connyM | fotograf

 Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Tomat i Diskbänks-studion

Ibland så sjunker temperaturen och vädret känns kass. MEN då stiger istället foto-tempen och livet känns genast strålande! 

Det e' gött att leva! När man får plåta 😎

 

Att en tomat är röd, är allmänt vedertaget.

Att jag gillar sv/v, är kanske inte allmänt känt. Men visst är sv/v oxå fint!

Inte bara valet mellan färg och sv/v, ändrar karaktären på fotot. Bakgrunden har oxå stor betydelse.

Avslutningsvis en översiktsbild på min Diskbänks-studio.

// Conny 

PS Tomat-bilderna tagna på frihand, med Fuji X-T2 och Fujinon 56 /1,2. "Framkallade" i Lightroom. Översiktsbilden fixade "hunden" till. 


Postat 2021-07-05 19:28 | Läst 1141 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jubileum - 100 gånger

Detta är mitt 100:e blogginlägg på 100 dagar!

Ja tänk vad tiden går fort, när man har trevligt. Kan man sluta känna sej som en rookie nu? 😎 Eller är bör man avvakta ett tag till? 😇

I vilket fall som helst, så firar jag med en god whisky och " hunden" inom bekvämt räckhåll.

...och så här såg det ut när jag tog översta bilden. Enkelt och snabbt att ställa upp. Tre stolar, en canvasduk och underbart norrljus in genom fönstret. Kameran på stativ och nylonstrumpan längst fram på 56:an.

Med dessa ord och bilder, säger jag SKÅL och på återseende!

// Conny 

PS Så det är inte bara Biden, som firar 100 dagar denna veckan. Dock har väl Biden något större makt - men igengälld är jag mer biden (som vi säger i Skåne) av foto än han.


Postat 2021-04-30 19:31 | Läst 1458 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ett Päron till köpare!

Ett päron till farsa - en film väl många sett! Så här dagen efter mitt Felköp, känns det som man är ett päron. En person som inte läser på "rätt" sätt.

Men det är bara att "bryta ihop" och gå vidare 😁

Så nu har antikhyllan utvidgats och jag fortsätter leta efter en Pentax MX. En som fungerar 😁

// Conny 

PS Bilden ovan är fotograferad i min "matbords-studio". En bild jag är nöjd med, bortsett från den skarpa skuggan på det stående päronet. Orsakat av äpplet och att jag använde en för liten ljuskägla! Bara att "bryta...." 😁😁😁

Postat 2021-04-17 07:26 | Läst 1444 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Allting har en början...

Någonstans har allt en början, ibland lite svårt att avgöra vilket som var först - typ, hönan eller ägget 😎

Men min början, inom foto med egen kamera, startade med skönheten här under. Det vet jag med säkerhet. 

Coronet D-20 var en brittisk kamera. Tillverkaren som bildades i mitten 1929-talet i Birmingham, byggde många olika billiga vik och boxkameror framtill senare delen av 60-talet. Denna Coronet D-20 är en boxkamera från mitten av 50-talet.  Byggd för 6 × 6 cm negativ på 120 eller 620 rullfilm. Kamerans vagt TLR-liknande design kallades pseudo TLR. Dvs en kamera som imiterar utseendet på en TLR (dubbel linsreflex typ Rollieflex). Sökaren är dock inte en riktig reflexsökare, med ett slipat glas som anger rätt fokus; istället är det helt enkelt en stor  sökare. Fotograferingslinsen hade fast fokus, så sökaren användes endast för att komponera bilden. Brännvidden på optiken bor ha legat runt 75-80 mm. Finns inget angivet.

Två bländare, 16 och 22, enligt vad jag kunnat googla fram. Exponeringstiden för slutaren visades inte heller på kameran, men jag tror att den var mellan 1/25 och 1/50 sekund. För om man tillämpar "Sunny 16-regeln" en ljus dag skulle det ge en exponering på 1/100 vid f16 för en ISO100-film, eller f22 vid 1/100 för en strandbild med solljus som reflekterar från sanden. Men kameran gjordes omkring 1950 och då skulle ISO 25-filmen antagligen ha ansetts vara "medelhastighet" och det kanske inte fanns mycket ISO 50-film tillgänglig. Så jag tror att slutaren har ställts runt 1 / 25s - 1 / 50s.

Exponeringsmätaren på bilden ovan, har jag köpt långt senare. Den och exponeringstabellen i bakgrunden, är bara att betrakta som "props" till fotot.

Tyvärr har jag inte hittat några bilder eller negativ, från mina första försök med min Coronet.

Nu var ju detta inte den första kameran jag fotograferade med. För det var med familjens Kodak Brownie. Men Coronet D-20 var första egna kamera!

// Conny 

PS Bilden är tagen i min "Matbords-studio" i höstas. Med Fuji X-T2, Fujinon 35/2 samt några Youngno 560 blixtar och lite andra blixttillbehör. Vill du se fler bilder på gamla analoga kameror, så klicka här https://www.fotosidan.se/blogs/connym/kameran-ett-maste.htm

Min, X-T2:an och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se


Postat 2021-04-03 17:07 | Läst 903 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Farfars pannlampa - från hans jobb som kolhuggare

Min farfar arbetade redan från unga år, i olika gruvor i och runt Höganäs. Dock var hans första ca 10 år i yrkeslivet jobbet som dräng. Från åtta årsåldern jobbade han som dräng, hos olika bönder. Med allt vad det innebar för en ung parvel. Sov gjorde han i stallet, där väggarna bestod av tunna fuktiga träribbor...

Jag och min lillebror bodde, framförallt under sommarlovet, hos min farmor och farfar några veckor i stöten. Det var kul och lärorikt. Farfar brukade bl.a berätta om sin barndom, när vi satt ute i trädgården, i den lilla bersån med hammocken. Där var varmt och jag svettades i kortbyxor och linne. Men farfar njöt, klädd i långärmad undertröja, banlon-tröja och yllekofta, plus långkalsonger. Han njöt av värmen och förklarade det med att han frös alltid som barn och sen i gruvan...

Exakt hur gammal farfar var när han började i gruvan, vet jag inte. Men han bör ha varit i tidiga tjugo årsåldern. Han började jobba som kolhuggare. I trånga, kalla, fuktiga gångar, högg de ut stenkol. I små gångar som man bara kunde krypa i. Helt mörka, endast upplysta av pannlampan...

Saxat från Höganäs Museum
"På gruvarbetarens mössa sitter en kraftig läderbit där ”göken”, pannlampan, ska fästas.
”Göken” var först en rovoljelampa,
senare en karbidlampa och slutligen en batteridriven lampa."

Med kolhackan, som min farfar Nils Gotthard, håller i handen, högg de ut stenkol ur de låga, trånga gruvgångarna. Ett slitigt och skitigt arbete, där svetten rann i ansiktet och på väggarna fukten.

Denna bild hittade jag i lådorna, när jag och hustrun gick igenom, det mina föräldrar lämnat efter sej. Texten under bilden har min far skrivit. Men vem som tog bilden vet jag tyvärr ej.

Jag har oxå sparat farfars inskrivningsbok till militären. Där har man vid mönstringen 1917, skrivit in honom som dräng. Detta är överstrukit senare och ändrat till Kolhuggare. Så något år efter 1917 jobbade han fortfarande som dräng. Detta innebär att han blev gruvarbetare, i tidiga tjugo årsåldern.
Under 1917-1918 gjorde farfar 250 dagar på 6:e kompaniet i Ljungbyhed, plus därefter ytterligare några månader på underbefälsskolan.
Så efter sin beväringstid, hade han blivit underbefäl och tyckte då förmodligen att han inte ville vara dräng längre. Plus att det nog lockade att lönen som gruvarbetare var högre. Men detta berättade han aldrig om. Utan det är uppgifter som jag letat efter nu.

Farfar jobbade under resten av sitt liv för Höganäs bolaget. Förutom i Hyllinge, i flera andra olika gruvor runt Höganäs.
Han jobbade också senare i krossen. Där man separerade ut kolet, från stenbumlingarna man huggit i gruvan. Ett jobb som var enormt bullrigt och dammigt och som tyvärr förstörde både min farfars hörsel och gav honom stendamms-lunga. 

// Conny 

PS Tänk vad en fotografering av en gammal pryl, kan trigga igång!
Min hustru som håller på med släktforskning, har hjälpt mej att plocka fram fakta.
Bilderna på pannlampan och inskrivingsboken, är tagna i min lilla matbords-studio 


 

Postat 2021-03-14 08:05 | Läst 1373 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa