Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Att greppa rätt...

...det där med Teknik vs Bilden
& Greppa rätt kamera

Det är mycket tekniksnack här på Fotosidan, många som grottar ner sej djupt i detaljer. Det är intressant och lärorikt att läsa.  

Andra hävdar att BILDEN är det enda som gäller. Att fånga något på film eller sensor och sedan bjuda betraktaren på något intressant, roligt, formskönt, färgsprakande och/eller harmoniskt komponerat "ögongodis".

Fast nog är det så, att det ena behöver det andra och viceversa. Jag menar utan tekniken, blir det ingen bild. Ser/tar vi ingen bild behövs ju inte någon teknik.
Vem som sedan fixar tekniken, fotografen eller kameran/mobilen, det är en också en intressant diskussion! 

Jag har alltid varit intresserad av teknik. Alltid velat ha det senaste. Inte så särskilt allmänt teknik-kunnig kanske, men alltid nyfiken. Åtminstone när det gällt något inom foto. Dock har teknik tänkandet saktats ner betydligt, med allt fler årsringar runt kroppen. 

En vandring från senaste hightech, till enkelhet och trygghet. Att med kunskap om vad som skall till, för att en exponering ska se ut som jag vill ha den. Så vill jag oftast numera, bara koncentrera mej på fånga bilden! För tekniken sitter i ryggraden.

Så från en tung Nikon-utrustning och en samling bladar optik och kamera, hittade jag Fuji X100!
Hösten 2013 kom denna kamera i min hand och mitt fotograferande fick ett rejält uppsving. Alltså mitt privata plåtande, det där man att alltid ha kameran med sej.

Min X100, även kallad HUNDEN av min kära hustru (en hund skall ju stanna och sniffa överallt, dvs jag hittar alltid något att plåta), är alltid med. Den har sin plats på vänster axel, redo att fånga det motiv, jag riktar den mot.

Det som gör den perfekt i mina ögon är, Enkelheten. De väsentliga funktioner finns direkt tillgängliga, inte gömda i menyer. Det känns Tryggt för en gammal analogfotograf. Att Kvalitén är superb, perfekt upplösning från största bländare. Gedigna reglage och stabil konstruktion av huset. Och givetvis att den är så snygg, rent av sexig 😁

Detta inlägg är med andra en hyllning, nästan med halleluja varning, för min och Fujis bästa ögonblicks bevarare - som ger stor fotografi glädje!

Bilden på mej och "hunden", får du som betraktare själv "läsa in" och bedöma.
Tekniken för att ta bilden, kan jag kort sammanfatta så här: Fuji X-T1 på stativ och med ett Fujinon 56/1.2 "instuckit i" en ringblixt, därav den "dekorativa" reflexen i glasögonen 😎

// Conny 

PS  Översta bilden är från Havanna och togs givetvis med en X100, en S-modell! Kameran på den undre är oxå S-versionen. 4 mån senare såldes denna och en F-modell fick överta "hund-kopplet" 👍


 

Inlagt 2021-02-27 09:31 | Läst 1209 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Conny.
Först - jag tror inte att han har fått rätt grepp ännu :-) Underbar sett situation för dig.
För det andra - jag kände själv exakt samma nya foto-glädje när jag köpte min X100F.
Jag har skrivit så många blogginlägg om den att det vid ett tillfälle blev för mycket - för någon. Det beror antagligen mest på min entusiasm för filmsimuleringarna, användningen av jpg-filerna och att jag hellre vill avsluta bilderna i kameran. På samma sätt som man/jag skulle göra med Dias-fotograferingen.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Svar från connyM 2021-02-27 18:39
Kan det bli för mycket 😁
Själv plåtar jag alltid i Rå-format och redigerar dem individuellt i Lightroom. MEN jag använder i Lightroom, de kamera-matchningar som kommer med Fuji. Och redigeringen är enkel, svart- och vit-punkt, samt lite "pjätta" och "pjatta", ungefär som man gjorde i det gamla mörkrummet,
// Conny
Erik Madsen 2021-02-27 18:52
Hej igen.
Jag började också med RAW och LR. Senare läste jag och hörde att simuleringarna i LR är Adobe-simuleringar och därför inte Fujis.
När jag gör som jag gör är det mer som jag skriver "spela" gammaldags fotografering. Med mina Sony- och Nikon-kameror är det något annat. Jag justerar också simuleringarna i kameran med högljus, skugga, WB etc. såsom det skal. Sammantaget har jag inställningen att nu när Fuji ger mig dessa möjligheter tror jag också att jag vill använda dem - och sedan tycker jag att det är kul.
Med många vänliga fotohälsningar från Erik.