connyM | fotograf

 Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Lite mer "strump"-porträtt...

Mitt första riktiga jobb efter skolan, var hos Hovfotograf Jensen på Lilla Fiskargatan i Lund.

Jag anställdes för att både jobba i butiken och i ateljén samt givetvis arbeta i mörkrummet. Jensen hade ett litet, men väl fungerande mörkrum OCH han hade ett bra lager med RIKTIGT fina SILVERHALTIGA fotopapper. Det var en fröjd att kopiera på dessa fiberpapper.

Där fick jag också lära mej hur en storformats kamera fungerade. Hans hemmagjorda kamera för 18x24cm bladfilm var ett litet tekniskt "under". Efter att ha spänt slutaren, kunde man med en gummiblåsa (typ gammal trådutlösare) exponera på ca 1/30 sek. Slutaren var av typ "rullgardin", rullade upp och ner. Dock inte över hela 18x24, då man exponerade bara en 1/4 av bladfilmen, varje gång. Tack vare Jensens geniala konstruktion, så fick man alltså ut 4 st 9x12cm negativ på varje blad.

Optiken var stor, tung och gammal. Gick bara att plåta med sv/v film, då någon färgkorrigering definitivt inte fanns. Ljusstyrka och brännvidd kommer jag tyvärr inte ihåg. Men på ca 1.5 meters avstånd mellan kamera och modell, fick man ett halvfigurs porträtt på 9x12 negativet. Kanske någon kan räkna ut vilken brännvidden var ??

Men den optiken, i kombination med stort negativ, gav underbara porträtt. Skarpa, men ändå mjuka i framtoningen. I mörkrummet kunde man sedan styra hur pass kontrastrikt porträttet skulle vara. Lite hårdare papper för manliga porträtt och mjukt fint silverrikt papper, plus mjukframkallare, för att lyfta fram den kvinnliga fägringen.

En liten tillbaka blick, för att lite förklara mitt intresse för det, lite softade, sätt som gamla storformats optik, ger den här typen av porträtt. 

Jag bifogar här ovan, ytterligare 3 porträtt på några kompisar. Dessa tog jag, (precis som de i bloggen innan)  när vi hade lite "workshop", med Fotografiska Föreningen.

Porträtten är tagna i snålblåsten,  nere vid Lomma beach. Förutom ordentlig klädutrustning på kroppen, så var kamerautrustningen kompletterad med Fuji X-T2 och 56/1,2. Alla porträtten är tagna med denna excellenta kombon. Optiken var inställd på bländare runt 2-2,8 och försedd med svart nylonstrumpa framför linsen.

Allt för att försöka få fram gamla tiders storformat optiks, härliga mjuka känsla. 

// Conny 

PS Dessa tre porträtt ingår i mitt pågående projekt -Folk jag träffat-

Min, X-T2:an och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se

Postat 2021-03-31 07:54 | Läst 1004 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Några porträtt med svart strumpa...

Det som är kul här på Fotosidans blogg avdelning, är att det kommer då och då upp lite tips, experiment, lite olika sätt att plåta på.  Där folk berättar hur de gjort sin bild, hur de tänkt eller tänker göra, lite om mörkrumsarbete med olika papper samt givetvis lite rent tekniska recensioner och reparartioner. 
För förutom att se och inspireras av alla fina foto, så är det rätt fint att få en liten "hjälp" med hur man "får-till" en viss stil, känsla eller uttryck.
Själv är jag i princip självlärd. Ja med den brasklappen, att jag tittat, kopierat massor av olika fotografers arbete och på det sättet försökt lära mej hur de gjort.
Min förhoppning är att då jag "stulit" från jätte många fotografer, lite här och lite där. Vissa har givetvis influerat mer än andra.
Men jag hoppas att efter alla de år jag hållit på, så är mina bilder, mina.
Att det på något sätt blivit en "god gryta" av alla de fina ingredienser, jag kokat ihop.

Att fotografera människor, är bland det bästa jag vet. Hade egen ateljé under ett tiotal år och det var alltid lika roligt att plåta, både stora och små. 
Att få till en bild som modellen var nöjd med. Samtidigt som jag själv kände en stolthet över fotot, både med utryck, ljussättning och annan teknik. 
Det var en riktig ego-tripp!

Modeller denna gång är några av mina kompisar från Fotografiska Föreningen i Malmö.  Dessa porträtt ingår i ett av mina pågående projekt - Folk jag träffat -

Bilderna är tagna med min X-T2 och 56:a. Nästan full glugg och med svart nylonstrumpa på, för att få ett mjukt porträtt.  Ett experiment, där jag vill närma mej känslan och hur gamla tiders storformats-optik, tecknar ett porträtt. Givetvis kan man göra allt detta i efterbehandlingen på datorn - MEN det är inte lika roligt och spännande. 

// Conny 

PS Jag skriver att jag experimenterar OCH vill tillägga att jag nog inte känner att jag nåt ända fram, ännu...
Min, X-T2:an och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se


Postat 2021-03-30 17:22 | Läst 1880 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

5 foto från Lomma hamn

Att bara gå runt och plåta, är en "lisa-för-själen". Jag mår bra, känner mig avslappnad och harmonisk. Är man sedan på träff med ett trevligt gäng, då blir det bara ännu mer pluspoäng på humöret. 

Denna sönderblåsta söndag, var egentligen en måndag. Dvs vi hade Måndagsträff i Lomma en söndag.  Detta då vi fortfarande inte kan träffas i vår fina lokal i Malmö, pga av coronan.

Vi, det är Fotografiska Föreningen i Malmö och just denna förmiddag var vi ca 20 st tappra medlemmar, som motionerade våra kameror och fångade motiv till vårt 85 års jubileum. 1936 startades föreningen och i år har vi olika arrangemang, för att fira jubileet. Bl.a samlar vi bilder under temat Skånska Kustpärlor.

Lite Malmö känsla i förorten Lomma....

Det blev nästan två timmars trevlig samvaro och fika i lagom stora corona-grupper. 

Så något frusen satte jag mej framför datorn och kopierade ner dagens skörd av bilder. Förutom bilderna här och de gårdagens blogg, så fick jag en fin bunt porträtt. Porträtten är alla tagna med "svart-nylonstrumpa" framför 56:ans fantastiska glas. Men mer om det när det projektet känns färdigt.

// Conny  

PS De 5 fotona i denna blogg, fastnade alla på "hundens" sensor. På datorn så beskars de en aning och fick lite "handpåläggning" i Lightroom. 
Min och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se


Postat 2021-03-29 21:56 | Läst 1446 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bänkad i blåsten...

Lomma beach är en välbesökt plats - under sommaren!
En blåsig söndag i slutet av mars, är det rätt tomt.

Några tappra kite-surfare utnyttjar den friska vinden för sina upplevelser mellan vattenytan och himmelen.  Optimistseglare seglade ut i sina små jollar och de tog också en rejäl dust med den kraftiga blåsten.

Själv sökte jag lä och vila. Vila hittade jag i de många bänkarna som finns precis nere vid beachen. Lä var det väldigt svårt att hitta, ja faktiskt omöjligt. Men plats på en bänk, det var precis det motsatta, alla var tomma.

Fast innan jag bänkade mej i blåsten, så värmde jag upp mej. Uppvärming med stora rörelser, liknande "åkarbrasor". Fast det blev en kort paus på de vindpinade träbänkarna.

Så jag övergick till de övningar jag gillar bäst. Övningar i att hitta bästa bildvinkeln, kompositionen och trycka på avtryckaren vid rätt tillfälle.

Denna sönderblåsta söndag, var egentligen en måndag. Dvs vi hade Måndagsträff i Lomma en söndag.  Detta då vi fortfarande inte kan träffas i vår fina lokal i Malmö, pga av coronan.
Vi, det är Fotografiska Föreningen i Malmö och just denna förmiddag var vi ca 20 st tappra medlemmar, som motionerade våra kameror och fångade motiv till vårt 85 års jubileum. 1936 startades föreningen och i år har vi olika arrangemang, för att fira jubileet. Bl.a samlar vi bilder under temat Skånska Kustpärlor.

// Conny 

PS Denna söndag var inte hustrun med, så jag hade med BÅDE "hunden" och min X-T2. Bänkarna här ovan "sniffade hunden" upp.
Min och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se

Postat 2021-03-29 08:04 | Läst 1523 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Herr-middag med grillad korv...

Att korv är gott och att denna godbit smakar ännu bättre utomhus, det vet väl ju alla!

Att det sedan blir ännu bättre, i goda vänners sällskap. Det är förmodligen inte bara min erfarenhet.

Att man sedan får inmundiga korven med bröd, på "Ribban" - Malmös egna Copacabana. Det är bara pricken över i:et.

...lite häng i baren, medans grillen värms upp

...med så kallad handpåläggning, testas grillens värme före det kritiska korvpåläggandet.

Denna fredag sken dessutom solen från en klarblå MFF-himmel! Så det blev några timmars givande snack och diskussion,  med dessa två herrar, mina kompisar från Fotografiska Föreningen i Malmö

// Conny 

PS Bilderna är tagna med min X-T2 och 56:a, med nylonstrumpa på.
Min, X-T2:an och "hundens" naturliga hemvist - www.connyM.se


Postat 2021-03-28 07:42 | Läst 792 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa