Den lugna Hobbyn

Intressant, med den där nya tävlingen.

Imorgon drar en ny tävling igång här på Fotosidan. Det ska bli kul, jag ska försöka vara med från början. Jag har alltid gillat fototävlingar. Jag har varit med i många, flera utländska men jag har tyvärr aldrig vunnit något. Men några gånger har jag kommit ibland top 10 av typ 5000 bilder! Det är ju en vinst i sig tycker jag! Jag höll på länge med sidan GuruShots. Det var en kul sida med roliga tävlingar, men en nackdel var att man var tvungen att hålla sig aktiv hela tiden. Flera ggr om dagen var man tvungen att rösta på andras bilder för att ens egen bild skulle komma upp i flödet, så att andra tävlande fotografer skulle se den och rösta på den. Nu, med mitt nya jobb... Jag har inte 5 min över att rösta på bilder längre.  Jag minns på mitt förra jobb, då stod jag så många gånger om dagen vid hissen och väntade. Då åkte mobilen upp och jag kunde rösta fram mitt eget foto. Just den saken gjorde att intresset för alla andras foto blir liksom skit samma, jag bara tryckte och tryckte för att få upp populariteten på min egen bild. Tryckte man gilla på flera bilder i rad då fattade programmets dator att man bara försökte lyfta sin egen bild. Då blev det en varning! Aja baja... Så det blev till att vara lite listig, gilla några, scrolla lite, gilla några till, scrolla, gilla osv... För att lura systemet :-)

Sen var jag med på en sida som hette Photocrowd? Tror den hette så? Jag gillade upplägget bättre på den sidan. Där röstade man med värdet 1 till 3 för hur mycket man gillade bilderna. Gillade man inte den, då swajpade man bort bilden. Det fina var att alla bilder kom slumpvis till skärmen och man var bara tvungen att rösta 30 ggr totalt. Riktigt bra om man jämför med GuruShot. Nu har det gått ett år minst sedan jag tävlade i foto. 

Jag tycker att detta ska bli kul och ett sätt att komma ut och fotografera lite mer, att öppna ögonen och hålla utsikt efter något som skulle kunna bli ett bra bidrag. Det ska bli kul att fundera över de olika teman som varje tävlingsgren innebär. Som ett litet uppdrag kan man säga, rätt som det är dyker det upp. Jag tycker framför allt att det blir lite av en motivation att fotografera. Jag har massor av gamla bilder som är riktigt bra, men jag ska ta det till mig att försöka framställa en ny bild inför varje deltävling. 

Spännande och kul. Hoppas att det är många som tänker delta. 

/Tobias 

Postat 2022-05-24 21:22 | Läst 202 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Thor, när det mesta stämmer

En sån där vanlig söndagskväll med typiskt soffhäng. Var o en till sitt, teven är igång, någon slötittar på något nyhetsprogram. Thor kollar på sin mobil, han skrattar åt någon rolig film på TikTok . Jag pillar med min kamera, läser på, funderar och ställer in någon ny simulering. Det har varit molnigt hela dagen, men nu på kvällskvisten sprack det upp och solen gav ett perfekt "golden hour". Denna inställning kunde bli intressant tänkte jag och bara vände mig om till Thor och lyfte upp kameran, Thor, titta hit sa jag. Så tryckte jag av en serie foton som blev smått fantastiska. När det mesta stämmer, ljuset, humöret, simuleringen, kameran, modellen, frisyren och ett spontant litet leende. Såklart, det är min påg och jag är lite partisk kan man ana. Men jag vet också att det inte är lätt att ta en bra bild på honom. Sen var det extra kul när det gick så snabbt, det var ju tänkt som bara en provbil med den nya filmsimuleringen. 

Läggdags.

/Tobias

Postat 2022-05-22 22:26 | Läst 183 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det gamla stenbrottet.

Jag minns ju förr när jag bodde i området. Vi var vid stenbrottet nästan varje vecka. Vi gick med hundarna, vi grillade, badade och kom hit med vänner för att umgås. Det här gamla stenbrottet var ju en idyll! Jag tyckte alltid att det var ganska fantastiskt att komma hit. Sen flyttade vi och det blev allt mer sällan vi åkte dit. Idag besökte jag stenbrottet för att se om det var som jag mindes att det var för 15 år sedan. Nä, här hade ungdomarna tagit över. Det var klotter överallt och på bänkar och bord hade det eldats på. Vad synd att det blir såhär, varför? Några bilder tog jag i alla fall på grottmålningarna som hade skapats för eftervärlden. 

   

   

 

Ja, lite annorlunda ändå. Men jag gillade stenbrottet bättre som det var förr. 

/Tobias

Postat 2022-05-19 20:24 | Läst 250 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ett säkert vårtecken...

Ett vårtecken så gott som något är att alla sociala medier översvämmas med bilder på rapsfält så här års. Då vet man att nu är det vår och sommaren står för dörren. Igår på lunchen så tog jag med min madalåda och drog iväg. Alltså ibland behöver man andas lite, komma ifrån, jag pallade inte sitta i lunchrummet och lyssna på de som alltid låter. Det är alltid samma figurer som låter och skrävlar i ett lunchrum. Hur som helst, jag tog bilen och körde 5 minuter utanför stan och hamnade mitt i de skånska rapsfälten. Ett perfekt ställe att parkera bilen på också hittade jag. Jag satt där i bakluckan i min bil och åt min medhavda smörgås med falukorv på. Åt, drack och andades in doften från den gula rapsen. Då ville jag att tiden skulle stanna lite, så att jag fick lite mer tid att bara sitta där. 

Sen tog fram kameran som jag såklart hade med mig, jag gick en liten bit från bilen och knäppte några bilder. 

Så var min version av årets obligatoriska rapsbild tagen. Vad kommer sen? Första grillbilden, badbilden eller första dagen på semesterbilden?

/Tobias

Postat 2022-05-11 17:24 | Läst 207 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Åh, nej! Vilket "Ålahue" jag är!

Ett skånskt uttryck, såklart om någon som är åt hållet dum i huvudet, alternativt mindre begåvad. Som ett "Ålahue" känner jag mig nu i alla fall. 

Under helgens fotografering i Malmö lossnade den lilla gummihyllan på kameran där man vilar sin högra tumme emot. Det är ett vanligt fel på Fuji X-T20. Men snabbt åtgärdat tänkte jag med lite superlim. Just där, när den tanken slog mig begick jag århundradets misstag! Väl hemma på eftermiddagen gick jag ut i garaget och letade fram tuben med superlim. Jag droppade några droppar lim på kameran och ställde den ifrån mig. När jag lyfter upp kameran för att sätta dit själva gummihyllan, då märker jag hur extremt rinnigt och löst limmet är, som vatten nästan fast ännu värre. På bråkdelen av en sekund rann det det ner lim i de två knapparna på D-paden! Jag försökte snabbt att torka bort limmet, men det var för sent. Limmet hade satt sig och på bara en liten stund så satt båda knapparna fast! Fan också! Vilket Ålahue jag är! 

Jag har tillskrivit en lokal fotoaffär här i Malmö nu för att se om det går att få själva baksidan utbytt. Det borde gå, den borde ju finnas som reservdel? Eller inte, X-T20 är att betrakta som en gammal kamera nu så det tillverkas kanske inte delar till den? 

Värt ett försök i alla fall... Som tur är så är knapparna på en Fuji programmerbara så jag kan flytta de funktioner som jag hade lagt på dessa två knappar. Svårare blir det när jag ska ställa in Vitbalansen då måste jag kunna använda upp, ner, höger och vänster. 

/Ålahuet.

Postat 2022-05-09 10:59 | Läst 403 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa