Funderingar och annat smått och gott som har med mina eller andras bilder att göra.

Jag går här och väntar.

Tänkte att jag skulle testa några jupiter på min XE:1 så jag köpte ett par på E-bay tillsammans med en adapter M39. Efter mycket om och men fann jag en leverantör av dessa adaptrar i Sverige glädjande nog. Kreativ fotografering heter dom och de kommer att beställa om 3 veckor ifall nu någon annan händelsevis skulle vilja ha.

Jag testade en kompis jupiter 3:a och blev direkt nykär. 

Handhavandet i kombination med XE1:an kräver manuell fokus och det tar lite tid att ta varje bild så man tvingas gå tillbaka till rötterna lite - selektera och noga planera varje exponering. Precis som man gjorde förr när varje exponering var mer dyrköpt i och med att man använde film.

Att det sen också ger en gammal Leica M kamera feeling i själva handhavandet gör ju direkt ingenting heller.

Här är en bild av gode vännen Ronny Vervaart som jag tog med en Jupiter 3 på min Xe1.

Jupiter 3

Inlagt 2018-10-12 05:56 | Läst 1477 ggr. | Permalink
Det verkar som om du har använt stor bländaröppning - kanske full glugg? Det är en av de bildmässiga fördelarna med Jupiter 3/ Sonnar 1,5 jämfört med modern optik - att skärpan på de största bländarna är måttlig och plastisk i sin framtoning. Då blir övergångszonen mellan skärpa och oskärpa vackert målerisk, vilket man kan se i din bild.
Det hade blivit väldigt lika om du softade en normalskarp bild med lite Gaussian blure i PS o då slipper man skaffa ett gammalt Jupiter, hils, LO
ronny vervaart 2018-10-12 20:02
Tror inte överstrålningarna blir lika i högdagrarna då.
Dubbelolle 2018-10-12 20:14
Det går att få det väldigt lika! Hils, LO
Dubbelolle 2018-10-12 20:19
Fast vi ska ju inte förta nöjet hos dom som gillar att pula med dom gamla objektiven, kan vara ett trevligt pyssel, LO
syntax 2018-10-12 21:41
Med Gausian blure i PS får man en jämn gausisk oskärpa över hela bilden. Det är inte riktigt det som det är frågan om här, utan en skärpa av sådan karaktär att övergången till oskärpan i ofokuserad zon blir bildmässigt angenäm - vilken den sällan blir med ett modernt objektiv med sin mycket höga skärpa på stora bländaröppningar.
Det kanske inte framgår så tydligt i just denna bild, men jämför den hyfsade skärpan över mustaschen, näsan, hakan, och pannan, med övergångszonen över kinden mot örat. Så skulle det inte alls se ut om man lägger digital Gausian blure över hela bilden.
Dubbelolle 2018-10-13 23:47
Man läger ju på oskärpan i ett separat lager o släpper sen igenom lagom mycket av oskärpan, så man mixar alltså den skarpa o oskarpa bilden, man får alltså grundskärpa kvar i bilden. Går att variera på en mängd sätt. Givetvis blir det inte exakt likadant, ibland bättre ibland sämre beroende på vad man vill ha. LO