BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

Med rälsbuss till Furudal

Lördagen den 15/4 anordnade Orsa järnvägsförening en utflykt till Furudal med två av deras rälsbussar av typen Y7 och Y8.

Det blev fullsatt, men jag valde att ta bilen för att få några bilder utmed vägen. Här ses tåget vid Orsa station strax före avgång. I Orsa åkte tåget sedan på den före detta Bollnäsbanan som inte är tillåten för trafik efter Furudal. I Orsa går Inlandsbanan och Bollnäsbanan skilda vägar.

Här passerar tåget E45 strax norr om Orsa.

Jag hann inte ikapp tåget före Skattungbyn, men några kilometer efter Skattungbyn lyckades jag hitta ett ställe att parkera på och kunde i lugn och ro invänta tåget. Det signalerar vid några övergångar, så jag kunde höra att det var på gång.

Sen brummade det förbi med sin SCANIA motor och det vinkades friskt inifrån vagnen.......

Jag hann i förväg till Furudal och kunde invänta ankomsten med ett par minuter till godo.

Många passagerare hade med sig picknick-korgar och passade på att avnjuta dem innan återfärden.

Många intresserade diskuterade minnen från den tid Rälsbussarna gick i reguljär trafik mellan Mora och Bollnäs. Passagerartrafiken upphörde den 1/9-1971.

Furudals station. Nu slutpunkt för utflykten från Orsa. En gång i tiden var det livlig trafik här med tågmöten mellan ångloken som gick mellan Orsa och Bollnäs. Spåret ligger kvar till Bollnäs, men är överväxt av sly och är i så dåligt skick att det är avstängt för all trafik. Det finns planer på att öppna banan igen. Vi får hålla tummarna för att det blir av!

Hälsar /Claes

Postat 2017-04-26 18:15 | Läst 4874 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Igår var det fotofika i Uppsala och jag var där.

Som vanligt inföll Dagnys fotofika på den första lördagen i månaden, på Fågelkvacket som vi nyttjar för tillfället. Vi var inte så många, men det är alltid några som tar sig dit.

Att studera bilder på en padda är inte dumt.

Vädret var inte så kul,men å andra sidan var det gott om plats på Kvacket. Den här gången var Canon i majoritet, men så är det ju inte alltid.

Å kul, det har vi ju alltid!

Välkomna nästa gång, Lördagen den 6 Maj!

Hälsar /Claes

Postat 2017-04-02 13:06 | Läst 1722 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera