Den lugna Hobbyn

På Malmöfestivalen.

Tänkte att alla de som arbetar på en festival skulle få vara med på bild. Tänker främst på de som står i sina tält och vagnar och gör mat till alla oss besökare. 

Det grillas, wokas, steks och kokas, ja all form av mat lagas. Det är nog inte helt lätt heller, att stå där i den otroliga värme som varit de senaste dagarna. Det är nog ett riktigt slitjobb, men det uppskattas och det är så många människor som åker till festivalen bara för att äta. Kön till Langos var nog den längsta. Jag kan inte riktigt förstå det, för ärligt talat, är det så gott egentligen? Jag köpte Cevapcici i pitabröd och min sambo köpte en slags baguette med fransk-vietnamesiskt inspiration. 

  

   

  

   

Trevligt är det och massor av folk är på plats. 

Jag ska in där igen till nästa helg igen, ska nog testa lite vietnamesiska vårrullar, de såg riktigt gott ut. 

/Tobbe

Postat 2022-08-14 21:09 | Läst 221 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Berlin på natten

När man som jag bor i Löberöd, en by med 1300 invånare i Skåne, kan det upplevas som spännande och smått fantastiskt att vistas ute på natten i en storstad med 6 Miljoner invånare! I Löberöd är ingen ute efter klockan 21, när Ica har stängt. Det kändes som att bara på Aleksanderplatz där vi bodde var det mer folk ute en tisdagsnatt än alla invånare i Löberöd. Det är kontraster det! Framför allt kan jag inte glömma ljudet av Berlin. Spårvagnarna skramlade och väsnades, ambulanser och polisbilar tutade hela tiden! Öronbedövande, jag var tvungen att hålla för öronen när de passerade med sina sirener. Folk som sjöng och spelade, ljud från marknadsstånden, någon knarkare som skriker på tyska, karuseller som skramlar och barn som skriker av glädje i karusellerna. Allt samtidigt, hela tiden. I Löberöd hörs ingenting efter klockan 20:00. Bara grannens unge som kommer hem med sin moped 23:05, med sport-ljuddämpare på moppen. 

Kul är det i alla fall att vistas ute i Berlin på natten. Kul att fotografera då och upptäcka saker. 

Snubben som passerar framför marknadsståndet ser ut att ha cowboyhatt på sig, det hade han inte. Det var hans stora hörlurar som han hade lyft upp över öronen. 

Jag upplevde aldrig något hotfullt i Berlin, trots att det var på natten. Ju större stad man är i desto mindre bryr sig folk om en kamera eller att man tar en bild av dem. Hade jag tagit en bild på någon utanför Ica i Löberöd då hade jag med all säkerhet blivit ifrågasatt, vad fan tar du bild på mig för!?

Alexanderplaz är ett av Berlins största och mest levande torg. 

Spårvagnarna med sitt höga skramlande ljud. 

Jag sa redan när jag åkte hemifrån till min kära sambo att i Berlin måste vi äta en Currywurst, det hör liksom till. Men tyvärr måste jag säga att vi hann inte. Vi pratade om det flera ggr under resan, att imorgon måste vi prova. Men dagarna bara rusade fram, det blev aldrig någon Currywurst. 

Grillröken som fyllde luften var enorm, det luktade så gott! Jag köpte något som kallades för grisnacke! Det var en bit karré som placerades i en liten baguette. Ingen sallad eller dressing, bara bröd o kött och en stor öl. Helt okej! 

Den välkända klockan där man kan se vad klockan är på olika ställen i världen på en gång, även här stod en tjej och sjöng allt vad hon orkade.  

Min dotter var inte sen att testa nya solglasögon, märkligt hur lång tid tjejer kan lägga på att titta på sånt. Precis som min sambo, hon kunde stå där i en halvtimma och vända och titta på ringar och örhängen. Spelar det någon roll? Nej, det blir bara mer tid för mig att fotografera. 

Berlin har sin baksida också, alla uteliggare. De fanns där överallt, tragiskt och trist att se hur alla dessa människoöden har uppstått. Droger och mycket alkohol är ju såklart en bidragande effekt. Det är väl så med storstäder? Det berör mig och det känns i kroppen när jag ser dem. Men jag kan inte påverka, vad gör den euron som jag lägger i deras hatt som ligger på marken? Jo, såklart att de får sig något att äta nästa dag. Fördomsfulla tanke, så blir det nog till några ny öl? 

Annars kan jag rekommendera ett besök i Berlin. Fast en vecka tyckte jag blev för mycket. En Weekend hade varit bättre. 

/Tobbe

Postat 2022-08-02 22:22 | Läst 261 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gemensamt för Berlin

Alla stadsdelar i Berlin har sin charm, fantastiskt att varje kvarter och stadsdel har sin egen prägel. Ingen är den andra lik, men gemensamt för alla stadsdelar är klotter och åter klotter. Överallt, var man än tittar så har någon skrivit eller ritat något graffiti. Det är svårt att ta krafttag mot klotter. Jag jobbar själv med fastigheter, vi brukar alltid ta bort klotter direkt. Det brukar sägas att klotter föder klotter. Därför är det viktigt att  ta bort det så snart det kommit. Men det är ju inte klotter allt i Berlin, det finns också mycket målningar som är rena konstverk. Som på huset här nedan, där man låtit måla hela världen på väggen som en karta. Detta är på Berlins East side. 

Eller som på den här fina gamla muren, där ungdomarna nu hängde och spelade någon slags bollspel. Det var inget nät i spelet, det fick både sparkas och kastas boll på de som stod i mitten av planen. Jag kunde inte fatta riktigt hur deras spel fungerade. Jag stod där en god stund och tittade.

På andra sidan muren hade det klottrats lite av riktiga konstnärer, kända bilder fanns att titta på. Massor av folk vallfärdade hit för att se på målningarna. 

I en annan del av Berlin stötte jag på detta högst tvivelaktiga kaffé. Verkligen annorlunda. 

 

Fult eller snyggt, det får någon annan bedöma. Annorlunda är det minst sagt. Det är väl för oss svenskar det skavar mest, allt ska ju vara så rent och prydligt här hemma. Det känns som Berlinarna mer tycker att allt ska vara fritt. Man ska få se ut hur som helst och klä sig hur man vill utan att upplevas som konstig. 

 

  

Lite annorlunda är det kan jag tycka. Jag hade inte velat bo i den nerklottrade trappuppgången. Nu var den trappan inte till ett bostadshus utan till en märklig Hippiebutik och galleri. Men ändå. Jag tror på något sätt att vi mår lite bättre när det är snyggt och prydligt i ens omgivning. Men kul att titta på och att fotografera är det. 

/Tobbe

Postat 2022-08-02 07:29 | Läst 267 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Smått förälskad i Berlin

Den jäkla värmen alltså, den tar kol på vem som helst. Det är inte så långt till Berlin, bara 70mil om man kör det hållet vi körde. Genom Danmark till Rödby-Puttgarden, sen till Berlin. Fågelvägen från sydligaste Sverige kan det inte vara mer än 25 mil. Ändå är det sån enorm skillnad på klimatet. Det är varmt som vid medelhavet! När vi var där under en vecka hade vi över 30 grader varmt i tre dagar. Som varmast var det 38 grader en av dagarna, helt otroligt! Vi var noga med med att dricka mycket vatten, med vätskeersättning i flaskorna. 

Alla blir påverkade av en sån värme, tänk alla som bor i länder som alltid har det så varmt. Jag hade inte klarat det. Redan första dagen började infanterielden göra sig påmind. Infanterield, det är något som kan drabba de flesta, ung som gammal, kvinna som man. Helt enkelt skav mellan benen, det uppkommer av att boxershortsen blir fuktiga av svett, då börjar det skava mellan benen. Man försöker rätta till shortsen, men det blir bara värre. Att gå utan boxer under shortsen funkar inte heller. Så där går man och stretar hjulbent i värmen. Dag två fick jag ta mig till första bästa sportbutik och köpa mig ett par korta träningstights. De stramar åt runt benen, håller isär och är samtidigt väldigt luftiga. 300kr för ett par Nike. Värt varenda krona! Nu kunde jag lätt marschera igen, flera mil utan problem! 

Restriktioner på tunnelbana och busstrafik. Alla måste använda munskydd annars blir det böter! 36 grader ute, tror ni att det blir svalare under jorden då i en tunnelbanevagn? Nej, det blir det inte. Snarare över 40 grader, alla människor står och sitter helt apatiska. Ingen säger något, alla bara stirrar planlöst ut och försöker genomlida sin åktur. Jag fotade killen på bilden som halat ner sitt munskydd på hakan, som att det skulle hjälpa någon mot Covid? Jag förstod sedan att det var för att få luft. Det går knappt att andas genom munskydden i den värmen. Man var tvungen, jag med, att hala ner munskyddet ibland och dra några djupa andetag för att syresätta sig. 

Förälskad i Berlin blev jag, på mer än ett sätt, även i den helt okända flickan på tunnelbanan som liksom alla andra bara stirrade ut och försökte genomlida sin resa hem från jobbet. Jag såg inte mer av hennes ansikte än ögonen, näsan kunde varit krokig och tänderna sneda som på en gammal kanin. Men det räckte, det jag såg räckte, mitt hjärta bultade några extra slag för henne. Jag tyckte att hon var så otroligt söt, där hon satt och lutade sitt huvud mot väggen. Jag såg henne bara i 4 minuter, sedan aldrig mer. Jag var tvungen att smyga upp kameran och ta ett foto på henne. 

Varmt var det, både i vagnen och i mitt hjärta. Mer om Berlinresan i min nästa blogg. 

/Tobbe

Postat 2022-08-01 18:08 | Läst 335 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En runda på Österlen.

Österlen är inte så stort men stort nog att hitta nya ställen att besöka hela tiden. Framför allt gårdsbutiker, det finns nästan en ny runt varenda kurva. Man ska bara få för sig att stanna till. Oftast tycker jag att man alltid är på väg mot ett mål. Då stannar man inte, som med skygglappar för ögonen kör man mot sitt mål utan att svänga av vägen för att besöka en gårdsbutik. Men denna dagen hade vi tiden på vår sida. Vi stannade vid flera olika butiker. 

En butik sålde olivolja med hampa i! Är det ens lagligt? En snabb sökning på Google: Det korta svaret är nej, det är att anse som narkotika 2019. Men jag vet inte, det är kanske andra regler nu? En annan butik hade fina flaskor med pinuppor på. Jag köpte ingen pinuppa, men köpte en jättegod grill-tomatsås där.

Vår runda denna gång började på Österlenkryddor. Ett ställe utanför Ystad. Jag har länge köpt mina kryddor för matlagning där. Faktiskt även kryddor till jul och midsommarsnaps. Det finns färdiga flaskor att köpa med kryddor i. Bara att hälla i vodka så har man en fin snaps 5 dagar senare när kryddorna ska silas ur. Trevligt att ge bort om inget annat.

Utanför Österlenkryddor fanns en ganska imponerande Lavendelodling. Inte så som i Provence, men ändå. Coolt att se, minst 200m långa rader!

Turen gick sedan vidare till Karl-Fredriks ställe på Eklaholm. Ni vet han blomstersnubben på teve? Jag har aldrig varit där tidigare, det var massor av folk. Svårt att parkera trots att de har byggt till ett stort område att parkera på, men så är det ju högsäsong nu. Karl-Fredrik var inte där, men han hade lämnat sin hatt kvar på en hylla. Absolut värt ett besök, annorlunda butik med massor av saker att titta på. 

Minns ni det stora olivträdet som det var sånt hallå om i hans teve-serie? För att trädet höll på att frysa ihjäl? Trädet hade nu fått sig ett litet hus att bo i. 

Mitt bland allt folk o liv och fikande gäster låg där en katt och sov. Den hade lagt sig till rätta på en smidesstol med tillhörande dyna i butiken. Alla som gick förbi stannade till och tittade på katten. De flesta försökte kalla och väcka den genom att säga pss pss psss psss, till den. Men den bara sov, som en stock! Den var nog van och kunde stänga ut ljudet i bakgrunden.

På gården stod en gammal telefonkiosk, fylld med blommor, krukor, fat och faktiskt en gammal telefon. 

Vi köpte inget hos Karl-Fredrik denna gång, kanske just för att det var så mycket saker precis överallt. Det gick liksom inte att fokusera, man bara tittade planlöst på alla prylar som fanns. Vi styrde bilen vidare mot det gamla bryggeriet i Smedstorp. Ett ställe som är inrymt i en trädgård, där finns lite annorlunda konst som är skapad i plåt. Det finns även massor av rostiga plåtsaker i form av löv och blommor att köpa att ha i sin trädgård eller sitt uterum. 

Här bjöds det på kaffe, gratis! I ett litet växthus i trädgården fanns några stolar och bord där vi kunde sitta och dricka vårt kaffe. I taket hängde klasar med vindruvor.  En idyll helt enkelt. 

En liten damm med näckrosor fanns att titta på, även vid dammen fanns några fina sittplatser att sitta och avnjuta sitt kaffe. Bänkarna var också gjorda av smide. 

Dessa bilder har jag fångat med min Fuji X-T3 och ett Viltrox 33mm objektiv. Kameran var ställd på Kodachrome 64. Jag har dock mött upp lite med vignettering och grynighet efteråt. Den första bilden på Lavendelfältet fick jag frångå Kodachrome64 helt och valde istället att ändra inställningar i bildredigeringen för att mer lyfta fram den blå färgen. 

Gött med semester!

/Tobbe

Postat 2022-07-10 22:57 | Läst 263 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa