connyM | fotograf

 Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Nylonstrumpa - ingen app

Idag är ju alla fotografer, alla kan på ett snabbt sätt plocka in sin bild i en app och fixa till det mesta. Kort skärpedjup, softning och MYCKET annat! Säkert kul!

Men det är ju inte jag som fixar det!

 ELLER är jag gammalmodig och vägrar inse teknikens under? ELLER....

Min, kanske något föråldrad, inställning är att det skall fixas i kameran. Vill man ha ett "fint släpp" i skärpan, så använder man en stor bländaröppning. Vill man "frysa" en rörelse, så är det kort slutartid som används. Vill man ha riktigt kul och känna tillfredsställelse med sin hobby, så lär man sej dessa och några andra bas-kunskaper!

Tycker JAG!

*

Bilden ovan är ett exempel hur man på ett snabbt, enkelt och billigt sätt får till ett porträtt. En enkel lösning som ger modellen, (den vackra kvinnan här, är min kära hustru)  framför linsen, en mjuk och fin framtoning. Lösningen är att använda en bit av en svart nylonstrumpa. Vill man ha en varmare ton, ta en brun strumpa. Fäst strumpan runt optiken med ett gummiband. Softningsgraden bestäms av hur mycket du "spänner ut" nylonet. 

Detta är ju också en metod vi användt, när vi framkallat bilder i mörkrummet och önskat en softade bild.

Ljussättningen är oxå simpel. En speedlight med en  liten, ca 15 cm, rundstrålande "softbox", på ett stativ, vinklat in så den hamnar ungefär rakt över modellens huvud och en bit framför.  Så att man får den där lilla skuggan under näsan.

Så testa, experimentera du oxå. Det är både kul och lärorikt, även om det finns appar för det!

// Conny 

PS . Ett tips till dej som inte själv använder svarta nylonstrumpor, fråga ägaren innan du klipper av en bit. En lagom bit är ca 15x15 cm OCH det syns när den fattas! 😎


Postat 2021-02-28 08:17 | Läst 1191 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Att greppa rätt...

...det där med Teknik vs Bilden
& Greppa rätt kamera

Det är mycket tekniksnack här på Fotosidan, många som grottar ner sej djupt i detaljer. Det är intressant och lärorikt att läsa.  

Andra hävdar att BILDEN är det enda som gäller. Att fånga något på film eller sensor och sedan bjuda betraktaren på något intressant, roligt, formskönt, färgsprakande och/eller harmoniskt komponerat "ögongodis".

Fast nog är det så, att det ena behöver det andra och viceversa. Jag menar utan tekniken, blir det ingen bild. Ser/tar vi ingen bild behövs ju inte någon teknik.
Vem som sedan fixar tekniken, fotografen eller kameran/mobilen, det är en också en intressant diskussion! 

Jag har alltid varit intresserad av teknik. Alltid velat ha det senaste. Inte så särskilt allmänt teknik-kunnig kanske, men alltid nyfiken. Åtminstone när det gällt något inom foto. Dock har teknik tänkandet saktats ner betydligt, med allt fler årsringar runt kroppen. 

En vandring från senaste hightech, till enkelhet och trygghet. Att med kunskap om vad som skall till, för att en exponering ska se ut som jag vill ha den. Så vill jag oftast numera, bara koncentrera mej på fånga bilden! För tekniken sitter i ryggraden.

Så från en tung Nikon-utrustning och en samling bladar optik och kamera, hittade jag Fuji X100!
Hösten 2013 kom denna kamera i min hand och mitt fotograferande fick ett rejält uppsving. Alltså mitt privata plåtande, det där man att alltid ha kameran med sej.

Min X100, även kallad HUNDEN av min kära hustru (en hund skall ju stanna och sniffa överallt, dvs jag hittar alltid något att plåta), är alltid med. Den har sin plats på vänster axel, redo att fånga det motiv, jag riktar den mot.

Det som gör den perfekt i mina ögon är, Enkelheten. De väsentliga funktioner finns direkt tillgängliga, inte gömda i menyer. Det känns Tryggt för en gammal analogfotograf. Att Kvalitén är superb, perfekt upplösning från största bländare. Gedigna reglage och stabil konstruktion av huset. Och givetvis att den är så snygg, rent av sexig 😁

Detta inlägg är med andra en hyllning, nästan med halleluja varning, för min och Fujis bästa ögonblicks bevarare - som ger stor fotografi glädje!

Bilden på mej och "hunden", får du som betraktare själv "läsa in" och bedöma.
Tekniken för att ta bilden, kan jag kort sammanfatta så här: Fuji X-T1 på stativ och med ett Fujinon 56/1.2 "instuckit i" en ringblixt, därav den "dekorativa" reflexen i glasögonen 😎

// Conny 

PS  Översta bilden är från Havanna och togs givetvis med en X100, en S-modell! Kameran på den undre är oxå S-versionen. 4 mån senare såldes denna och en F-modell fick överta "hund-kopplet" 👍


 

Postat 2021-02-27 09:31 | Läst 1261 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Snart helg...

Hur vi njuter av helgen, den naturliga viloperioden efter en arbetsvecka. Är väl väldigt personligt. Själv är jag ju numera pensionär och har helg varje dag. Eller vardag varje helg - det skiftar 😎

Men redan under de sista ca 35 åren av mitt yrkesliv, var helgen inget heligt för mej. Jag jobbade som lokförare och då var arbetstiden förlagd till alla tider på dygnet och alla veckodagar. 24/7 var ett begrepp man till fullo förstod. Fast jag gillade upplägget mellan arbete och fritid. Visst var det tråkigt att behöva köra 3.13 tåget till Köpenhamn,  en söndagsmorgon. Men sedan så var man ju i gengäld, fri en tisdag förmiddag och kunde gå och handla i en i stort sett folktom affär.

Plus att jag kunde driva min lilla fotofirma och ateljé. Jag hade "tid över" när andra jobbade, för just fotografering. Naturligtvis så var plåtningar, där kompositionen inbegrepp människor, en del som jag fick försöka fixa så bra det gick. Tidsmässigt alltså.

Fast bilder som den ovan, och andra produktfotograferingar, var ju perfekta för mej. Så under många år var det smycken, accessoarer, kläder och då särskilt barnkläder, som hamnade framför kameran.  Kul att gå och "pilla" med, ändra ljuset lite, flytta en ring lite och rätta skrynklorna på ett klädesplagg.  Det gav en skönt, lugn och kreativ stund, ackompanjerad av skön musik från högtalarna. 

Nu är fotouppdragen väldigt få - MEN fotograferingslusten och kittlingen i den kreativa delen av mej, finns fortfarande stort !

Det är då "matbords-studion" går i gång och ger några timmars härlig förströelse...

// Conny 

PS Testa själv. En kamera har ju de flesta som är här på Fotosidan. Ljus har de flesta oxå. Enklast är att tända lampan över matbordet! Några vita och svarta pappskivor, för att styra och blockera ljuset. Något kul att placera i "studion", mäta ljuset OCH sedan är det bara att leka...


 

Postat 2021-02-26 07:52 | Läst 831 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ut mot känt vatten & fotoklubben

Idag så skall jag ägna dagen åt Fotografiska Föreningen i Malmö (www.ffim.se). Där jag är webbredaktör och tillsammans med Niklas, ansvarig för vår hemsida. Vi två håller oxå i vår tävling Månadens Bild och nu skall februari omgången redovisas och Mars-bilderna presenteras på hemsidan. Ett antal timmars jobb.

Sen i höstas så har våra Måndagsträffar, sänts digitalt via Youtube till våra medlemmar. Måndagsträffarna är stommen i våra aktiviteter i föreningen. Dessa träffar som vi har i vår lokal, fick vi  tyvärr ställa in för snart ett år sedan pga Coronan.
Till kommande måndagssändning, har Niklas och jag, varit hemma hos vinnaren av föreningens titel Årets Fotograf Claes Jonsson.
Denna nästan timms långa intervju och bildvisning, skall redigeras nu

.

Niklas, Claes och jag med portabel "studio"

Det är kul jobb,  men det tar tid. Så idag blir det lite bilder här i bloggen, på bryggor eller kanske snarare före detta bryggor. Bryggor som behöver lite arbete, för att nå ut på känt vatten. Precis som jobbet med hemsidan 😁 

// Conny 

PS Alla bilder givetvis tagna med den trogna "hunden" längs Lommabukten, med sina många små fotografiska smultronställen, som detta strax norr om Habo Ljung.

 


 

Postat 2021-02-25 08:06 | Läst 1325 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

När jag hade ateljén - del 2

"...när Martinin var slut, så greppade den alltmer dekadenta Hollywood stjärnan en pilsner!
Det enda som var kvar av den forna glansen, var den florförsedda hatten..."

Att ha en egen ateljé är att vara privilegierad. Att alltid ha plats för att förverkliga sina bild-idéer. Plats för att fixa mindre miljöer, med olika bakgrunder. Att ha tillgång till blixtar och tillbehör,  så man kan få den ljussättning man vill ha. 

Att kunna leka med ljus och försöka skapa den stämning man vill ha i bilden -
ja DET är verkligen att vara priviligerad!

Om man sedan har sådan tur som jag, att få jobba med Madeleine. En modell som verkligen ger allt vid fotograferingen.
Då är man inte bara priviligerad.
Då får man roligt oxå, medans man fotograferar! 
Tack Madeleine

// Conny 

PS ang Bilden här under: 
....och så här glad och charmig är hon ALLTID, utom när jag ber henne "agera" .


Postat 2021-02-24 06:10 | Läst 1402 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa