Dragracing!

Det är en helt underbar upplevelse! Även folk som inte är intresserade av racing tror jag får ett leende på läpparna vid ett besök på Malmö Raceway. Det var några år sedan jag var där, då med med några mc-polare. Idag var jag där med sambo och barn. De var båda mäkta imponerande. Särskilt grabben som alltid brukar tröttna på det mesta och ganska snabbt längtar hem till sin mobil eller platta. 

 

Förgasare, varvmätare och lustgas. Så coolt att se! Både kvinnor och män är förare, hela familjer är engagerade i racingen. De har alla hurlurar med bom fram mot munnen så att alla i teamet kan prata med varandra. För ljudet skulle vara öronbedövande utan hörselskydd. Ta med eller köp ploppar att föra in i örat. Det är ett gammalt racingtrick jag förresten kan lära er. Ibland kan det vara lite besvärligt att få in hörselproppen i örat. Snurra den då hård mellan fingararna och sen tar ni lite saliv på den, sen går den bra få in i hörselgången där den sväller och täpper till ordentligt för ljudet. 

Kolla in däcken på den bilen, nästan en halv meter breda! Visste ni att det är väldigt lågt tryck i denna typen av däck? Jag frågade en mekaniker, som just pumpade däck. Han sa att det var 0,85 Bar. Det kan inte vara mer för att trycket stiger så snabbt med värmen i däcken att de annars skulle explodera. 

Jag gillar bilarna bäst som fortfarande liknar bilar, de är tuffa, arga och ser grymma ut. Bilarna liksom gungar till i sidled när föraren varvar upp motorn. Bilar som är rena specialbyggen är mindre intressant, det ser så märkliga ut med sina små framhjul och sina enorma bakhjul och den bakre vingen!

Det bästa av allt är dofterna och all gummirök som säkert inte alls är så nyttig att andas in när man som galen fotograf står bakom och jagar en grym bild! Men vad gör man inte för fotokonsten? 

Den sista bilden talar om precis hur det är, med röken och snubben som står bakom bilen och håller för öronen. På Malmö Raceway finns goda hamburgare att köpa, även annan mat. Något jag aldrig varit med om tidigare var en hamburgare som både innehöll en hamburgare och en grillad korv i samma! Helt otroligt. 

Ska absolut ta mig dit igen i sommar, tydligen är det också landskamp mellan Sverige och Danmark till hösten, det skulle kunna vara kul att se. 

/Tobbe

Inlagt 2022-06-22 22:55 | Läst 260 ggr. | Permalink