BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

Bland skallerormar och skorpioner i Arizona

På min födelsedag i September 2004 tog jag hyrbilen och åkte söderut från Phoenix, Arizona. Här är det ökendet är hett och det blåser en frisk varm vind.

Jag styr kosan mot Maricopa och där tar jag 238:an västerut mot Gila Bend. Efter ett tag kör jag in i Sonoran Desert national monument, bland annat känt för sina enorma Saguarokaktusar. Ni vet dom där man ser i alla västernfilmer.

Jag kör ut en bit i öknen och stänger av motorn, det är 36 grader varmt och vinden känns som en het hårfön. Jag tycker om öknar, jag trivs där av någon anledning. Ingenting hörs mer än vindens brus. Jag har blivit varnad för både skallerormar och skorpioner, men så här mitt på dagen är dom inte ute i solen, jag ser i alla fall inte till några. I fjärran börjar det mullra och snart dyker ett containertåg upp nere i kröken.

Den här järnvägen hette en gång Southern Pacific och var ett stort järnvägsbolag. För några år sedan köptes bolaget upp av Union Pacific och nu syns deras gula lok mest överallt. Men om ni tittar noga så ser ni att det andra loket fortfarande är målat i Southern Pacifics färger. Grått med röd nos, färgschemat kallades populärt för "Bloody Nose". Union Pacific har målat en gul rektangel på förarhyttens sida och numrerat om loket för att passa i deras nummerserie. Snart finns det inga lok med Bloody Nose kvar och Southern Pacific försvinner in i glömskan.

Hälsar /Claes

Postat 2011-03-24 11:02 | Läst 2342 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Utmed Route 66 i Californien

November 2006, jag har följt Route 66 genom Arizona och vidare in i Californien, förbi Needles, Cadiz, Bagdad, Newbury Springs och står framåt skymningen i West Dagget och väntar. Det är varmt, och det känns bra att gå i shorts så här i November. Jag vet vad som väntar när jag kommer hem till Orsa.

Långt bort hörs ett tåg signalera vid en övergång och strax efter det börjar luften vibrera av dånet från tre diesellok som närmar sig i hög fart. Så dyker de upp där uppe på krönet och jag hör hur de slår av på regulatorn när de börjar rulla neråt genom några kurvor. När loken passerar mig drar de på igen till Run 8 (Vilket är full gas) och så försvinner de i riktning mot Barstow.

 

Väl framme i Barstow kommer de att vika av mot Los Angeles och efter att ha jobbat sig uppåt mot toppen i Cajon Pass, rulla vidare ner mot San Bernardino. Det är brant ner genom passet och det gäller att bromsarna fungerar. Det har hänt att tåg har tappat bromsverkan på väg ner genom Cajon Pass och då har det slutat med urspårning och ett antal helt utplånade hus i närheten av järnvägen.

Hälsar /Claes

Postat 2011-03-23 11:41 | Läst 1811 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gatufoto, det är svårt det.........

Det var ett tag sedan jag var ute på stan med kameran, men idag kom jag äntligen iväg in till stan och Slussen för att vara exakt. Så fort jag har gjort ett uppehåll med fotograferandet tycker jag att det är väldigt svårt att komma igång med gatufotandet.

Jag tvekar, känner mig påträngande, nervös och har svårt att hitta motiv. Till slut blir det några bilder i alla fall.

Den här uppgången har jag gått och lurat på ett tag, det har inte riktigt velat sig och den är inte speciellt trafikerad heller. Nu kom det äntligen någon och det fick bli en bild. Jag är väl inte riktigt nöjd, det får bli fler försök........

Jag återvände ner i underjorden och stannade ett tag på plattformen för att se om jag kunde fånga någon rolig situation. Ibland händer det bara. Mötet genom rutan.

 Bilden får heta "Självporträtt i samarbete med MTR"

Det här hände just som jag tänkte ge upp och åka hem. Ibland är det bra att ha en kamera i handen, tjejen fick syn på mig och kameran och nästan tvingade mig att ta bilden........

När jag ändå stod där fick jag syn på en man med barnvagn i TV-ruten som jag kallar hålen mellan spåren.

Så det fick bli en till bild innan jag satte mig på tåget och åkte iväg för att fika i Alvik.

Dagen blev inte helt bortkastad trots allt, hälsar /Claes

Postat 2011-03-22 17:13 | Läst 1863 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Utmed Route 66

I September 2004 stod jag i Winslow, Arizona, och tittade västerut mot San Francisco Peaks som syns i diset i bakgrunden. Alldeles nedanför det höga berget ligger Flagstaff som är en av de städer som den välkända Route 66 passerade igenom.

Idag är Route 66 ingen sammanhängande väg utan består av brottsycken som blev kvar när motorvägen som syns till höger byggdes. Järnvägen däremot ligger kvar där den alltid legat.

Den här järnvägen hette tidigare ATSF eller Atchison, Topeka and Santa Fe Railway eller helt enkelt Santa Fe som den kallades. Idag finns inte bolaget kvar, det slogs för några år sedan ihop med Burlington Northern Railroad och helt logiskt heter nu bolaget BNSF eller Burlington Northern Santa Fe Railroad.

Här kommer ett godståg på väg österut från Californien.

En av de största ägarna i BNSF idag är Warren Buffet, en av de rikaste männen i USA. Han har investerat stort i järnvägar den senaste tiden. (Vet han något som politikerna inte vet?)

Hälsar /Claes

Postat 2011-03-21 23:11 | Läst 1626 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Att köra över sig själv........

Nordost om Los Angeles ligger en bergskedja som heter Tehachapi. Den ligger mellan Mojaveöknen och den bördiga San Joaquin valley som sträcker sig upp till San Francisco. På 1870-talet började Southern Pacific bygga en järnväg genom bergen.

Det skulle ta två år att ta sig över bergskedjan och 1876 så var järnvägen klar. För att komma över bergen fick järnvägen slingra sig kors och tvärs genom bergen, genom tunnlar och över broar.

Det svåraste och mest berömda partiet blev Tehachapi Loop där järnvägen går i en cirkel över sig själv för att vinna höjd.

I November 2006 stod jag där och fotograferade ett containertåg passera över sig själv på väg upp genom passet.

Här ser man också tydligt vad amerikanarna kallar för Doublestack-tåg, det vill säga de ställer två containrar ovanpå varann på speciella containervagnar.

Om ett par minuter kommer tåget att passera på spåret som syns nedanför mig i förgrunden.

Titta gärna i större format så syns det bättre.

Hälsar /Claes

 

Postat 2011-03-21 08:59 | Läst 2285 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa