Den lugna Hobbyn

På Malmöfestivalen.

Tänkte att alla de som arbetar på en festival skulle få vara med på bild. Tänker främst på de som står i sina tält och vagnar och gör mat till alla oss besökare. 

Det grillas, wokas, steks och kokas, ja all form av mat lagas. Det är nog inte helt lätt heller, att stå där i den otroliga värme som varit de senaste dagarna. Det är nog ett riktigt slitjobb, men det uppskattas och det är så många människor som åker till festivalen bara för att äta. Kön till Langos var nog den längsta. Jag kan inte riktigt förstå det, för ärligt talat, är det så gott egentligen? Jag köpte Cevapcici i pitabröd och min sambo köpte en slags baguette med fransk-vietnamesiskt inspiration. 

  

   

  

   

Trevligt är det och massor av folk är på plats. 

Jag ska in där igen till nästa helg igen, ska nog testa lite vietnamesiska vårrullar, de såg riktigt gott ut. 

/Tobbe

Postat 2022-08-14 21:09 | Läst 183 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Berlin på natten

När man som jag bor i Löberöd, en by med 1300 invånare i Skåne, kan det upplevas som spännande och smått fantastiskt att vistas ute på natten i en storstad med 6 Miljoner invånare! I Löberöd är ingen ute efter klockan 21, när Ica har stängt. Det kändes som att bara på Aleksanderplatz där vi bodde var det mer folk ute en tisdagsnatt än alla invånare i Löberöd. Det är kontraster det! Framför allt kan jag inte glömma ljudet av Berlin. Spårvagnarna skramlade och väsnades, ambulanser och polisbilar tutade hela tiden! Öronbedövande, jag var tvungen att hålla för öronen när de passerade med sina sirener. Folk som sjöng och spelade, ljud från marknadsstånden, någon knarkare som skriker på tyska, karuseller som skramlar och barn som skriker av glädje i karusellerna. Allt samtidigt, hela tiden. I Löberöd hörs ingenting efter klockan 20:00. Bara grannens unge som kommer hem med sin moped 23:05, med sport-ljuddämpare på moppen. 

Kul är det i alla fall att vistas ute i Berlin på natten. Kul att fotografera då och upptäcka saker. 

Snubben som passerar framför marknadsståndet ser ut att ha cowboyhatt på sig, det hade han inte. Det var hans stora hörlurar som han hade lyft upp över öronen. 

Jag upplevde aldrig något hotfullt i Berlin, trots att det var på natten. Ju större stad man är i desto mindre bryr sig folk om en kamera eller att man tar en bild av dem. Hade jag tagit en bild på någon utanför Ica i Löberöd då hade jag med all säkerhet blivit ifrågasatt, vad fan tar du bild på mig för!?

Alexanderplaz är ett av Berlins största och mest levande torg. 

Spårvagnarna med sitt höga skramlande ljud. 

Jag sa redan när jag åkte hemifrån till min kära sambo att i Berlin måste vi äta en Currywurst, det hör liksom till. Men tyvärr måste jag säga att vi hann inte. Vi pratade om det flera ggr under resan, att imorgon måste vi prova. Men dagarna bara rusade fram, det blev aldrig någon Currywurst. 

Grillröken som fyllde luften var enorm, det luktade så gott! Jag köpte något som kallades för grisnacke! Det var en bit karré som placerades i en liten baguette. Ingen sallad eller dressing, bara bröd o kött och en stor öl. Helt okej! 

Den välkända klockan där man kan se vad klockan är på olika ställen i världen på en gång, även här stod en tjej och sjöng allt vad hon orkade.  

Min dotter var inte sen att testa nya solglasögon, märkligt hur lång tid tjejer kan lägga på att titta på sånt. Precis som min sambo, hon kunde stå där i en halvtimma och vända och titta på ringar och örhängen. Spelar det någon roll? Nej, det blir bara mer tid för mig att fotografera. 

Berlin har sin baksida också, alla uteliggare. De fanns där överallt, tragiskt och trist att se hur alla dessa människoöden har uppstått. Droger och mycket alkohol är ju såklart en bidragande effekt. Det är väl så med storstäder? Det berör mig och det känns i kroppen när jag ser dem. Men jag kan inte påverka, vad gör den euron som jag lägger i deras hatt som ligger på marken? Jo, såklart att de får sig något att äta nästa dag. Fördomsfulla tanke, så blir det nog till några ny öl? 

Annars kan jag rekommendera ett besök i Berlin. Fast en vecka tyckte jag blev för mycket. En Weekend hade varit bättre. 

/Tobbe

Postat 2022-08-02 22:22 | Läst 222 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gemensamt för Berlin

Alla stadsdelar i Berlin har sin charm, fantastiskt att varje kvarter och stadsdel har sin egen prägel. Ingen är den andra lik, men gemensamt för alla stadsdelar är klotter och åter klotter. Överallt, var man än tittar så har någon skrivit eller ritat något graffiti. Det är svårt att ta krafttag mot klotter. Jag jobbar själv med fastigheter, vi brukar alltid ta bort klotter direkt. Det brukar sägas att klotter föder klotter. Därför är det viktigt att  ta bort det så snart det kommit. Men det är ju inte klotter allt i Berlin, det finns också mycket målningar som är rena konstverk. Som på huset här nedan, där man låtit måla hela världen på väggen som en karta. Detta är på Berlins East side. 

Eller som på den här fina gamla muren, där ungdomarna nu hängde och spelade någon slags bollspel. Det var inget nät i spelet, det fick både sparkas och kastas boll på de som stod i mitten av planen. Jag kunde inte fatta riktigt hur deras spel fungerade. Jag stod där en god stund och tittade.

På andra sidan muren hade det klottrats lite av riktiga konstnärer, kända bilder fanns att titta på. Massor av folk vallfärdade hit för att se på målningarna. 

I en annan del av Berlin stötte jag på detta högst tvivelaktiga kaffé. Verkligen annorlunda. 

 

Fult eller snyggt, det får någon annan bedöma. Annorlunda är det minst sagt. Det är väl för oss svenskar det skavar mest, allt ska ju vara så rent och prydligt här hemma. Det känns som Berlinarna mer tycker att allt ska vara fritt. Man ska få se ut hur som helst och klä sig hur man vill utan att upplevas som konstig. 

 

  

Lite annorlunda är det kan jag tycka. Jag hade inte velat bo i den nerklottrade trappuppgången. Nu var den trappan inte till ett bostadshus utan till en märklig Hippiebutik och galleri. Men ändå. Jag tror på något sätt att vi mår lite bättre när det är snyggt och prydligt i ens omgivning. Men kul att titta på och att fotografera är det. 

/Tobbe

Postat 2022-08-02 07:29 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Smått förälskad i Berlin

Den jäkla värmen alltså, den tar kol på vem som helst. Det är inte så långt till Berlin, bara 70mil om man kör det hållet vi körde. Genom Danmark till Rödby-Puttgarden, sen till Berlin. Fågelvägen från sydligaste Sverige kan det inte vara mer än 25 mil. Ändå är det sån enorm skillnad på klimatet. Det är varmt som vid medelhavet! När vi var där under en vecka hade vi över 30 grader varmt i tre dagar. Som varmast var det 38 grader en av dagarna, helt otroligt! Vi var noga med med att dricka mycket vatten, med vätskeersättning i flaskorna. 

Alla blir påverkade av en sån värme, tänk alla som bor i länder som alltid har det så varmt. Jag hade inte klarat det. Redan första dagen började infanterielden göra sig påmind. Infanterield, det är något som kan drabba de flesta, ung som gammal, kvinna som man. Helt enkelt skav mellan benen, det uppkommer av att boxershortsen blir fuktiga av svett, då börjar det skava mellan benen. Man försöker rätta till shortsen, men det blir bara värre. Att gå utan boxer under shortsen funkar inte heller. Så där går man och stretar hjulbent i värmen. Dag två fick jag ta mig till första bästa sportbutik och köpa mig ett par korta träningstights. De stramar åt runt benen, håller isär och är samtidigt väldigt luftiga. 300kr för ett par Nike. Värt varenda krona! Nu kunde jag lätt marschera igen, flera mil utan problem! 

Restriktioner på tunnelbana och busstrafik. Alla måste använda munskydd annars blir det böter! 36 grader ute, tror ni att det blir svalare under jorden då i en tunnelbanevagn? Nej, det blir det inte. Snarare över 40 grader, alla människor står och sitter helt apatiska. Ingen säger något, alla bara stirrar planlöst ut och försöker genomlida sin åktur. Jag fotade killen på bilden som halat ner sitt munskydd på hakan, som att det skulle hjälpa någon mot Covid? Jag förstod sedan att det var för att få luft. Det går knappt att andas genom munskydden i den värmen. Man var tvungen, jag med, att hala ner munskyddet ibland och dra några djupa andetag för att syresätta sig. 

Förälskad i Berlin blev jag, på mer än ett sätt, även i den helt okända flickan på tunnelbanan som liksom alla andra bara stirrade ut och försökte genomlida sin resa hem från jobbet. Jag såg inte mer av hennes ansikte än ögonen, näsan kunde varit krokig och tänderna sneda som på en gammal kanin. Men det räckte, det jag såg räckte, mitt hjärta bultade några extra slag för henne. Jag tyckte att hon var så otroligt söt, där hon satt och lutade sitt huvud mot väggen. Jag såg henne bara i 4 minuter, sedan aldrig mer. Jag var tvungen att smyga upp kameran och ta ett foto på henne. 

Varmt var det, både i vagnen och i mitt hjärta. Mer om Berlinresan i min nästa blogg. 

/Tobbe

Postat 2022-08-01 18:08 | Läst 297 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera