Den lugna Hobbyn

En runda på Österlen.

Österlen är inte så stort men stort nog att hitta nya ställen att besöka hela tiden. Framför allt gårdsbutiker, det finns nästan en ny runt varenda kurva. Man ska bara få för sig att stanna till. Oftast tycker jag att man alltid är på väg mot ett mål. Då stannar man inte, som med skygglappar för ögonen kör man mot sitt mål utan att svänga av vägen för att besöka en gårdsbutik. Men denna dagen hade vi tiden på vår sida. Vi stannade vid flera olika butiker. 

En butik sålde olivolja med hampa i! Är det ens lagligt? En snabb sökning på Google: Det korta svaret är nej, det är att anse som narkotika 2019. Men jag vet inte, det är kanske andra regler nu? En annan butik hade fina flaskor med pinuppor på. Jag köpte ingen pinuppa, men köpte en jättegod grill-tomatsås där.

Vår runda denna gång började på Österlenkryddor. Ett ställe utanför Ystad. Jag har länge köpt mina kryddor för matlagning där. Faktiskt även kryddor till jul och midsommarsnaps. Det finns färdiga flaskor att köpa med kryddor i. Bara att hälla i vodka så har man en fin snaps 5 dagar senare när kryddorna ska silas ur. Trevligt att ge bort om inget annat.

Utanför Österlenkryddor fanns en ganska imponerande Lavendelodling. Inte så som i Provence, men ändå. Coolt att se, minst 200m långa rader!

Turen gick sedan vidare till Karl-Fredriks ställe på Eklaholm. Ni vet han blomstersnubben på teve? Jag har aldrig varit där tidigare, det var massor av folk. Svårt att parkera trots att de har byggt till ett stort område att parkera på, men så är det ju högsäsong nu. Karl-Fredrik var inte där, men han hade lämnat sin hatt kvar på en hylla. Absolut värt ett besök, annorlunda butik med massor av saker att titta på. 

Minns ni det stora olivträdet som det var sånt hallå om i hans teve-serie? För att trädet höll på att frysa ihjäl? Trädet hade nu fått sig ett litet hus att bo i. 

Mitt bland allt folk o liv och fikande gäster låg där en katt och sov. Den hade lagt sig till rätta på en smidesstol med tillhörande dyna i butiken. Alla som gick förbi stannade till och tittade på katten. De flesta försökte kalla och väcka den genom att säga pss pss psss psss, till den. Men den bara sov, som en stock! Den var nog van och kunde stänga ut ljudet i bakgrunden.

På gården stod en gammal telefonkiosk, fylld med blommor, krukor, fat och faktiskt en gammal telefon. 

Vi köpte inget hos Karl-Fredrik denna gång, kanske just för att det var så mycket saker precis överallt. Det gick liksom inte att fokusera, man bara tittade planlöst på alla prylar som fanns. Vi styrde bilen vidare mot det gamla bryggeriet i Smedstorp. Ett ställe som är inrymt i en trädgård, där finns lite annorlunda konst som är skapad i plåt. Det finns även massor av rostiga plåtsaker i form av löv och blommor att köpa att ha i sin trädgård eller sitt uterum. 

Här bjöds det på kaffe, gratis! I ett litet växthus i trädgården fanns några stolar och bord där vi kunde sitta och dricka vårt kaffe. I taket hängde klasar med vindruvor.  En idyll helt enkelt. 

En liten damm med näckrosor fanns att titta på, även vid dammen fanns några fina sittplatser att sitta och avnjuta sitt kaffe. Bänkarna var också gjorda av smide. 

Dessa bilder har jag fångat med min Fuji X-T3 och ett Viltrox 33mm objektiv. Kameran var ställd på Kodachrome 64. Jag har dock mött upp lite med vignettering och grynighet efteråt. Den första bilden på Lavendelfältet fick jag frångå Kodachrome64 helt och valde istället att ändra inställningar i bildredigeringen för att mer lyfta fram den blå färgen. 

Gött med semester!

/Tobbe

Postat 2022-07-10 22:57 | Läst 196 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tillbaka på jobbet...

En veckas semester går snabbt! Nu är jag tillbaka på jobbet igen. 90 e-mail i inkorgen att tugga sig igenom och svara på. Sen var första dagen på jobb avklarad. Ah, lite snabbare än så gick det. Men det var en rätt intensiv måndag. Lite foton lyckades jag fånga under semesterveckan. Jag ska visa några, men inte för mycket av rena familjebilder. Det blir bara trist att se på . 

En dag besökte vi den kända bron i Sölvesborg som går över till Kaninholmen. 760m lång och 17 meter hög. Det är en gång och cykelbro. Men rätt imponerande att se på. Precis intill ligger en glasskiosk väl värd ett besök.  

Måsen, väntade och väntade. Till slut fick hen en bit strut att tugga på. 

Något som mina barn och min sambo är helt galna i är att fånga krabbor. Vi brukar åka till vårt lilla smultronställe i Domstens hamn. Vi fångade 35 krabbor och i Domsten finns faktiskt en "krabbracebana" där man sedan lägger krabborna i vars ett spår. När starten sedan går springer krabborna och den som först hoppar i havet vinner. I hamnen finns dessutom ett fantastiskt fik som serverar det mesta på deras meny. 

En fint skött träbåt fångar alltid ens öga, i vilken hamn jag än är i. Vackert att se och vilket jobb det måste vara. 

De sneda korsvirkeshusen i gamla Helsingör är underbara att se på. Riktigt kul att se att så många gamla hus finns kvar. 

På Gillelejes gator kan man njuta av hus som har vackra vasstak. Undrar hur bra det är egentligen? Det kan ju inte hålla så länge som ett betongtak eller plåttak. Fint är det i alla fall. Det är lite speciellt att komma till Danmark. Härligt bad blev det med, i Tisvilde. Till skillnad från Lomma så är havet i Tisvilde så klart och så salt! 20 grader.

Fiskeflottan i Gilleleje är helt enorm, det måste vara minst 100 fiskebåtar i hamnen där. Åk dit, jag kan rekommendera ett besök. 

Veckan efter midsommar bjöd på underbart väder! Vi badade och och åt glass om vartannat. Vi har en lite sjö vi brukar åka till och njuta av varma sommardagar och kvällar. Det är Bosarpssjön i Skåne. Det finns en lång badbrygga där man kan dyka i längst ut. När alla badgäster går hem är det gött att ta fram grillen och och njuta av lite grillad korv med bröd. 

Ett besök på Fredriksdal hann vi också med innan veckan tog slut, mest imponerande är den gamla "staden" som byggts upp för att efterlikna det gamla Helsingborg. Extra kul att det var en liten pjäs som tog oss genom Fredriksdals olika områden och olika tidsepoker. Skådespelare som sjöng och berättade hur det var att leva i staden under åren som gått. 

Imorgon är det onsdag och sen har halva jobbveckan gått. Det bästa är att nästa vecka går jag på ytterligare tre veckors ledighet. Fram med Kameran igen! 

/Tobbe

Postat 2022-07-05 21:42 | Läst 272 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera