connyM | fotograf

 Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Ett Päron till köpare!

Ett päron till farsa - en film väl många sett! Så här dagen efter mitt Felköp, känns det som man är ett päron. En person som inte läser på "rätt" sätt.

Men det är bara att "bryta ihop" och gå vidare 😁

Så nu har antikhyllan utvidgats och jag fortsätter leta efter en Pentax MX. En som fungerar 😁

// Conny 

PS Bilden ovan är fotograferad i min "matbords-studio". En bild jag är nöjd med, bortsett från den skarpa skuggan på det stående päronet. Orsakat av äpplet och att jag använde en för liten ljuskägla! Bara att "bryta...." 😁😁😁

Postat 2021-04-17 07:26 | Läst 1527 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Skuggan av mej

Lite funderingar, så här en lördagsmorgon

*

Är en skugga en Selfie?

Är den en del i kompositionen eller stör den?

Råkar den bara komma med eller ska jag jobba mer med att få med den bilden?

// Conny 

PS I de här två fotografierna är skuggorna givetvis, en medveten, del av kompositionen 

.


Postat 2021-02-20 08:04 | Läst 1193 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En Malmö kändis i bakgrunden

Att fotografera en kändis, en som många har plåtat. En kändis som varje Malmöbo med självaktning, har riktat sin kamera mot. Att då med detta motiv, försöka hitta några nya vinklar, det är en utmaning. 

.

Dessa två nya bilder är rätt lika andra bilder, som jag tog med min analoga 6x6 Yashica, för något år sedan. Inte riktigt lika, men tagna från piren runt Limhamns marina.

OCH med Bron i bakgrunden.

Har under årens lopp, tagit många andra bilder där Bron, är bildens huvudmotiv. Det enda jag faktiskt inte förevigat,  är Bron i solnedgång. Känns som att det är en något uttjatad variant.

.

BILDEN är ju det viktigaste och vilken typ, känsla, som ligger en närmast, det kan man diskutera länge.

Men skillnaden att fotografera med en tvåögd analog kamera och en liten digital "leica-dödare",  är på sitt sätt, rätt stor. Inte bara för att 6x6 kameran är helt manuell. Utan även det faktum att har man bara 12 exponeringar, så tar man det easy. Man mäter ljuset med en lös ljusmätare. Finns som app i mobilen - ny teknik stötar gammal -
Efter en indirekt mätning ställs tid och bländare in. Man komponerar, ställer in skärpan samt spänner slutaren OCH slutligen trycker man av!

Under denna avslappningsövning, så har pulsen gått ner åtskilliga slag.

.

Med X100,  så sätter man kameran till ögat, komponerar, kollar snabbt på exponeringen och trycker av. Man ändrar lite i kompositionen och trycker av igen. Detta upprepas några gånger, ofta under lite "zoomning" med fötterna. Man hinner oxå med att faktiskt titta på, vad man åstadkommit och ända ha tid över, jämfört med att ta ett foto med Yashican.

Pulsen går inte ner i samma pensionärs rytm, som med den tvåögda skönheten.

Men det beror inte enbart, på det lite snabbare handhavandet med the leicakiller. Utan det lite högre pulserandet av blod, beror på att hjärtat alltid slår lite extra, när man har en X100 i handen!

// Conny 

PS Varje generation har sin charm och detta gäller ju givetvis också kameror


Postat 2021-02-17 06:39 | Läst 1565 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En naken dam

När novembermörkret kändes som tätast och coronan la sitt täcke över det sociala livet.
DÅ fick jag boosta mej själv rejält - för kreavitet, kändes som något avlägset och främmande.

Men en skåning tar alltid nya tag. Han fyller rullebören med idéer, rullar uppåt, förbi magen och lastar av allt i den högra hjärnhalvan.

Eller rent konkret, som den vänstra delen av skallen skulle sagt. 
Så städades det undan på "matbords-studion". Vita stora pappskivor placerades ut och formade studion. Stativ ställdes ut på golvet, softboxen plockades fram och blixtar monterades.

Den nakna damen ställdes på "scenen" och hon poserade villigt.

Tanken var att med olika Gobos, i form av en bladväxt och ett stort genomskinligt plastark med olika mönster av svart tejp, skulle ge mjuka, men fullt tydliga skuggor.

Jag bifogar några bilder, BTS, så kan du se hur min "Matbords-studio" ser ut. Kanske det kan trigga dej till eget försök, när du ser hur enkelt det är.

// Conny 

PS  En blick ut genom fönstret ❄ och jag konstaterar att det är inget fotoväder, åtminstone inte för mej 😎. Så det blev lite from the Archives, igen! Tur man är uppe tidigt...

Men...

.

Det mjuka ljuset från softboxen, var för mjukt, gav inte de skuggor jag var ute efter, så....

.

Med en mindre ljuskälla, blir det skarpare skuggor. Så bort med softboxen och i stället på med ett raster, för att ännu mer koncentrera/minska ljuskällan. 

- Elementärt, min käre Conny,  hade nog Sherlock sagt, om han hade varit fotograf istället 😎

.

.

.


Lite mer om hur bilderna blev till...

 


Min hemsida: www.connym.se
Instagram: www.instagram.com/connym_fotograf/


Postat 2021-02-15 07:34 | Läst 1792 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Längtar till sommar & husvagn

Kanske inte till just denna något skamfilade eller egentligen väldigt risiga husvagn. Den stod uppställd/dumpad i en kohage, nere vid Sveriges sydligaste udde - Smygehuk

Troligtvis används den numera inte till något särskilt, korna visade inget intresse åtminstone. Kan ju bero på den smala ingångsdörren som husvagnar ju har. 

Vad som föregick inne i husvagnen, är dock helt okänt för mej. Alla fönstren hade sina rullgardiner i sitt absoluta ner-läge.

Men "never-the-less" den lyste upp när solen glimmade till mellan de mäktiga molnformationerna. Det glimmade då oxå till i mina ögon och med X100:an lyckades fånga det jag såg.

// Conny 

PS Vill du se mer från Smygehuk, så har jag ett album här med lite fler betraktelser därifrån.

Postat 2021-02-06 09:26 | Läst 1274 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera