Lite naket.

Amen det är ju så svårt att ta foton med naken inriktning! Det är inte alls som att ta foto på ett gult löv i skogen. Oftast när man går ut för att fotografera, tex i skogen. Då har man gott om tid, och det är ganska lätt att ta foto i naturen. Såklart behöver man lite kunskap om att hantera sin kamera, men det är ändå en viss mall för den typen av foton kan man säga, då lyckas man i skogen. 

Men med nakenfoto är det svårt, det är en mix av alla ens kunskaper plus att man måste ha en modell som kan posera, som är bekväm med att vara naken. Men att allt ska klaffa är inte helt lätt. Dessutom innebär det mycket redigering efteråt. Prickar i huden ska tas bort, hårstrån på oönskade ställen ska tas bort, bilden ska fixas till för få modellen att se så fin ut som möjligt. Både modellen ska vara nöjd och jag som fotograf ska vara nöjd. Såklart blir allt lättare med nakenfoto om man har en modell, som är vältränad, fixad och sminkad på absolut rätt sätt av en sminkös innan fotot. Såklart blir det lättare med stora blixtar och avancerat ljus. Men i den världen lever inte jag. Jag är långt ifrån ett proffs på detta området, och min "modell" är långt ifrån en modell. Oftast förgår varje fotografering av en del tjat, "kan jag inte få ta några bilder på dig till helgen?". Jag får oftast börja lobba upp för lite fotografering redan i början av veckan. Sen när det väl blir  till att ta lite foton, då är själva "fotofönstret" öppet i 5-15 minuter. Då måste jag ha jäkligt klart för mig hur bilden ska se ut. 

Att försöka förmedla bilden jag har i mitt huvud om hur min min modell ska se ut och posera, det är inte lätt. Oftast får jag posera själv, ligga på sängen eller sitta i stolen och visa henne hur hon ska ligga, och hur hon ska tänka på hur ljuset kommer in från fönstret. Att posera är inte lätt om hon aldrig haft det intresset. Sen är det såklart varmt eller kallt, kameran ska ställas in rätt. Blixten som alltid strular ska göra sitt, har egentligen aldrig fattat mig på den. Jag får själv krypa och åla mig för att få till ett foto i en annorlunda vinkel, 8 av 10ggr får jag lägga ner projektet och gå tillbaka till planeringen. Sen ska man tänka på alla andra parametrar, hur bilden ska bli, att inga fingrar eller tår klipps av eller var kroppen i bilden får lov att klippas. Man kan bli smått tokig!  Jag har i alla fall fått min modell att lättare förstå vad jag menar genom att visa henne en bild i min mobil. Så nu har jag sådär en 50-70 olika bilder i min mobil med olika poser som hon kan använda. Det är ett grymt bra hjälpmedel. Jag visar vad jag vill uppnå och hon poserar efter förmåga. Det sparar tid, och det får modellen att lättare förstå vilken pose hon ska inta. En sak till, for gods sake, det får inte bli för snuskiga foton!

Men å andra sidan så ska det inte vara lätt, det är ju av motgångar man lär sig. Det hade varit fantastiskt kul att få vara med på en fotografering med en riktig modell. 

/Tobbe

Inlagt 2022-03-14 21:01 | Läst 425 ggr. | Permalink
Jag tycker du allt som oftast gör ett enastående jobb med dina nakenbilder. Vackra, smakfulla och i vissa fall sensuella. Det gäller så klart även dina övriga bilder.

Men jag håller kanske inte nödvändigtvis med om att det skulle vara ”svårare” att ta en bra bild på en naken människa än ett löv i skogen. Båda kräver en vision, en ide, planering och ett genomtänkt budskap för att vara värda att lägga tid på som betraktare. Ett löv utan mening blir bara en bild på ett löv, det har jag sett tusentals. En bild på en naken människa utan en plan drunknar också i bruset på sociala medier, om den nu får ligga kvar.

Jag tror också att det handlar om vana och medgörlighet som du berättar. Hur många bilder på löv har vi inte tagit i livet i relation till bilder på nakna människor? Lövet har inte så mycket att sätta emot när du sticker fram kameran, men det har typiskt ett barn, en hund eller de flesta vuxna människor även med kläder på, för att inte tala om de utan kläder.

Min erfarenhet säger mig att det bara är att nöta på så blir det lättare och bättre, men jag tycker du och din modell är på väldigt god väg redan nu.
Svar från atlasen 2022-03-15 07:05
Hej Conny, tack för dina fina ord om mina bilder. Jag generaliserar såklart och försöker skriva lite humoristiskt samtidigt. Allt foto är väl sin egen konstform i sig. En sak är säker, ett löv i skogen tycker inte till och har egna synpunkter på hur den vill fotograferas. :-)

/Tobbe
PressPlayOnTape 2022-03-15 10:39
Förstår att du både ville vara lite provocerande och rolig med glimten i ögat. Väldigt trevlig läsning och det var därför jag inte kunde låta bli att kommentera tillbaka. 😉
Vill bara säga att bilden andas ett lugn och blir "vacker" ..om det är modellen texten handlar om tycker jag ni lyckats här.
Mvh N
Svar från atlasen 2022-03-15 10:07
Tack Nini. Det är modellen texten handlar om. Min kära "modell". :-)

/ Tobbe