Bilder och funderingar.

Ingmar Bergman och Sven Nykvist, vad har de med Skattungbyn att göra?

I Torsdags eftermiddag tog jag en sväng upp till Skattungbyn för att hälsa på vänner och bekanta. Byn ligger oerhört vackert på höjden ovanför Ore älv och här har jag bott i 5 år av mitt liv.

Förstora gärna bilderna genom att klicka på dem. De vinner på det ;-)

 

Skattungbyn är en levande by med både affär, förskola och en nystartad friskola efter att kommunen lagt ner den moderna och fina skolan. Nu är folket driftiga här i byn så de drog igång en friskola med egen kraft.

Utsikten mot norr är milsvid och där ute finns bara Orsa Finnmark och några fäbodar. Sån här utsikt har korna i byn. Hoppas att de uppskattar det ;-)

Vad har då Ingmar Bergman och Sven Nyqvist med Skattungbyn att göra?

Jo, här spelades delar av Jungfrukällan in och Ingmar och Sven var här åtskilliga gånger. De brukade ofta sitta på Berglunds Café över ett glas vin och diskutera. Berglunds Rum & Café har allt sett sina bästa dagar och det var länge sedan någon sov över där.

Här satt de en gång, kultureliten..........

Jag testade att zooma in en del med mitt 70-200 och sedan beskar jag det i kvadratiskt format, samt drog på med färgmättnad och lite av varje för att göra något roligare av det hela.

Även i den vackraste av byar finns det en och annan mindre skön fläck och det är nog för väl. Ibland kan det bli för pittoreskt och charmigt, men då är det bara att ta en sväng förbi Berglunds och tänka på fornstora dagar :-)

Och så över till något helt annat, Lupiner......

Jag har vänner som hatar Lupiner, det är ett %&#=(#(/#% OGRÄS!!!!!

Själv tycker jag de är vackra där de står ;-)

Jag kan ju inte låta bli att lägga in en kvällsbild från Utsiktsbyn. Så här såg det ut kvällen före Midsommarafton och där på andra sidan ligger Våmhus.

Jag rekommenderar alla ett besök i trakterna runt Orsasjön. Hälsar /Claes

Inlagt 2010-06-29 22:21 | Läst 7124 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Lupiner är fina! Har nog gjort mitt i trakterna runt Orsasjön, och det redan i början på 60-talet. Minns besök i Skattungbyn, på nå´n fäbod ovanför Våmhus och en sväng ut i finnmarken där vi möttes av turister som hade sett björn. Vi såg dock bara en rotvälta där nalle skulle funnits. Sen fick jag följa med farsan och ibland "Kula", ibland Valter Bjöns ut och fiska. Var 12 år när vi sen började dra oss norrut på somrarna för att avsluta i Adolfström i Lappland. Berglunds rum&café verkar ha varit ett höjdarställe, själv föredrar jag Pepes tequila&kebab :-) /Matti
Svar från SD40T-2 2010-06-29 22:44
Kul att du också gillar Lupiner Matti ;-)
Jag upplevde bara Berglunds Café alldeles innan det las ner och då var det ingen höjdare. Djupfrysta Delicato som tinades i micron vid disken och ett kaffe som jag inte skulle rekommendera till någon........
//Claes
Instämmer, Lupiner är mycket fina blommor. Människor är konstiga, växer något självmant ska det dras upp. Är det svårodlat kan de lägga ned hela sitt liv på att få det att växa :-)

Fina bilder den här gången med, fastnade mest för den första, då den väcker barndomsminnen när vi åkte runt i de här krokarna. Bodde i Domnarvet fram tills 11-års åldern.
/Janne
Svar från SD40T-2 2010-06-29 23:38
Tack Janne, ja är det inte konstigt det där med trädgårdar.
Själv planterade jag till och med in lupiner i andra färger än de som självsådde sig på min tomt, just för att jag tyckte de var vackra.

Borlänge, säger du. Det är tydligen många med anknytning till Dalarna på Fotosidan ;-)
//Claes
Jo men här är du ju! Knappt kommit ut ur Skattungbyn än ser jag och jag som redan "råkat" lägga ut en blogg om din kulturkryss i Våmhus ;-))

På det där cafe´t drack jag öl i min ungdom... Ett trevligt återseende :-)

Det är vackert i Skattungbyn!
/Leif
Svar från SD40T-2 2010-06-29 23:43
Ahh, ännu en ur kultureliten som tagit sig en öl på Berglunds då :-)
Visst är det en vacker plats Leif.
Det är en bit kvar tills jag kommer till Våmhus i mina inlägg ;-)
//Claes
Hej Cleas!
Har du någon e-postadress möjligen? Eller telefonnummer?
Skulle vilja veta mer om Berglunds!
Mvh KL
Svar från SD40T-2 2016-07-05 17:17
Hej,
jag vet inte så mycket om Berglunds mer än vad jag skrivit tidigare och att det nu är sålt till en privatperson.
2017-03-02 18:42   Göran
Där på Berglunds café övernattade jag en gång på 90-talet när jag var på mc semester, det var en trevlig gammal dam som hade hand om det, man fick ett rum med nystärkta örngott
Svar från SD40T-2 2017-03-02 19:17
NU är det inte så fräscht längre. Inte öppet heller sedan ägaren gått bort.
2019-05-06 11:21   Angela Spencer
Hi Claes,
I am doing a report and including successful initiatives from rural villages and would like to include one of your photos of Skattungbyn. Is that possible? I will obviously credit you. It's the first image on this page, the one with the sign of the shop and opening times.
Please let me know as soon as you have chance.
Many thanks.
Angela