Att se och fånga det som finns framför mej, att fästa detta på film eller sensor, på ett sätt som tilltalar mitt öga! Det är vad min fotografi går ut på!

Nostalgi - Kuba 2014

För 7 år sedan, så åkte jag och hustrun med denna eleganta taxi i Havanna. Kuba hade då, sedan några år tidigare, blivit öppnare och man tog gärna emot turister. Det var fortfarande väldigt nerslitet och rufsigt, på de flesta ställen. Man hade ju levt under handelsembargo i ett halvsekels tid. MEN vi var VÄLKOMNA!

Att besöka Kuba hade länge varit en stor dröm för mej. Att få se hur ett stängt samhälle var, att träffa  människor som levt och lever i detta samhälle. Men framförallt, att få se OCH plåta alla dessa stora jänkare, dessa underbara 50-tals bilar. 

EN kamera hade jag med mej, min X100S, och den gick varm. Dessa "slagskepp" gungade ju fram överallt. De var alla i olika skick, men välhållna på sitt eget individuella sätt. Vissa, som den blå här överst, var i ett fantastiskt fint skick. Han hade nog många körningar med givmilda kunder. Andra bilar var ett mishmash med "reservdelar" och "tillbehör". Avsaknaden av avgasrening, hade de dock alla gemensamt. Men det var väl heller inte så på modet när de byggdes på det glada femtiotalet.

En kille som brukade stå utanför vårt hotell. Han visade stolt upp sin Cheva, som vårdades ömt och som han hade  ärvt av sin far. 

Denna Chevrolet tillhörde kategorin, man tager vad man behöver och det med att stoppningen spruckit och är på väg ut - det är inte så viktigt

Trots över 50 år, inga original reservdelar, taskigt med både olja och annan smörjmedel - så spann motorn, av all omsorg den fått under åren

Man förstår ju varför de kallades dollarGRIN! 

 

Jag kommer att plocka fler bil-foto, ur mina arkiv från Kuba-resan. Ja, inte bara bilar, utan porträtt, byggnader och samlingsplatser kommer att hamna här på bloggen.
Det blir en resa ner längs Minnenas Alle',  anno februari 2014

// Conny 

PS ...och jag kan rekommendera att resa med bara en kamera, med fast optik. För då hinner man med att SE och KÄNNA landet, platsen och människorna. Istället för att rota i kameraväskan efter "rätt" objektiv!!


Inlagt 2021-03-02 06:28 | Läst 269 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej. Häftiga bilder. Ser fram emot fler.
/ Bengt H.
Detta är ett ställe som jag länge drömt om att kunna besöka, med alla sina gamla miljöer och bilar ...
- hawk
Svar från connyM 2021-03-02 13:43
Jag säger bara en sak - samla ihop kamera och tandborste, å åk!
Du kommer att ångra dej annars...
// Conny
Fina bilder på riktigt snygga gamla jänkare! Kommer inte exakt ihåg när Kuba blockerades men den misslyckade amerikanska invasionen var väl typ 1959, så ungefär sen dess har dom väl inte fått tag på några reservdelar. Bra gjort att hålla igång bilarna så länge, 60 år är lång tid. Första bilden är en höjdare på flera sätt, hälsningar/ Björn
Hej Conny, verkligen fina bilder, jag var och turistade i Cuba några veckor vid årsskiftet -88-89, och blir lätt nostalgisk av dina bilder. Vi liftade med en sån där stor amerikansk bil, det satt 8 pers i den, 10 när vi hade hoppat in men alla skrattade och var glada, inga problem där. Nu har du ju lagt upp fler Cuba-bilder och jag tycker att de är riktigt snygga, välfotade och typiskt cubanska.
Mvh Glenn
Tack alla.
Det kommer fler bilder från Kuba framöver. Det är jättekul att bläddra igenom arkiven och uppleva resan en gång till.
Så jag hoppas jag inte kommer att trötta ut er!
//Conny