Hällristningar

Vilken misslyckad historielärare jag är.

Vi var på en minisemester till Karlskrona under helgen som gick. Vi har varit där ett par gånger tidigare och jag uppskattar verkligen denna lilla stad. Det är liksom lagom där. 

De senaste veckorna som gick har min 10-åriga son läst om Vikingatiden i skolan. Han pluggar och läser och jag förhör honom och snappar upp en hel del jag också. När jag Googlade efter saker att göra under vårt besök i Karlskrona, då hittade jag något som beskrevs som Blekinges största hällristning. Perfekt ju, det måste grabben få se i verkligheten. För att verkligen ta in sina nya kunskaper och andas in vikingatiden! 

Men så jäkla fel jag hade! Fel med sådär en 2000år! Det här var inga håriga och tuffa vikingar som hade krafsat på denna stenen. Vikingatiden var mellan år 800 e.Kr - 1050 e.Kr men det klottrades på denna stenen någon gång 1800 f.Kr - 500 f.Kr under bronsåldern. Jag kan personligen tycka att det kändes väldigt imponerande med detta avtryck från den tiden. Att gå där och fundera på hur det var då. Vi gick runt där och tittade på alla runor, 140st tydligen. Min son som hade läst om vikingar tyckte ändå att det var intressant att se medans min andra pojke som är två år yngre tyckte att besöket var helt meningslöst. Båda två tyckte att det var coolare att se den gamla bunkern Stakholmen som ligger precis nere vid havet, vid fisketorget i Karlskrona. Där kunde killarna leka i de gamla värnen där luftvärnskanonerna stod under andra världskriget. Historia det med.

/Tobbe.

Inlagt 2022-02-28 20:17 | Läst 341 ggr. | Permalink
Håriga och tuffa kan nog också dom som bemannade de avbildade båtarna ha varit! De syns f ö fint på fotona!
Fördjupade intressen brukar komma med åldern! Även historia! :)
Men det e bra att de unga vet att det finns något skumt på en berghäll!
/B

Ps. Sedan e jag imponerad att det avbildade finns kvar efter så många år! Undrar hur våra bilder ser ut om några tusen år? :)