connyM | fotograf

 Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Ett Päron till köpare!

Ett päron till farsa - en film väl många sett! Så här dagen efter mitt Felköp, känns det som man är ett päron. En person som inte läser på "rätt" sätt.

Men det är bara att "bryta ihop" och gå vidare 😁

Så nu har antikhyllan utvidgats och jag fortsätter leta efter en Pentax MX. En som fungerar 😁

// Conny 

PS Bilden ovan är fotograferad i min "matbords-studio". En bild jag är nöjd med, bortsett från den skarpa skuggan på det stående päronet. Orsakat av äpplet och att jag använde en för liten ljuskägla! Bara att "bryta...." 😁😁😁

Postat 2021-04-17 07:26 | Läst 1603 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Körkorts förnyelse - inte vackert, men väldigt likt!

Gårdagens foto blev inte vackert - men det blev mycket likt!

Och det var oxå intentionen, när jag följde instruktionerna för hur en bild skulle se ut, för att godkännas som underlag för mitt körkorts förnyelse.

För jag tyckte, att om jag nu är innehavare till en kamera med lämpligt objektiv. Dessutom har jag ju flera blixtar med tillhörande stativ och en lämplig softbox. Samt en vit stor pappskiva, upphängd på väggen som funkar som bakgrund (och som normalt är gömd bakom en 70x100 tavla.)

Så då är det ju bara att lyfta ner tavlan, montera och rikta en blixt mot den vita bakgrunden. Plocka fram ett stativ till och sätta en blixt på detta stativ och montera softboxen på blixten. Kompletterar man detta med en kamera på stativ med en optik på ca 85mm, då har man en god chans att det blir en körkorts-bild.

Har man sedan Fujis camera remote på sin surfplatta, då klarar man av att ensam, göra själva fotograferingen också!

Ställ tid, bländare och skärpa på plattan och tryck av i den gråa ringen OCH  körkorts fotot är klart!

// Conny 

PS Nu är bilden utskriven och inskickad, så nu väntar jag bara på att få mitt nya tut-kvitto!

Min och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se


Postat 2021-03-23 05:35 | Läst 1229 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Farfars pannlampa - från hans jobb som kolhuggare

Min farfar arbetade redan från unga år, i olika gruvor i och runt Höganäs. Dock var hans första ca 10 år i yrkeslivet jobbet som dräng. Från åtta årsåldern jobbade han som dräng, hos olika bönder. Med allt vad det innebar för en ung parvel. Sov gjorde han i stallet, där väggarna bestod av tunna fuktiga träribbor...

Jag och min lillebror bodde, framförallt under sommarlovet, hos min farmor och farfar några veckor i stöten. Det var kul och lärorikt. Farfar brukade bl.a berätta om sin barndom, när vi satt ute i trädgården, i den lilla bersån med hammocken. Där var varmt och jag svettades i kortbyxor och linne. Men farfar njöt, klädd i långärmad undertröja, banlon-tröja och yllekofta, plus långkalsonger. Han njöt av värmen och förklarade det med att han frös alltid som barn och sen i gruvan...

Exakt hur gammal farfar var när han började i gruvan, vet jag inte. Men han bör ha varit i tidiga tjugo årsåldern. Han började jobba som kolhuggare. I trånga, kalla, fuktiga gångar, högg de ut stenkol. I små gångar som man bara kunde krypa i. Helt mörka, endast upplysta av pannlampan...

Saxat från Höganäs Museum
"På gruvarbetarens mössa sitter en kraftig läderbit där ”göken”, pannlampan, ska fästas.
”Göken” var först en rovoljelampa,
senare en karbidlampa och slutligen en batteridriven lampa."

Med kolhackan, som min farfar Nils Gotthard, håller i handen, högg de ut stenkol ur de låga, trånga gruvgångarna. Ett slitigt och skitigt arbete, där svetten rann i ansiktet och på väggarna fukten.

Denna bild hittade jag i lådorna, när jag och hustrun gick igenom, det mina föräldrar lämnat efter sej. Texten under bilden har min far skrivit. Men vem som tog bilden vet jag tyvärr ej.

Jag har oxå sparat farfars inskrivningsbok till militären. Där har man vid mönstringen 1917, skrivit in honom som dräng. Detta är överstrukit senare och ändrat till Kolhuggare. Så något år efter 1917 jobbade han fortfarande som dräng. Detta innebär att han blev gruvarbetare, i tidiga tjugo årsåldern.
Under 1917-1918 gjorde farfar 250 dagar på 6:e kompaniet i Ljungbyhed, plus därefter ytterligare några månader på underbefälsskolan.
Så efter sin beväringstid, hade han blivit underbefäl och tyckte då förmodligen att han inte ville vara dräng längre. Plus att det nog lockade att lönen som gruvarbetare var högre. Men detta berättade han aldrig om. Utan det är uppgifter som jag letat efter nu.

Farfar jobbade under resten av sitt liv för Höganäs bolaget. Förutom i Hyllinge, i flera andra olika gruvor runt Höganäs.
Han jobbade också senare i krossen. Där man separerade ut kolet, från stenbumlingarna man huggit i gruvan. Ett jobb som var enormt bullrigt och dammigt och som tyvärr förstörde både min farfars hörsel och gav honom stendamms-lunga. 

// Conny 

PS Tänk vad en fotografering av en gammal pryl, kan trigga igång!
Min hustru som håller på med släktforskning, har hjälpt mej att plocka fram fakta.
Bilderna på pannlampan och inskrivingsboken, är tagna i min lilla matbords-studio 


 

Postat 2021-03-14 08:05 | Läst 1518 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Matbords-studion 2.o -- bruksfärdig

Det tog inte många minuter att sätta ihop Matbords-studion 2.o
Just att få till det lätt och enkelt, var också den största anledningen till bygget. Bor man i en lägenhet, så är de ytor man får använda och förvara, sina leksaker i, faktiskt rätt begränsade. Enligt hustrun!

Men förutom ovanstående, så stod stabilitet också på Topp 3 listan. Stabil, så att man kan hänga, fästa och lägga lite "ljusformar" saker. Som pappskivor och liknande.

Första plåtningen blev ett stilleben, med två glasskålar och tillbringare från Bergdala Glasbruks serie med dess fina design, Blå Kant.
Se en kort video om bygget och denna första plåtning,  på min hemsida 
- www.connyM.se -

 // Conny 

PS Denna gång fick "hunden" inte göra själva plåtningen. Utan det blev arbetshästen X-T2 med 56/1,2 som fick ta Bilden. Men kringbilderna överlät jag dock åt människans bästa vän. Och timelapsen till videon fick den kinesiska mobilen fånga.

En blixt upp i taket för allmänbelysning och en med Magmod/Magbeam med en mask, som ger en tunn strimma av ljus

Inget mästerverk - men väl den första bilden i Matbords-studion 2.o 👍😁


Postat 2021-03-11 16:07 | Läst 1473 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Matbords-studion -- början

Ett nästan tomt bord - för allt har en början 

Men ge det hela lite tid och jag tror att jag snart har en ny Matbords-studio. 

Några 20mm pvcrör och ett antal trevägs kopplingar, skall bli stommen.

Detta skulle redan varit ihopsatt, men då jag känt mej lite dassig de senaste dagarna, så hoppas jag på att kreaviteten åter skall blomma upp den närmaste tiden. Så Stay tuned, som de säger på tyska!

// Conny 

PS Att stay tuned inte är tyska, är jag helt klar med. Men jag hörde uttalandet på en engelsk språklig radiostation i Tyskland. 


Postat 2021-03-10 18:51 | Läst 1045 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa