BROAR, TÅG OCH SÅNT

Bilder och funderingar.

M/S Mälaren på 60talet, del 3.

Här kommer några till bilder från 1960-talet ombord på LL463 Mälaren, av Hasselösund, som jag senare blev ägare till och bodde ombord under närmare tio år. Jag fick då och då besök av sonen till en av delägarna på Hasselösund och fick en CD full med bilder av honom.

En stilla Septemberdag 1962 verkar många familjemedlemmar och vänner varit med ombord. Foto: Jarl Johansson.

Det var inte bara Mälaren som var ute till havs den här dagen. Vad den andra båten heter framgår inte. Foto: Jarl Johansson.

En sådan här dag var det behagligt ombord, men tänk på hur det kunde vara under en vinterstorm med snöslask i luften! Foto: Jarl Johansson.

Spänd förväntan, kommer det att vara fullt med räkor i trålen? Foto: Jarl Johansson.

Här sorterar man bort fisk och annat som inte hör hemma bland räkorna.

Här siktas räkorna, för att skilja på olika storlekar innan man sätter fart in mot Smögen och fiskauktionen där. Alla hoppas på ett bra pris. Foto: Jarl Johansson.

Så här såg Mälaren ut när jag ägde henne. Här vid en utflykt till Fågelön borta vid Drottningholm. Mitt foto.

Hälsar /Claes

Postat 2017-10-25 16:49 | Läst 2453 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En promenad utmed Turistvägen i Orsa.

För en vecka sedan tog jag med kameran upp till Turistvägen på höjderna ovanför Orsa. Utsikten är fantastisk och att det var en sån där underbar höstdag gjorde ju inte saken sämre.

Husen som ligger bland träden en bit ner kallas Utsiktsbyn och det kan man ju förstå. Orsasjön ligger där nere och ännu har inte vattennivån sänkts inför vintern.

Den här stugan ligger ju inte så dumt den heller.

En till vy från Turistvägen.

En vandrare passerade nerför backen. Han undrade om det gjorde något om han gick där och om han förstörde bilden för mig. Det var ju omtänksamt och han fick gärna vara med i bilden.

Hälsar /Claes

P.S. Nästa gång jag åker upp till Orsa lär det inte vara några höstfärger kvar, så jag är glad att jag fick uppleva den här dagen.

Postat 2017-10-20 21:10 | Läst 2055 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

M/S Mälaren på 70-talet och att äta ombord.

Bengt-Olof Johansson tog också bilder nere i Skansen där besättningen åt. Det här var också min matplats när jag bodde på Mälaren.

Hungrig besättning. Till höger sitter John-Olof Johansson, en av bröderna som ägde Mälaren under sin tid på Hasselösund.  De ägde Mälaren från 1953 till 1976 och fiskade både på Atlanten och i havet utanför Smögen.

Karl-Erik Johansson, den andre ägaren och bror till John-Olof. Det kunde vara spännande att hantera mat här nere i Skansen. Skansen ligger under fördäck och i grov sjö var det rena expresshissen här nere.

Fikadags under däck. Som ni ser står kaffepannan i en ursågad cirkel i en träkonstruktion som har fästs i bordet med tvingar. Bordet är för säkerhets skull fastskruvat i durken.

Bakom de övre luckorna finns det kojer där jag sovit många gånger. Det var lite krångligt att ta sig in, men det gick inte att ramla ur när vågorna gick höga, vilket var vitsen med det hela. Dessutom behövde man aldrig bädda fint, man stängde bara luckorna!

I skansen på trålarna satt alltid ett bibelord. Det sitter kvar än idag, det törs man ju inte ta bort.....

Hälsar /Claes

Postat 2017-10-20 20:47 | Läst 1667 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

M/S Mälaren på 60talet, del 2.

Här kommer några till bilder från Mälaren på 1960-talet. Jag har fått bilderna av Bengt-Olof Johansson, son till en av ägarna på Hasselösund. Fotografierna är tagna av hans släkting Jarl Johansson.

För mig som senare ägare till Mälaren är dessa bilder väldigt intressanta. Jag hoppas ni också tycker det.

Ombord på Mälaren den 8/8-1961.

Här siktas det räkor. (För att sålla ut dem som är för små samt sortera övriga efter storlek) Sedan kokas de i den rostfria kitteln i bakgrunden innan de lyfts ner i lastrummet för att isas i lådor. Den 8/8-1961.

Här halas trålen in med ett nytt lass räkor. Den 8/8-1961.

Här kokas det räkor ombord den 8/8 1961.

Hälsar /Claes

Postat 2017-10-18 20:45 | Läst 1069 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Mälaren på 70-talet, del 2.

Här fortsätter jag att visa bilder på Mälaren under sin tid i fisket på 70-talet. Samtliga bilder är tagna av Bengt-Olof Johansson, son till en av ägarna på Hasselösund.

Den här gången visar jag bilder på en Skorstensbrand ombord någon gång under 1972.

Här är det John-Olof Johansson som kyler skorstenen/avgasröret med vatten. Det gällde att inte stänga av motorn när sådana här bränder uppstod. Då kunde branden gå ner i vevhuset med påföljande explosion!

John-Olof kyler skorstenen med vatten. Vattenpumparna var monterade vid maskin och drevs med remmar, så det var ännu ett skäl att inte stänga av maskinen.

Här syns flammorna ur skorstenen.

Nu har även Karl-Erik kommit ner på däck från styrhytten och betraktar eländet. Att skorstensbränder uppstod var inte så ovanligt när maskinerna var äldre. Den här maskinen var tillverkad 1943, så den var nästan 30-år vid det här tillfället.

Nu har Karl-Erik klättrat upp på taket med en hink salt medan broder John-Olof fortsätter att kyla med vatten.

Här häller Karl-Erik salt på branden. Tydligen ett beprövat knep för att hejda branden.

Nu verkar branden ha lagt sig och det är dags att fortsätta fisket.

Sådär ja, snart klättrar Karl-Erik ner från styrhyttstaket och allt återgår till det normala.

Vardagsdramatik fångat av Bengt-Olof Johansson ombord på Mälaren 1972.

Hälsar /Claes

Postat 2017-10-15 11:28 | Läst 1092 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa