Den lugna Hobbyn

När man ser tillbaka...

Det är lite kul att se tillbaka i sitt bildarkiv, då kan jag hitta bilder som jag egentligen valt att inte fortsätta med. Men som egentligen är helt okej ändå. Vad är det som gör att man väljer vissa bilder och andra inte alls? Jag tycker framförallt att det känns direkt när bilden tas, att denna blev bra. Då är jag så inställd på att ta fram just den bilden när jag sätter mig vid datorn och tittar inte så noga på de andra. Jag tycker att det är viktigt att se tillbaka, det gör att man kan hitta gömda och bortglömda guldkorn. Här kommer några ur "andrasorteringen".

 

Imorgon är det Fredag! I helgen blir det fotografering i Malmö. 

Ha en trevlig helg! 

/Tobias

Postat 2022-05-05 22:36 | Läst 201 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vilken filmsimulering ska man använda i Berlin?

Jodå, nu är sommarens resa beställd.  Vi ska till Berlin i några dagar! Underbart! Där finns det massor att fotografera, det ska bli riktigt kul! Jag har faktiskt inte rest utanför Sveriges gräns sedan 2016. Jo, jag var en sväng till Köpenhamn för några veckor sedan. Men det räknas inte för oss Skåningar som bor så nära. Det blir mer som en dagsutflykt. Men det sjuka är att jag nästan varje år betalt för resor som inte blivit av! 2017 hade vi bokat till Nice i Frankrike. Men jag skilde då mig och resan liksom brann inne. 2019 hade jag bokat en resa till Paris med den kvinnan som jag var tillsammans med då. Tyvärr höll inte kärleken och även den resan liksom brann inne. 2020, nytt år, ny kvinna, nya möjligheter! Vi bokade flyg till min brors lägenhet i Spanien. Så kom Covid! Det var på vippen att flyget skulle ställas in, då hade vi fått pengar tillbaka. Men flyget gick, men valde vi att inte följa med just pga Covid. Så tre utlandsresor har jag betalat för men inte kommit iväg på. Helt otroligt!

2021 var det fortfarande Covid. Det blev då till att hyra en stuga i Blekinge. Den resan blev av. Hurra! Lite samma stil blir det denna sommaren, vi använder bilen så att vi inte behöver oroa oss för flyg som eventuellt blir inställda. Ett orosmoln skulle ju kunna vara kriget, att det ökar mot Europa eller så ? Då blir det ingen resa. Men denna gång har jag i alla fall avbeställningsskydd både på hotellet och färjan. Man lär sig...

Hur som helst, det var inte det jag skulle prata om. 

Jag har just nu 7 olika filmsimuleringar programmerade i kameran. Frågan är vad man ska använda i Berlin? Jag gjorde 7 testbilder. Nu är bilderna tagna på objekt med mycket grått i, så det är inte så stor skillnad mellan de olika. Jag borde göra om samma test igen fast mot något med mer färg. Svartvit simulering är uteslutet, jag gillar svartvitt men jag är inte inne på det just nu. 

Kodachrome II

   Kodachrome 64

FujiColor Pro 400

Patina Pastel

Classic Chrome

Ultramax 400

Agfa Optima 200

Favoriter för mig i detta lilla test är Fujicolor Pro 400, Classic Chrome och Ultramax 400. För att det känns som det blir lite mer färg i dessa. Sen är jag ju lite färgblind på vissa färger så bilderna ser säkert inte likadant ut för dig som för mig. Det konstiga är att tittar man på bilderna rätt så snabbt, då upplever jag större skillnad. Tar jag mig tid till var o en av bilderna så upplever jag dem allihopa som behagliga att titta på. Den som heter Patina Pastel är nog den jag tycker minst om. 

Men det vore kul att höra vad ni har för tankar om bilderna och vad ni har för erfarenhet av stadsfoto.

/Tobias 

Postat 2022-05-01 14:47 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera