Vad gör man på en söndagsmorgon?

"Jo, man kan sätta hundra spänn på att havet finns där ute än..." Ni minns låten, Mare Mare av Anders Glenmark. 

Man kan också åka till Österlen och testa en omtalad pizzeria, havet och äppelodlingarna får man köpet när man ändå är där. Österlen är lite uppdelat kan man säga, för många är Österlen den södra delen, vid Kåseberga och Sandhammaren. Men för mig är Österlen norr om Simrishamn, helst Kivik, Vitemölla, Stens huvud och Knäbäckshusen. Det är mitt Österlen. Men det är rätt vilket som. Jag uppskattar alltid att ta bilen österut, för att upptäcka och köra runt lite, att stanna någonstans för att ta en fika och mysa lite med min fru. 

Men nu hade vi fått nys om den där Pizzerian som ligger vid vägens ände. Fridens Pizzera. Ett lite speciellt ställe där tiden bitvis stått stilla. Med egen äppelodling utanför fönstret. En restaurang i gammaldags stil. Kul och annorlunda att besöka en sån här guldklimp. 

Är det något jag verkligen uppskattar så är det pizzor som är gjorda i en ugn, uppvärmd av en öppen eld med vedträ liggande inne i ugnen! Det är en konstform i sig. Jag pratade med pizzabagaren en god stund. Tydligen är det över 400 grader i ugnen. En otrolig värme och pizzan var helt perfekt, inte bränd alls.

För barnen som är så kinkiga, som bara äter Vesuvio, de blev ju direkt misstänksamma av miljön och att Fridens version av Vesuvio heter Batman! Men när de fick smaka den, då var de helt nöjda med sina pizzor. Det var inga vanliga namn på vuxenpizzorna heller, de var namn som: Friberg, Franssons, Frisk, Knutsson, Wolfbrandt och andra konstiga namn, säkert uppkallade efter vänner och bönder från granngårdarna kan man misstänka. 

 

Jag fick sitta bakom ratten i bilen så det blev en lättöl för mig till Pizzan, men jag kan ana att det finns ett mikrobryggeri runt hörnan för det fanns en del roliga öl att testa. 

Just detta ölet var ett ofiltrerat öl, det gillar jag. Lite som på vikingatiden. 

Avslutar med några bilder från restaurangen. I gammaldags stil sa jag... Det här var ett lyckat ställe tycker jag och kan absolut tänka mig att komma tillbaka, ett perfekt utflyktsmål en söndag.

  

/Tobbe.

Inlagt 2022-03-28 20:29 | Läst 274 ggr. | Permalink
Tack för det tipset
Ser mysigt ut med ett behagligt lugnt
Mvh N