Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Allting har en början...

Någonstans har allt en början, ibland lite svårt att avgöra vilket som var först - typ, hönan eller ägget 😎

Men min början, inom foto med egen kamera, startade med skönheten här under. Det vet jag med säkerhet. 

Coronet D-20 var en brittisk kamera. Tillverkaren som bildades i mitten 1929-talet i Birmingham, byggde många olika billiga vik och boxkameror framtill senare delen av 60-talet. Denna Coronet D-20 är en boxkamera från mitten av 50-talet.  Byggd för 6 × 6 cm negativ på 120 eller 620 rullfilm. Kamerans vagt TLR-liknande design kallades pseudo TLR. Dvs en kamera som imiterar utseendet på en TLR (dubbel linsreflex typ Rollieflex). Sökaren är dock inte en riktig reflexsökare, med ett slipat glas som anger rätt fokus; istället är det helt enkelt en stor  sökare. Fotograferingslinsen hade fast fokus, så sökaren användes endast för att komponera bilden. Brännvidden på optiken bor ha legat runt 75-80 mm. Finns inget angivet.

Två bländare, 16 och 22, enligt vad jag kunnat googla fram. Exponeringstiden för slutaren visades inte heller på kameran, men jag tror att den var mellan 1/25 och 1/50 sekund. För om man tillämpar "Sunny 16-regeln" en ljus dag skulle det ge en exponering på 1/100 vid f16 för en ISO100-film, eller f22 vid 1/100 för en strandbild med solljus som reflekterar från sanden. Men kameran gjordes omkring 1950 och då skulle ISO 25-filmen antagligen ha ansetts vara "medelhastighet" och det kanske inte fanns mycket ISO 50-film tillgänglig. Så jag tror att slutaren har ställts runt 1 / 25s - 1 / 50s.

Exponeringsmätaren på bilden ovan, har jag köpt långt senare. Den och exponeringstabellen i bakgrunden, är bara att betrakta som "props" till fotot.

Tyvärr har jag inte hittat några bilder eller negativ, från mina första försök med min Coronet.

Nu var ju detta inte den första kameran jag fotograferade med. För det var med familjens Kodak Brownie. Men Coronet D-20 var första egna kamera!

// Conny 

PS Bilden är tagen i min "Matbords-studio" i höstas. Med Fuji X-T2, Fujinon 35/2 samt några Youngno 560 blixtar och lite andra blixttillbehör. Vill du se fler bilder på gamla analoga kameror, så klicka här https://www.fotosidan.se/blogs/connym/kameran-ett-maste.htm

Min, X-T2:an och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se


Inlagt 2021-04-03 17:07 | Läst 827 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Conny, ja det är kul med lite nostalgi ibland, i brist på annat så skrev jag om min Mammas kamera som jag själv aldrig använt. Det var en Alissa box 6x6.https://www.fotosidan.se/blogs/sticans-blogg/alissa-box-200.htm För övrigt ett fint stilleben du araangerat.
Ha det gott och Glad Påsk/Stig
Svar från connyM 2021-04-03 18:19
Hej,
Tittade på dina fina bilder med Alissa'n. Är jättekul med dessa gamla bilder. Min fru släktforskare, så jag blivit utsedd till chef för "foto-avdelningen" och det är många bilder som jag sett, skannat och ibland restaurerat.
Tyvärr har jag ännu inte hittat negativen frän min Coronet.
// Conny
Min far hade en Edixa Reflex, med ett 50mm som jag inte kommer ihåg namnet på, och en likadan ljusmätare som din, en Zeiss Ikophot selenmätare. Kommer inte ihåg vad han hade innan Edixan tyvärr. Hälsn, LO