Den lugna Hobbyn

Hällristningar

Vilken misslyckad historielärare jag är.

Vi var på en minisemester till Karlskrona under helgen som gick. Vi har varit där ett par gånger tidigare och jag uppskattar verkligen denna lilla stad. Det är liksom lagom där. 

De senaste veckorna som gick har min 10-åriga son läst om Vikingatiden i skolan. Han pluggar och läser och jag förhör honom och snappar upp en hel del jag också. När jag Googlade efter saker att göra under vårt besök i Karlskrona, då hittade jag något som beskrevs som Blekinges största hällristning. Perfekt ju, det måste grabben få se i verkligheten. För att verkligen ta in sina nya kunskaper och andas in vikingatiden! 

Men så jäkla fel jag hade! Fel med sådär en 2000år! Det här var inga håriga och tuffa vikingar som hade krafsat på denna stenen. Vikingatiden var mellan år 800 e.Kr - 1050 e.Kr men det klottrades på denna stenen någon gång 1800 f.Kr - 500 f.Kr under bronsåldern. Jag kan personligen tycka att det kändes väldigt imponerande med detta avtryck från den tiden. Att gå där och fundera på hur det var då. Vi gick runt där och tittade på alla runor, 140st tydligen. Min son som hade läst om vikingar tyckte ändå att det var intressant att se medans min andra pojke som är två år yngre tyckte att besöket var helt meningslöst. Båda två tyckte att det var coolare att se den gamla bunkern Stakholmen som ligger precis nere vid havet, vid fisketorget i Karlskrona. Där kunde killarna leka i de gamla värnen där luftvärnskanonerna stod under andra världskriget. Historia det med.

/Tobbe.

Postat 2022-02-28 20:17 | Läst 319 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Going down!

Jag minns ett citat från filmen Aliens Återkomsten (Alien 2). Det var en grupp soldater som hade uppfattat en nödsignal från en anläggning med Terraformare eller nybyggare på en rymdkoloni. Hur som helst, soldaterna tog plats i den farkost som skulle ta dem ner till planeten där nödsignalen sändes ifrån. Alla satt fastspända i sina stolar, fullt rustade med vapen och med sina hjälmar på. När deras farkost släppte från moderskeppet då var det med en enorm hastighet.  Då skrek den ena soldaten till resten av gruppen... "We're on an express elevator to hell, going down!" Jag lägger en länk så att ni ser, fantastisk film måste jag säga. Från 1986.

https://www.youtube.com/watch?v=CCzD3ONQsmM&ab_channel=ISAID

Hur som helst, vad jag vill komma till med detta citat, är att det är precis så det känns med händelserna i välden just nu. Var fasen är vi på väg? Det går inte att stoppa nu heller. Det blir bara värre o värre. Sanktioner, upprustning, flygförbudszoner och hot om att använda kärnvapen. 

Jag är uppriktigt rädd för denna utveckling. Hur ska det bli, hur drabbar det oss? Hur ser vår vardag ut om låt säga ett år?

 

Killen på bilden var först ut och ensam i Karlskrona att protestera mot Rysslands krig mot Ukraina. Det kom säkert många fler som stod med honom senare. Men han var först att ta ställning och visa sitt missnöje. Jag kan bara hålla med. 

Bilden tog jag med en Fuji x-t20 och ett Viltrox 33mm objektiv.

/Tobias 

Postat 2022-02-27 19:25 | Läst 317 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nya Relaxavdelningen

Jag skulle ju fotografera lite igår på arbetstid. Eftersom jag skulle besöka en ny fastighet i Helsingborg. "Ta lite bilder sa min chef när du ändå är där". 

Alltså det är lite svårt att "get in character" och bli den fotograf som jag brukar, när man är på en rundvandring med 5 andra bullriga byggare. Det finns ingen tid att stanna upp, ta in det man ser. Tänka efter hur jag ska kunna skapa något bra av detta. Sen att säga till de andra i gruppen att stå stilla eller att inte gå i vägen för att deras gula varselvästar skapar fula reflexer i fönstren. Nej, det funkar inte, så jag stoppade ner kameran i väskan igen och gick bara med på rundvandringen. Jag får istället tänka som jag brukar, till helgen ska jag fotografera. 

Fick i all fall en bild på det som ska bli den nya relaxavdelningen. Men detta foto tog jag faktiskt med min mobilkamera. Spegelbilderna av byggarnas gula västar fick jag klona bort i redigeringen. 

/Tobbe.

Postat 2022-02-23 06:29 | Läst 380 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nytt är nytt.

Vad man önskar och vad man får är vitt skilda saker. Jag har för ett halvår sedan fått ett nytt jobb. Det nya jobbet trivs jag utmärkt med, det är kul, lärorikt och helt annorlunda mot mitt förra. Det gamla jobbet jag hade var jag så bekväm i, jag hade tid att gå ut på lunchen och fotografera. Det var mitt i city i Malmö och jag fotograferade nära tågstationen där det var massor av folk i rörelse och jag tyckte att det var så kul att fota "streetphoto". Nu hinner jag inte fota på lunchen längre, det ena jobbet avlöser det andra och det är så otroligt intensivt nu. Jag önskade mig ett nytt jobb, det fick jag. Jag önskar också att jag kunde fotografera mer. Men det blir bara mindre o mindre. Jag har ändå inte gett upp, jag tar allt som oftast med kameran till jobbet. För man vet ju inte, det kanske blir en lugn dag så att man hinner gå en runda på lunchen. Det har inte hänt ännu. 

Men idag sa min chef något kul. "Imorgon när du ska besöka den nya fastigheten, då kan du väl ta lite foton där, det hade varit kul att se?" Ah, fotografera på arbetstid! Najs, han sa inget om hur lång tid jag skulle lägga på detta besöket heller. Jag tar med hela utrustningen och en fika, här ska det fotograferas. 

Jag tänker ofta att jag ska fotografera till helgen, tyvärr avlöser den ena stormen den andra och det tycks nästan regna alltid nu. Tycker att jag kan se katten sitta där och skaka på huvudet när han tittar ut. 

/Tobbe

Postat 2022-02-21 17:50 | Läst 311 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera