Den lugna Hobbyn

En gammal skomakarverkstad.

Jag gillar att besöka denna typen av ställen, där det verkar som att tiden stått still. Som den här gamla skomakarverkstaden. Den ser verkligen ut som att skomakaren gick hem för kvällen och kom aldrig tillbaka. Tänk den som hade kunnat göra så? Tänk att ha tillräckligt med pengar så att man bara kan säga, nu räcker det, jag kommer inte tillbaka mer. Nu ska jag åka till Cuba och fotografera människor, eller något liknande. 

Kolla bara in skomakarens arbetsbänk, spindlarna har fullständigt tagit över och liksom gjort en bro mellan hans arbetsstol och arbetsbänken. Rätt så fantastiskt! 

Likaså uppe på arbetsbänken, det har varit några flitiga spindlar som tagit över verksamheten. Kul att se alla dåtidens verktyg, många är säkert specialtillverkade av skomakaren just för att kunna användas i hans vardag. 

Ett par fotbollskor står kvar på bordet, det var kanske dessa som tillverkades just innan skomakaren gick hem den där sista dagen från jobbet. 

Den gamla kaffeburken har tiden gått hårt åt, den har börjat rosta. Även kedjan som ligger bredvid har haft svårt att stå mot fukten och kylan i skomakeriet.

  

I fönstret står hans sortimentlåda kvar, alldeles kletig av gammal olja. Jag gissar att vara skomakare inte var det jobb som var det renaste. Men på den tiden brydde man inte sig om att man blev smutsig om fingrarna. Det måste varit så smutsigt överallt förr. Inte alls som dagens svenska industriarbetare, som har fina rengöringsmedel till händerna och återfuktande krämer för att inte huden ska få sig en spricka.

En maskin som förmodligen var en sorts symaskin att göra hål i läder med, det vet jag inte helt säkert. Det är en vild gissning? Men en kul detalj är att skomakaren spikat fast ett par läderremsor på arbetsbänkens framkant så att han enkelt kan komma åt sina verktyg. 

Kul med denna typen av tillbakablickar till tiden som en gång var, det får det att kännas att vi har det ganska bra nu ändå. Jag tror att jag stannar kvar på mitt jobb ett tag till. 

Bilderna togs med en Fuji X-T20 och ett Viltrox 33mm objektiv. Jag använde fujis Classic Chrome men ändrade lite på bilderna i LuminarAi för att få en lite mer gammal look. 

/Tobias 

Postat 2022-04-18 16:45 | Läst 253 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snart sommar!

Nu väntar jag inte längre! 11 grader ute, men med solens hjälp ger det ca 25 grader i uterummet. Det är absolut läge för en premiär, att för första gången i år äta kvällsmaten ute i uterummet. Jag kände det redan när jag körde ifrån jobbet idag. Det har varit en så bra dag! Hela dagen! Allt gick min väg, jag har hunnit med massor och ni vet när man får en sån känsla att fan vad bra det går nu! Jag fick mitt nya jobb för ett halvår sedan och det var så sjukt mycket att sätta sig in i och jag var förtvivlad när jag kom hem från jobbet. Tänkte att detta går år h-vete, hur ska jag kunna lära mig allt!? Men nu när jag har kommit in i jobbet på riktigt kan jag känna trygghet och självsäkerhet i mitt jobb igen. Det är så skönt att känna att det går bra! Kom på mig själv att sjunga lite och röra huvudet i takt till musiken från bilens stereo när jag körde hem. Solen värmde, ikväll ska jag grilla tänkte jag!

Jag kom hem ungefär en halvtimme före min fru. Tänkte att nu ska jag överraska. Så jag köpte vin, dukade i uterummet och marinerade både potatis och kött.

 

Örtmarinerad potatis med hackad vitlök, som körs i ugnen i 35 min för att bli riktigt mjuka och fina. 

Grillade fläskkarré, majs och stekte champinjoner på det lilla stekjärnet ni ser där på grillen. 

Köpte en flaska vin till och så härligt det är att få njuta lite en helt vanlig tisdag. 

Den bästa ingrediensen för en försommarkväll är såklart lite musik. Helt otippat för dagen körde jag lite gamla låtar av UB40, skivan Labour of Love II, vet ni hur somrigt det är med reggae när man står ute och lagar mat? Köpte denna högtalare för ett tag sedan då min förra Harman Kardon slutade att fungera efter flera års spelande. Denna från JBL kan jag varmt rekommendera Extreme 2 heter den. 

Katten han njöt av den värmande solen idag. Han tvättade sig och la sig till rätta, lyssnade på mig och min fru när vi pratade sen tog det inte lång tid innan han somnade. 

Bilderna idag har jag tagit i Classic Chrome, samma recept som jag ställde in inför förra helgen. Fuji X-T20, Viltrox 33mm. 

Nu kör vi, rakt in i påsken och så småningom rakt in i sommaren! 

/Tobbe.

Postat 2022-04-12 21:38 | Läst 264 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En dag vid havet i Classic Chrome

Det var verkligen nästan storm idag och på vägen dit regnade, haglade och snöade det. Väl på plats i Skanör då sken solen och det ser verkligen ut som att det är riktigt fint väder på bilderna. Det var det inte, det blåste som fasen. Trots glasögon fick vi kisa med ögonen för att inte få små sandkorn i ögonen. 

Igår sa jag att jag programmerat in en Classic Chrome filmsimulering i kameran. Jag sa också att jag jag aldrig riktigt lyckats med den simuleringen tidigare. Idag blev den riktigt bra, jag gissar att den trivs i sol, sand och blåst. Tror att jag behåller den i kameran. 

Här kommer några bilder från dagen. 

 

Bilderna här ovan ser man livräddningsstationen som är upplyft på styltor, precis som i Baywatch, eller babewatch beroende på vad kikaren används till på sommaren.

Den andra bilden är på en gammal fyr som står i hamnen i Skanör, den är väldigt speciell, jag har aldrig sett en liknande skapelse. 

Vinden har gått hårt åt badhytterna på stranden denna vintern. De stod lite huller om buller där idag. Jag läste faktiskt i tidningen för några veckor sedan att efter den förra stormen som drog över Skåne då hade flera badhytter hade vält i Skanör. 

Den hårda vinden idag gjorde livet lite roligare för alla som surfade och åkte kite, helt otroligt måste jag säga vilken hastighet de kommer upp i med sin drake. Sen när det kommer en våg då hoppar de och jag lovar de flyger 4-5 meter upp i luften innan de landar igen på vattnet. Tänk om jag inte snart hade varit 50 år, då kanske detta hade varit något för mig? Eller inte? 

Just i Skanör har de problem med sandflykt när det blåser mycket. Därför måste de spänna upp denna typen av nät på stranden på flera ställen för att få behålla sin sand där den ska vara och inte inne i restauranger och glasskiosker.

De bortersta badhytterna. Det ska visst vara nakenbad här. Så det är hit man ska bege sig om man vill se någon annan naken än sin partner. 

Hur som helst, en bra dag idag.

/Tobbe

 

Postat 2022-04-09 21:20 | Läst 304 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Livet med min Fuji X-T20.

När jag kollar på foton från fotografer på olika instagramkonton som jag följer eller på FB eller på andra ställen där man kollar på foton. Då tittar jag på fotots uppbyggnad och på fotots färg. Särskilt som Fujifotograf är jag extra intresserad av färgen och av vilken eventuell filmsimulering som använts i de olika bilderna. Jag gillar den "nya" simuleringen som är så inne och som så många använder nu för tiden, Classic Negative. Jag tycker att den är helt underbar i sin uppbyggnad och bilderna blir så fina och behagliga att titta på. Surt för mig, för min kamera är för gammal! Jag har inte möjligheten att programmera min kamera till Classic Negative. Till skillnad från nyare Fuji kameror så saknar min gamla trotjänare X-T20 flera olika parametrar för att kunna ställa in just denna filmsimulering.

Jag har provat den vanliga Classic Chrome några gånger också. Saken är den att jag gillar verkligen att se på foton i Classic Chrome. Det är oftast väldigt vackra foto med en avslappnad retro look. Men jag tycker inte att jag lyckas med den! Jag vet inte vad jag gör för fel. Det blir inte så bra helt enkelt.

Ikväll har jag valt mellan två olika recept för morgondagens fotografering. 

Dels en från den stora Gurun inom området Filmsimulering Ritchie Roesch som skapat sidan FujiXweekly. Där han delar med sig av alla sina simuleringar.

Här är Richies recept för Classic Chrome. Bilden är från FujiXWeekly.

DR200

Classic Chrome

Highlight -1

Shadow +1

Color +2

Sharpness +2

Noice Reduction -2

Grain effect, Weak

Iso up to 12800 

Exp 2/3

__________

Denna bilden är från en annan fidus på internet som också har en trevlig blogg och han tar mycket fina foton. Bloggen heter Jamiechancetravels. Jamie delar också med sig av sina simuleringar.

Jamies version av Classic Chrome skiljer sig mycket från Richies. Den är lite mörkare i det mörka och det ger filmen ett mer spännande utseende. Det är svårt att välja, visst hade jag kunnat programmera in båda och sen prova på på plats vilken jag trivs bäst med. Men jag jobbar inte så, jag står inte där och byter, ändrar och fibblar, det har jag gjort tillräckligt i mina dagar. Det blir liksom ingen ordning när jag kommer hem då. När jag går ut och fotograferar då använder jag en filmsimulering hela dagen, that's it. Det brukar bli bäst då, annars tänker jag inte på skapandet av fotot utan mer hur färgen blir. 

Jamies recept kommer här:

Dr Auto

Classic Chrome

Grain off

WB Auto +1 Red

Highlight 0

Shadow +2

Color +3

Sharpness +2

Noise reduction -4

_________________

Jag har svårt att bestämma mig, båda är fina på sitt sätt. Jag frågade min fru vilken sim hon tycker bäst om så ska jag använd den imorgon. Frun tyckte Jamies version av classic chrome ser finast ut så den fick det bli. Programmerat och klart!

Fuji X-T20 har inte möjligheten att döpa om sina simuleringar. Man kan inte heller programmera in särskild WB för de olika kanalerna så det blir till att ha en liten infolapp innanför den stora displayen så ändrar man WB manuellt när man byter till respektive kanal. Den får jag så klart skriva om varje gång jag hittar en ny intressant sim som jag vill testa. Det var lite bry med detta i början, men nu byter jag inte så ofta längre utan har några favoriter som jag håller mig till. 

Imorgon blir det lite foto i Classic Chrome Jamie style, det ska bli intressant. Jag återkommer. 

/Tobbe.

 

Postat 2022-04-08 23:30 | Läst 312 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Läxan som gud glömde!

Det finns läxor och sen finns det lääääxor! Jag brukar vara den som förhör grabben på hans läxor. Jag tjatar och vi skrattar och vi bråkar och får honom att vara preppad inför stundande prov eller läxförhör. Som förälder lägger man ner väldigt mycket tid på barnens pluggande just i denna åldern. Han är 10år. I denna åldern har barn absolut ingen studieteknik alls. Han kan sitta och läsa en sida i till exempel historia. Sen när jag ska förhöra honom, då kommer han inte ihåg ett skit! Inget! Men att komma ihåg hur han ska sköta sitt teve-spel och olika figurers egenskaper i spelet det gör han. Eftersom han nu har så svårt att minnas så har jag börjat med en helt fantastisk metod! Varsågoda! 

När han får hem en längre läxa eller en massa sidor till ett prov. Då börjar jag med läxan, det här fungerar så jäkla bra! Jag sätter mig vid köksbordet och skriver ett förhör, sådär en två-tre frågor per stycke från texten. Sen får han mina skriftliga frågor och får själv leta efter svaren i texten. Då både läser han, letar svar och han minns! Plus att han tycker att det är lite kul att han faktiskt klarar det! Han känner själv att han levererar. Det fastnar så mycket mer i huvudet än när han bara läser en text rakt uppifrån och ner. 

Men den här läxan som barnen i klassen fick nu var så otroligt seg. De skulle träna högläsning, 2-3 kapitel om dagen i tre veckor! Förvisso hade de ingen annan läxa under denna period. Men ändå, det låter kanske inte så jobbigt att sitta med honom denna stunden. Men det tar ändå 35 minuter där man måste kolla varenda ord så att han uttalar dem rätt, så att han inte hoppar över flera meningar eller sidor. (Han fuskar gärna) Vi föräldrar skulle också ge vårt omdöme skriftligt om varje dags läsning. Vi har alla från jag själv till farmor, min dotter, min sambo och mitt ex har lyssnat på honom. Han har bitvis varit väldigt trött samtidigt, för det är kväll, det är efter träning och efter kvällsmaten. Ni vet ju själva hur lite energi man har då. Då vill man helst bara dö i soffan. Ikväll gick vi i mål och han läste ut den jäkla boken! 

En bit av vardagen...

/Tobbe.

Postat 2022-04-06 22:34 | Läst 252 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa