Den lugna Hobbyn

Dragracing!

Det är en helt underbar upplevelse! Även folk som inte är intresserade av racing tror jag får ett leende på läpparna vid ett besök på Malmö Raceway. Det var några år sedan jag var där, då med med några mc-polare. Idag var jag där med sambo och barn. De var båda mäkta imponerande. Särskilt grabben som alltid brukar tröttna på det mesta och ganska snabbt längtar hem till sin mobil eller platta. 

 

Förgasare, varvmätare och lustgas. Så coolt att se! Både kvinnor och män är förare, hela familjer är engagerade i racingen. De har alla hurlurar med bom fram mot munnen så att alla i teamet kan prata med varandra. För ljudet skulle vara öronbedövande utan hörselskydd. Ta med eller köp ploppar att föra in i örat. Det är ett gammalt racingtrick jag förresten kan lära er. Ibland kan det vara lite besvärligt att få in hörselproppen i örat. Snurra den då hård mellan fingararna och sen tar ni lite saliv på den, sen går den bra få in i hörselgången där den sväller och täpper till ordentligt för ljudet. 

Kolla in däcken på den bilen, nästan en halv meter breda! Visste ni att det är väldigt lågt tryck i denna typen av däck? Jag frågade en mekaniker, som just pumpade däck. Han sa att det var 0,85 Bar. Det kan inte vara mer för att trycket stiger så snabbt med värmen i däcken att de annars skulle explodera. 

Jag gillar bilarna bäst som fortfarande liknar bilar, de är tuffa, arga och ser grymma ut. Bilarna liksom gungar till i sidled när föraren varvar upp motorn. Bilar som är rena specialbyggen är mindre intressant, det ser så märkliga ut med sina små framhjul och sina enorma bakhjul och den bakre vingen!

Det bästa av allt är dofterna och all gummirök som säkert inte alls är så nyttig att andas in när man som galen fotograf står bakom och jagar en grym bild! Men vad gör man inte för fotokonsten? 

Den sista bilden talar om precis hur det är, med röken och snubben som står bakom bilen och håller för öronen. På Malmö Raceway finns goda hamburgare att köpa, även annan mat. Något jag aldrig varit med om tidigare var en hamburgare som både innehöll en hamburgare och en grillad korv i samma! Helt otroligt. 

Ska absolut ta mig dit igen i sommar, tydligen är det också landskamp mellan Sverige och Danmark till hösten, det skulle kunna vara kul att se. 

/Tobbe

Postat 2022-06-22 22:55 | Läst 261 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Regnet bara öste ner.

Vilken dag det var i söndags. Liksom ikväll regnade hela dagen. Det blev inget gräs klippt och nästan ingen utomhus vistelse alls. Visst blir man helt mör i huvudet på något sätt när man håller sig inomhus en hel dag? På kvällen vid 17-tiden slutade att regna. Ska vi ta och gå en runda i parken så att vi får lite luft? Ja, alla ville gå ut. Kallt var det också för att vara i Juni. 12 grader! Vi gick två varv i parken i Eslöv sen tog vi en glass. Precis då började solen faktiskt bryta sig genom molnen som annars låg tunga över oss. 

Speglingar i en stilla vattenpöl lämpar sig bra efter heldag med regn. 

Vattendroppar kan vara lite av ett skådespel att titta på, som små pärlor överallt.

Jag hade ett vanligt 18-55 objektiv med mig. Det var objektivet som kom med kameran när jag köpte den. Jag fick för mig då för 4 år sedan att att det inte var så fint att använda det som följde med på köpet. Jag kunde läsa ordet "kit-objektiv", som lät lite nedsättande. Jag skyndade att köpa några "riktiga objektiv". Visst det blir bättre bilder om man jämför, inget att snacka om. Finare bakgrunder med mer bokeh. Men jag har börjat gilla mitt 18-55 mer o mer. Den är praktisk och lätt att ha med sig, kul att använda också. Jag tänker att den kommer att bli perfekt att ha med sig på till exempel sommarens resa till Berlin. Ett perfekt rese-objektiv. Jag ska absolut försöka använda den lite mer. 

/Tobbe. 

Postat 2022-06-20 22:14 | Läst 195 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kaffedags i Malmö

Man undrar ju ändå hur det kunde bli såhär, att en kaffekokare ska se ut som en styrpanel i ett rymdskepp. Spakar och knappar överallt, lampor som blinkar och pipande ljud.  Det är utveckling såklart, för att kunna ta emot fler kunder och betjäna fler kunder samtidigt. 

Fint blir det, och gott såklart. Tjejerna bakom disken har full koll och nästan rusar fram och tillbaka mellan att hämta brickor, ta fram tårtbitar, fina baguetter och att koka kaffe. Att de inte krockar med varandra är ett under.

När man som jag bor i en liten by mitt i Skåne kommer till Malmö, då är det smått exotiskt. Jag älskar att gå längs gågatan, titta på människor, fotografera och ta en fika. Det är något som får mig att må bra! Folkvimlet. 

En annorlunda grej idag var att man låtit hänga upp byxor mellan husen, det ser ju onekligen lite märkligt ut. Det för tankarna till att vandra omkring i en stad vid medelhavet där man allt som oftast kan se tvätt hänga mellan husen i linor. 

Mitt i alltihopa stod en Bob Marley wannabe och sjöng reggae, de allra mest kända låtarna som hans idol hade levererat under sin storhetstid. Det lät helt okej, jag gillar musik på stan. Han fick en peng av oss. Tur att det är allt fler stadsmusiker som tar swish, för det är inte många som har mynt på sig längre. 

"Buffalo soldier, dreadlock rasta, There was a Buffalo soldier, In the heart of America..."

/Tobbe

Postat 2022-06-19 22:03 | Läst 223 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

När allt är planerat men det blir fel ändå

Vilken morgon, skolavslutning. Det var förberett i flera dagar, jag var cool. Grabben skulle gå till skolan snygg och finklädd. Men så kom morgonen...

Skjortan jag hade köpt utan att låta honom prova den innan idag var alldeles för stor. Jag var säker att den skulle passa. Thor sa till mig att den var så stor att jag skulle kunna ha den skjortan istället. Så stor var den inte, den var luftig på honom om man säger så. Det var dessutom palmer och blad på den, han är mer en kille som vill vara lite mer anonym, enfärgad om man säger så. Så det blev lite panik i morse, ta din andra skjorta då sa jag. Thor dök in i sin garderob och drog fram den mest skrynkliga skjorta jag någonsin sett. Den var helt fucked up! Jag lovar, jag fick stryka skjortan åtta gånger med mitt ångstrykjärn. Det funkade inte, jag fick spraya och blöta ner, stryka och spraya igen med vatten om och om. Som om man inte har bråttom nog ändå på morgonen? Jag fick rätt på skjortan till slut. Nu var det bara frisyren som skulle bli bra, det blev inte bra, han stod på toa så länge och fixade och trixade med sin nya frissa. Jag såg hur han led och han försökte göra som han hade fått lära sig av frisören. Efter många om och men var han nöjd. Han skulle ha jeansshorts på sig, men ett steg utanför dörren och det visade sig vara en riktigt kall morgon att gå på skolavslutning. In igen och på med ett par jeans som faktiskt var i rena och gott skick utan gräsfläckar från skolans raster. 

Med några minuter kvar innan han skulle möta sina kompisar på torget, hann vi faktiskt ta några bilder som vi alltid gör varje år innan skolavslutningen. Otroligt nog, ovanpå allt hade han fått en vagel i ögat under natten. Ena ögat var alldeles svullet som kan ses i bilderna. Men någon vagel var det inte. Han såg normal ut igen när han kom hem, jag antar att han bara sovit konstigt? 

Jag körde honom upp till torget där hans vänner skulle vänta. Vi var först där, sen kom 4-5 tjejer från hans parallellklass. Gå och vänta med dem då sa jag till honom, de andra kommer säkert snart. Nä Pappa, du kan väl köra mig till skolan istället? Såklart jag gjorde och minns tiden då jag gick i fyran och tyckte att tjejer var lite för jobbiga och otäcka. När jag sedan såg andra föräldrars foton på FB då var han på torget! Han hade gått dit igen sen, men han ville inte vänta ensam med några tjejer. 

Om bilderna så ångrar jag att jag tog bilderna med grynighet inställd i kameran. Jag ska i fortsättningen ta utan grynighet i porträtt och istället lägga till det i efterhand om det krävs. 

Nu träffas vi inte på två veckor för han har semester med sin mamma nu. Jag saknar honom redan.

/Tobbe.  

Postat 2022-06-15 22:56 | Läst 299 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ah, jag vet inte vad jag ska säga...

Om räkor, och havskräftor? Ikväll skulle vi ha en sån "plock-kväll". Mitt uppdrag från min kära sambo var att brassa till chili och vitlöksmarinerade havskräftor och räkor på grillen. Från ett recept som hon hade hittat en av veckotidskrifterna som hon prenumererar på. Baggis, världens kortaste recept, det här kan jag göra med förbundna ögon. 

Jag tog en öl och riggade upp Webern för grillning, Tändvätskan var slut! Vissa är miljövänliga och tänder sina grillar på annat sätt. Mer miljövänliga sätt. Med en sån där super-hårfön som sticks ner i kolen. Såklart hade det varit bra att ha en sån, Luuft-lighter heter de tror jag? Men jag tycker att det hör till att det ska brinna, det är något manligt på något sätt att sitta där med ölen och se flammorna slå över en meter upp från grillen. Men inte ikväll, jag hade druckit en öl så att köra till byn för att köpa en tändvätska var uteslutet. I garaget hittade jag såna små fyrkanter som man har när man tänder kaminer inomhus. De är gjorda av pressat träflis som badat i paraffin. Jag tryckte ner fem såna klotsar i bland grillbriketterna. Jäklar vad det rök, det märker man inte när man kör dem i kaminen på vintern, röken far ju ut genom skorstenen. Men nu, röken från min trädgård syntes nog i stora delar av Skåne! 

Hur som helst, glöder blev det till sist. Jag tog fram wokpannan och fräste hackad vitlök och chili i olivolja. Ganska mycket olja krävs. Sen vänder man ner havskräftor och räkor och låter dessa fräsa runt lite i oljan. Mot slutet hade jag i lite öl, även persilja och lite mynta från trädgården. Sen är det bara att servera, med ett gott bröd att doppa, Aioli och ett gott vitt vin. Jag hade en Riesling från Alsace. Men det är ju just det, när jag ätit en liten buffé på skaldjur. Alltså, det är gott när man sitter där, det ser fint och lyxigt ut med havskräftorna. Men jag mår lite halvkasst efteråt, ett syndrom som jag brukar kalla ångestmätt. Maten landar så tungt i magen i något sätt, jag suckar och liksom andas tungt. Förstår ni hur jag menar? 

Bilden är tagen med mitt kit-objektiv som hörde till min X-T20 när jag köpte den för några år sedan. 18-55mm. Det är det objektiv jag använder minst av allt faktiskt. Jag tyckte inte den gjorde sig riktigt bra med X-T20 kameran. Men nu med min nya X-T3 har objektivet fått sig en uppsving och den är riktigt kul att fotografera med nu. Hur kan det bli så, den har nästan en helt annan karaktär nu? Det är också skillnad mellan X-T3:an och X-T20, jag tycker att min förra kamera gav så mycket mer känsla, lite mer fyllighet och färg, varmare bilder med mer personlighet. X-T3:an är kallare och mycket skarpare. Men den har ju så många fler fördelar så färgerna och personligheten får jag justera så att det passar mig. 

Nu längtar jag efter en riktig köttbit! 

/Tobbe

Postat 2022-06-10 21:57 | Läst 213 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa