Den lugna Hobbyn

Vad gör man på en söndagsmorgon?

"Jo, man kan sätta hundra spänn på att havet finns där ute än..." Ni minns låten, Mare Mare av Anders Glenmark. 

Man kan också åka till Österlen och testa en omtalad pizzeria, havet och äppelodlingarna får man köpet när man ändå är där. Österlen är lite uppdelat kan man säga, för många är Österlen den södra delen, vid Kåseberga och Sandhammaren. Men för mig är Österlen norr om Simrishamn, helst Kivik, Vitemölla, Stens huvud och Knäbäckshusen. Det är mitt Österlen. Men det är rätt vilket som. Jag uppskattar alltid att ta bilen österut, för att upptäcka och köra runt lite, att stanna någonstans för att ta en fika och mysa lite med min fru. 

Men nu hade vi fått nys om den där Pizzerian som ligger vid vägens ände. Fridens Pizzera. Ett lite speciellt ställe där tiden bitvis stått stilla. Med egen äppelodling utanför fönstret. En restaurang i gammaldags stil. Kul och annorlunda att besöka en sån här guldklimp. 

Är det något jag verkligen uppskattar så är det pizzor som är gjorda i en ugn, uppvärmd av en öppen eld med vedträ liggande inne i ugnen! Det är en konstform i sig. Jag pratade med pizzabagaren en god stund. Tydligen är det över 400 grader i ugnen. En otrolig värme och pizzan var helt perfekt, inte bränd alls.

För barnen som är så kinkiga, som bara äter Vesuvio, de blev ju direkt misstänksamma av miljön och att Fridens version av Vesuvio heter Batman! Men när de fick smaka den, då var de helt nöjda med sina pizzor. Det var inga vanliga namn på vuxenpizzorna heller, de var namn som: Friberg, Franssons, Frisk, Knutsson, Wolfbrandt och andra konstiga namn, säkert uppkallade efter vänner och bönder från granngårdarna kan man misstänka. 

 

Jag fick sitta bakom ratten i bilen så det blev en lättöl för mig till Pizzan, men jag kan ana att det finns ett mikrobryggeri runt hörnan för det fanns en del roliga öl att testa. 

Just detta ölet var ett ofiltrerat öl, det gillar jag. Lite som på vikingatiden. 

Avslutar med några bilder från restaurangen. I gammaldags stil sa jag... Det här var ett lyckat ställe tycker jag och kan absolut tänka mig att komma tillbaka, ett perfekt utflyktsmål en söndag.

  

/Tobbe.

Postat 2022-03-28 20:29 | Läst 257 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Plötsligt händer det...

Lite likt en safariresa på någon savann, när lejonen dyker upp och det blir helt tyst. Luften darrar och spänningen stiger. Man tar försiktigt upp sin kamera för att inte väcka för mycket uppmärksamhet. Lite så var det i morse. Vår katt sprang som vanligt fram och tillbaka mellan fönstren på vår baksidan. Det gör han alltid när han ser något intressant utanför. Men just idag kom lejonet fram och tittade in på oss. Han stod där en god stund och tittade in, tittade på Macaroni och tittade på oss. Macaroni var förbannad, han gjorde utfall mot fönstret och liksom rev på rutan och försökte göra sig så stor och tuff som möjligt. Lejonet utanför var helt lugn, som att han visste att katten på insidan inte kommer åt honom. 

Ja, ungefär så spännande det kan bli i en vanlig svensk villaträdgård när utekatt möter innekatt. 

/Tobbe

Postat 2022-03-27 20:46 | Läst 282 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Måtte det aldrig bli krig!

För jag kan inte leva på burkmat! Min kära sambo hon är försvarsminister i vårt hem. Hon har tagit det till sitt ansvar att se till att vi kan överleva några veckor om det krisar till sig. Om elen försvinner eller om vattnet försvinner. Jag är ju inte för det här med att bunkra upp, för jag vill använda mina surt förvärvade pengar till annat än på saker man förhoppningsvis inte behöver använda? Men som dagsläget ser ut så måste man väl bunkra lite? Hur kommer det att bli egentligen? 

Jag var uppe i byn här om dagen och köpte pizza till familjen, då kom jag att prata med pizzabagaren om just temat för dagens blogg. Vi pratade om att man kanske bör ta ut någon tusenlapp att ha hemma om elen försvinner, för då kan man varken handla på sitt kort eller ta ut pengar i en automat. Jag är ju en sån kontantlös man, har nästan aldrig några sedlar i börsen. "Men för fan mannen, du måste skaffa dollar! Och du måste skaffa euro, fan tror du att dina svenska pengar funkar om du måste fly landet mannen?" sa pizzabagaren. Det har jag inte alls tänkt på, men hur långt ska man behöva dra det här överlevandet? Räcker det inte att man har 13 burkar Bullens pilsnerkorv i garaget? 

Så kom försvarsministern här på den briljanta iden, vi måste köpa hem diesel och bensin, 20 liter var i en dunk att ha i garaget. Amen, va fan? Alltså jag blir deprimerad, jag gillar inte detta alls. Det sätter mig ur spel lite, jag vill inte tänka på att kämpa för min överlevnad. Tycker att jag har mer än nog att tänka på på jobbet. Vi kan ju inte köpa hem allt som alla råder en till? Min bror kom med iden att köpa hel lufttorkad skinka från Spanien och lagringsbara viner och ostar, för då kan man i alla fall äta o dricka gott när krisen kommer. Bra idé, trevligt för honom... Vi har köpt Ravioli på burk. Jag har i alla fall fått fram mitt gamla gasolkök och stormköket och fyllt på gas i flaskorna så att jag kan koka skiten. 

Grillkol, har jag skaffat på ministerns inrådan. Har väl 4 påsar, så man klarar sig ett tag. Man borde ha någon annan belysningskälla än ficklampor. För batterier tar ju slut rätt fort. Någon lags spritlampa kanske? Sen något som jag inte tänkt på innan var att om man måste fly till ett skyddsrum, då ska man ha med sig egen mat! Det visste inte jag, jag trodde det fanns sån frystorkad mat. I Löberöd där jag bor finns 3 skyddrum med plats för 6-700 pers. I byn bor det över 1500, grattis till det. Katten får inte följa med heller! Nä, för det kan finnas allergiska personer i skyddsrummet. Men va fan? Du tror inte att du blir allergisk av allt betongdamm när tak o väggar skakar av bomberna? Det finns nog annat att tänka på än att det kliar i näsan? Se på Ukriana, där tar de med sig katter, hundar. Typiskt Sverige.  

Vi var på Willys här om dagen, hyllorna med pasta och ris gapade tomma. Alla verkar bunkra på sig. Jag har ännu inte köpt toapapper, det har jag hört att man borde göra. Man ska även spara plastpåsar. Vet ni varför? Jo, för om elen försvinner, då försvinner vattnet med och då kan man inte spola i toaletten. Då ska man ta en plastpåse och kränga ner i toastolen om sitsen, då kan göra det stora ändå och sedan ta ut påsen och slänga den. Miljövänligt? Nej, kanske inte men vem bryr sig om det om ens land ser ut som i Ukraina just nu?

Vattendunkar lyckades jag köpa innan de tog slut i butikerna, så jag har satt undan 40 liter vatten! Min lilla försvarsminister har märkt dunkarna med datum. Tydligen håller sig vatten drickbart i 6 månader om det står i mörker. Vattendunkar med kran, lyxigt!

/Tobbe

Postat 2022-03-15 18:48 | Läst 272 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Lite naket.

Amen det är ju så svårt att ta foton med naken inriktning! Det är inte alls som att ta foto på ett gult löv i skogen. Oftast när man går ut för att fotografera, tex i skogen. Då har man gott om tid, och det är ganska lätt att ta foto i naturen. Såklart behöver man lite kunskap om att hantera sin kamera, men det är ändå en viss mall för den typen av foton kan man säga, då lyckas man i skogen. 

Men med nakenfoto är det svårt, det är en mix av alla ens kunskaper plus att man måste ha en modell som kan posera, som är bekväm med att vara naken. Men att allt ska klaffa är inte helt lätt. Dessutom innebär det mycket redigering efteråt. Prickar i huden ska tas bort, hårstrån på oönskade ställen ska tas bort, bilden ska fixas till för få modellen att se så fin ut som möjligt. Både modellen ska vara nöjd och jag som fotograf ska vara nöjd. Såklart blir allt lättare med nakenfoto om man har en modell, som är vältränad, fixad och sminkad på absolut rätt sätt av en sminkös innan fotot. Såklart blir det lättare med stora blixtar och avancerat ljus. Men i den världen lever inte jag. Jag är långt ifrån ett proffs på detta området, och min "modell" är långt ifrån en modell. Oftast förgår varje fotografering av en del tjat, "kan jag inte få ta några bilder på dig till helgen?". Jag får oftast börja lobba upp för lite fotografering redan i början av veckan. Sen när det väl blir  till att ta lite foton, då är själva "fotofönstret" öppet i 5-15 minuter. Då måste jag ha jäkligt klart för mig hur bilden ska se ut. 

Att försöka förmedla bilden jag har i mitt huvud om hur min min modell ska se ut och posera, det är inte lätt. Oftast får jag posera själv, ligga på sängen eller sitta i stolen och visa henne hur hon ska ligga, och hur hon ska tänka på hur ljuset kommer in från fönstret. Att posera är inte lätt om hon aldrig haft det intresset. Sen är det såklart varmt eller kallt, kameran ska ställas in rätt. Blixten som alltid strular ska göra sitt, har egentligen aldrig fattat mig på den. Jag får själv krypa och åla mig för att få till ett foto i en annorlunda vinkel, 8 av 10ggr får jag lägga ner projektet och gå tillbaka till planeringen. Sen ska man tänka på alla andra parametrar, hur bilden ska bli, att inga fingrar eller tår klipps av eller var kroppen i bilden får lov att klippas. Man kan bli smått tokig!  Jag har i alla fall fått min modell att lättare förstå vad jag menar genom att visa henne en bild i min mobil. Så nu har jag sådär en 50-70 olika bilder i min mobil med olika poser som hon kan använda. Det är ett grymt bra hjälpmedel. Jag visar vad jag vill uppnå och hon poserar efter förmåga. Det sparar tid, och det får modellen att lättare förstå vilken pose hon ska inta. En sak till, for gods sake, det får inte bli för snuskiga foton!

Men å andra sidan så ska det inte vara lätt, det är ju av motgångar man lär sig. Det hade varit fantastiskt kul att få vara med på en fotografering med en riktig modell. 

/Tobbe

Postat 2022-03-14 21:01 | Läst 402 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Pizza

Vi har ett ställe i Lund som vi brukar besöka. Det är Alfredos pasta på Saluhallen. Det är en restaurang med riktiga italienare, som bryter på italienska och det pratas italienska i köket. Härligt, som en liten bit av Italien i Lund. Det är en rörlig restaurang som ligger i en av ingångarna till Saluhallen. Massor av folk passerar genom och många som stannar och köper en pizzaslice. En öl med klass till pizzan är inte fel, särskilt som de har Italiensk Peroniöl på tapp. Bästa sättet att få sin öl tycker jag. 

Hur som helst, fantastiskt att se pizzabagaren stå och slänga med degen som minst har en diameter på 80cm. Fattar inte hur han kan jonglera med degen med sån lätthet. Men det är kanske just det som gör pizzan så god? 

Jag tog denna bild med ett 85mm Viltrox objektiv. Ett objektiv som jag gillar att använda i stan. Men jag kunde önskat att jag hade ett annat objektiv till just denna bilden, 85 kommer lite för nära ibland. Här var det dessutom en bild i rörelse som jag inte hade förberett mig på. Upp med kameran bara och jag vet egentligen inte var focus hamnade. Men så här i efterhand blev det en rätt cool bild ändå. Har lagt på lite filmisk look i redigeringen och lite mer grynighet. Fast redan direkt från kameran hade jag valt max grynighet, men lite till är aldrig fel. 

/Tobias

Postat 2022-03-13 08:38 | Läst 271 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa