Den lugna Hobbyn

Översteglögg enligt tradition.

Vid den här tiden på året är det enligt tradition dags att tillaga årets julglögg. Vi har gjort samma glögg varje år i säkert 15-17 år. Det är en ganska välkänd glögg, receptet finns på Google om ni söker efter Översteglögg. Räds inte av all alkohol som finns i, det ser mäktigt ut, nästan explosivt men ack så god den är ska ni veta. Glöggen värmer så härligt i kroppen med efter en promenad på eftermiddagen på julafton. 

Ni börjar med att skala mandel och att lägga i alla övriga smaksättare, utom socker. 

Sen ska en hel pilsner 33cl hällas över som sedan ska stå och puttra med smakerna tills den nästan kokat in. 

Därefter skall spriten i och socker, nu skall glöggen bara hettas upp. Den får absolut inte koka! 

Häll nu ut 3msk socker i en stekpanna och bryn sockret tills det är vackert brunt, utan att brännas. 

Nu kommer det roliga, häll i det brynta sockret i grytan tillsammans med Konjaken. Nu ska glöggen brännas av, flamberas. Vi brukar alltid släcka ner lite i köket då och titta på när lågorna flammar i grytan. 7-8 sekunder får den brinna av sen kväver man flammorna med ett lock. 

Glöggen får nu stå till sig i grytan över natten och riktigt dra in sina smaker. Dagen efter silar man ur den och tappar upp den på en lämplig flaska. 

Sen är det bara njuta, men det är bra om den får stå till sig en vecka i flaskan före jul. 

Prova, njut och lycka till. 

Bilderna här är tagna med ett manuellt Samyang objektiv på 35mm och en X-T20. 

/Tobbe.

Postat 2021-12-20 20:45 | Läst 421 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det var väl det värsta?

Med största nyfikenhet går killarna där och tittar på sina julklappar varje dag. Känner och klämmer i smyg säkert. 

Idag kom de på den mest briljanta idén, "ska vi räkna hur många paket som är till oss"? Utrustade med papper och penna och ficklampor skred de till verket och genomför en riktig inventering av alla julklappar! Skriver upp namn och precis hur många som är till var och en. Visst, det är ju rätt ambitiöst ändå kan jag tycka. Men där får väl ändå gränsen gå? Min sambo blev dessutom lite besviken av resultatet av inventeringen, det visade sig att jag bara köpt fem julklappar till henne. Men oss emellan, hon blir nog nöjd ändå ska ni se när hon öppnar dem. Lite märkligt ändå att det är antalet julklappar som är det viktiga, inte innehållet! 

På min tid, när jag var runt 10-12 år då hade min föräldrar gömt julklapparna för att jag inte skulle snoka. Men jag kom hem ensam efter skolan på den tiden och hade gott om tid att leta och klämma. Jag minns att jag vid något tillfälle faktiskt öppnade några julklappar och lekte med dem. Sen packade jag in dem igen och satte försiktigt tillbaka tejpen. På julafton fick jag sedan låtsas att jag blev jätteglad och överraskad, för jag hade ju egentligen full koll på det mesta som jag skulle få. 

Bilderna här tog jag med ett Samyang objektiv på 35mm, helt manuellt. Filmsimulering Pro Neg Hi i Fujikameran med stark grynighet inställt.

Jag gillar det objektivet, I början var det jobbigt att inte ha autofokus, men det blir mer o mer kul och intressant. Om jag har tid och det inte spelar någon roll om jag misslyckas med några bilder. Men det är tur att den där funktionen highpeak i kameran finns, jag har ställt in den på blått. När bilden blir i fokus då blir alla konturer skimrande i blått, då är det bara trycka. Man ser precis hur fokuspunkten rör sig i bilden. Perfekt för mig som ser lite dåligt. 

/Tobbe

   

Postat 2021-12-14 21:33 | Läst 617 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Något att störa sig på...

Jo, saken är den att jag alltid varit så rädd om de bilar jag ägt. Jag håller bilarna rena o fina, det är viktigt för mig. Tvättar dem och gör vid dem en eller två gånger i veckan. Bilen står alltid inne på vintern, för att ni ska förstå vilken renlighetsnivå jag har i bilen. Inte extremt, men det ska vara rent o fint tycker jag.

Men min sambo och hennes son, de har inte alls samma tänk som mig. De båda har en märklig relation till mat. Det är svårt att förklara, men så fort det finns tid över så ska det ätas. För den sidan av vår lilla familj innebär bilåkande att äta! Alltid ska det finnas fika i bilen, kanelgifflar, Cocacola olika sorters choklad och godis. Helt otroligt! Jag har sagt det så många gånger, ingen äter i min bil! Ändå lyckas de alltid på något sätt smuggla med sig mat. Självklart finns det alltid någon fläck av choklad i sätet som jag måste stå och gnugga och tvätta bort efteråt. 

Idag skulle vi till Ystad och julhandla lite, vi skulle också hälsa på min dotter som jobbar i en butik där. Till saken hör att jag köpte en ny bil för bara tre veckor sedan. Jag älskar den och jag är så rädd om den. Redan till frukosten började snacket, "mamma, kan inte jag ta med dessa tortillabröden i bilen sen?" Jag kunde inte låta bli att säga ifrån. Vad är det med er, ni äter frukost nu, sen ska vi köra, varför måste ni äta i bilen? Jag har sagt till hundra gånger att vi äter inte i min bil. Bara sitt stilla, titta ut genom fönstret eller prata med varandra, men ingen äter i bilen. Vi ska åka i 40 minuter, ni behöver inte ha proviant med er! Då säger min kära sambo, men jag ska ha med den Kaffe Macchiato jag köpte igår. Suck, vad gör man? Jag vägrar att ge upp, men hon fick ha med sin kaffe i en specialmugg som inte kan spilla. Men inga Tortillabröd i bilen!

Jag tänkte att Ystad skulle erbjuda mycket att fotografera idag, men i princip gick vi bara längs huvudgatan och det blev inte så många gånger som jag tog fram kameran. Jag laddade med mitt 85mm Viltrox objektiv för att jag skulle kunna ta lite levande bilder av folk på stan. Jag gillar 85:an för att jag kan hålla ett lagom avstånd till de människor jag fotograferar. Men det blev inget, jag hittade inga intressanta människor idag. Tog bara några foton på lite prylar jag passerade idag. 

Som sagt, Viltrox 85mm, Fuji X-T20.

/Tobbe

  

  

Postat 2021-12-04 21:34 | Läst 504 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera