connyM | fotograf

 Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Böcker, böcker och ännu fler under bordet

På våra strövtåg i Havanna, så hamnade vi flera gånger på Plaza de Armas. Ett torg i den gamla delen av Havanna, fyllt med böcker.

Under de stora träden finns ofantligt med böcker. Mest begagnat och väl läst. Övervägande litteratur på spanska och då vi var där, inget samhällskritiskt! 

Fast vi fick reda på att ALLT fanns att köpa - även sådant som inte behagade Castro och regimen. Men det var inget vi som turist såg. De böckerna fanns under "disken", längst ner i en låda. Dock lätt åtkomliga för en betrodd köpare.

Där fanns också en hel del fotoböcker. Alltså både fina verk om fotografer och deras bilder. Samt praktverk om t.ex Che Guevara och Fidel Castro.  

Bokstånden var i olika storlek och deras "lager" var allt från ett bord till många hyllor. 

Porfiriato är en term som ges till den period då general Porfirio Díaz styrde Mexiko. I boken "algunos usos y conceptos de la fotografía durante el Porfiriato - vissa användningsområden och begrepp för fotografering under Porfiriato"  fanns bilder från sekelskiftet 1800-1900 talet.

Mest givetvis om la Revolucion och om Che, Fidel och de andra som format Kuba sedan 1959 till det som är idag.

Men inte alla letade böcker. I ett hörn av Plaza de Armas pågick en mindre schackturnering. Lika intressant att följa, som att fotografera.

// Conny 

PS Jag köpte givetvis också en bok. En bok om en okänd fotograf, som tagit ett av vår tids mest spridda porträtt. Så "stay tuned" 😎


Postat 2021-04-23 08:04 | Läst 1053 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nostalgi - kaffe med Legendario

En flaska Legendario, är en flaska med en legendarisk Rum 😎 en kulinarisk upplevelse för gommen och själen!

På vår rundresa på Kuba för sju år sedan, besökte vi FCA. de ron Bocoy Legendario i Havanna.

Provsmakningen i deras lilla bar var enkel, men mycket smakrik. Ännu bättre blev det, både smakmässigt och fotografiskt, när ljuset släcktes ner. Samtidigt som bar-maestro började att hetta upp rom. När den precis börja "lysa", fyllde han våra kaffekoppar med den heta underbara drycken. 

// Conny 

PS Du kan köpa en egen flaska på Bordershop efter pandemin

Postat 2021-03-13 07:46 | Läst 1018 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Blicka ut & framåt

Blicka ut

Att stå vid kusten och blicka utåt havet. Det ger mej en frihetskänsla. Det finns inget slut, havet verkar oändligt. För många många år sedan, under min militärtjänst, var jag fartygsfotograf på HMS Älvsnabben. Under de drygt fyra månaderna till havs, så lärde jag mej att uppskatta den stora ödsligheten. Den oändliga horisonten, mitt ute på Atlanten. Att bara blicka rakt ut över relingen OCH bara se vatten. Det triggade fantasin, dock inte så att man såg "sjö-odjur".

Fast apropå det! Jag undrar var det verkligen Kung Neptunus, som döpte mej 1974, just där Ekvatorn delar Atlanten? Hmmmmmm

...men man behöver inte bara Blicka Ut, man måste oxå...

...Blicka framåt

Så här i corona-tider behöver vi något att se framemot. En liten morot framför åsnan, så man rör sej, även om det går långsamt.  

För mej är bilderna från Smygehamn, en känsla av att sommaren är på väg. Att det för tillfället, nedisade Sverige ska tina upp. Det ser jag framemot.

Bilderna togs i mars i fjor och det var fortfarande lite "ljummet" ute. De stora strömmarna av turister hade inte kommit igång. Delvis på att coranan hade börjat sitt härjningståg och många höll sej på avstånd, och tvättade händerna, hemma.

Smyge är ett favoritställe, bland många i vårt när område. Inte bara för utsikten. Rökeriets Silla-macka drar också. 

Vägvisar skyltarna på den undre bilden, känns som de blickar framåt. Runt och ja faktiskt åt alla håll. De pekar ut både nära och väldigt avlägsna resmål - dit det idag känns oändligt långt. Inte bara fysiskt, men även mentalt. Men snart....

Så om vi både Blickar ut OCH Framåt - så fixar vi det mesta!

// Conny 

PS Om inte utsikten hägrar, så åk åtminstone till Smyge för Silla-Mackans skull. Det finns en aptitretande bild i mitt album - Smygehuk 

Postat 2021-02-11 14:53 | Läst 1108 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera