jag ronder i den här fabriken på nätterna. Jag tyckte det var spännande och lite otäckt kommer jag ihåg. Och lukten, den glömmer jag aldrig.....

Här ser man platsen där fabriken låg och i byggnaden på andra sidan längst till vänster, högst upp, jobbade jag senare som programmerare av bankomater. Vi var 10 konsulter från dåvarande Enator som jobbade med det här projektet och den första bankomaten vi levererade sattes upp i Kista Centrum, alldeles där man på den tiden kom ut från Tunnelbanan.

Jag fortsatte nu över platsen där ULVEX hade stått och gick mot min andra gamla arbetsplats. Längst in satt ett staket och där inne håller de på att bygga en ny station för tvärbanan. Det ser lite roligt ut eftersom rälsen slutar abrupt på bägge sidor om stationen och det ser ut som om det är en hel del jobb kvar innan man kan fortsätta att lägga räls åt något håll.

Längst bort i bild där rälsen slutar håller man på att bygga en ny bro över vattnet och bortanför det spränger man en tunnel under berget till Alvik, för att anknyta till den existerande tvärbanan.

Rivningen har fortsatt sedan gårdagens bilder och så här ser det ut idag. Här kan man också se någon sorts markförstärkning eller vad det nu kan tänkas vara. Grund för någonting?

Jag fortsätter bort till det blivande stationsområdet och tar en bild vid solnedgången.

Här kan man återigen se byggnaden till höger där jag jobbade under en period.

En liten kvällspromenad för att dokumentera min omgivning, fortsättning följer. Hälsar /Claes

 

Postat 2010-06-21 22:13 | Läst 4333 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Makro, hur använder man det? Nybörjare försöker........

Jag har just köpt ett makroobjektiv, ett Canon EF 100mm F/2.8 L IS. Jag slank in på Kungsholms Foto i Torsdags på vägen hem och råkade bli med makro ;-)

Jag var ute efter ett fast tele, med den brännvidden ungefär och gärna med IS eftersom jag inte är så stadig på handen. Makro har aldrig varit min grej egentligen under alla år jag plåtat, men jag har hört mycket gott om Canons 100mm Makro, dess bokeh och skärpa, så efter att ha provat det lite slog jag till.

Huvudsyftet är alltså inte att bli någon mästare på makrofotografering, men jag tyckte det kan vara kul att ha möjligheten :-)

Jag tog en promenad bortåt koloniträdgårdarna vid slutet av Missionsvägen och försökte komma på hur man lämpligast gjorde.

Här kommer mina första trevande försök att använda ett Makroobjektiv, fast först en miljöbild från området.

Den här bilden tog jag mest för att testa bokehn och se hur objektivet var i allmänhet.

Sedan började jag leta motiv och här kommer några exempel på vad jag hittade.

Det  jag lärde mig är att jag måste blända ner betydligt mer för att få det skärpedjup jag vill ha på blommorna. Dessutom var det väldigt svårt att på fri hand hålla skärpan på motivet, jag svajade fram och tillbaka.........

 

 Klöverbilden gillar jag, den är plåtad i en gräsmatta ganska nära där jag bor.  Här fick jag flytta grässtrån åt sidan för att komma åt.

Nästa bild är ingen ren makrobild, den hade jag lika gärna kunnat ta med min 70-200 zoom, men jag gillade färgerna så det fick bli en bild

Under hela tiden jag kröp omkring, eller hukade mig ner, var det någon som satt och skrattade åt mig. Antagligen såg jag väldigt löjlig ut.

Här har vi den glade åskådaren.

Brukar måsar sitta i träd och skratta åt makrofotografer?

Ja, ja, det var mina första trevande försök och lärorikt var det, nu vet jag hur jag inte ska göra, även om jag är lite smånöjd med resultatet för att vara första gången.

Hälsar /Claes

Postat 2010-06-20 21:59 | Läst 2133 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa