Dr Cai – Gatu- & allmänfoto

En blogg om klassisk gatufotografi, dokumentär- och allmänfoto

Barnlek ingen barnlek

Pedofilerna och pedofildebatten har verkligen ställt till det för fotokonsten. Det har blivit i det närmaste tabu att som gatufotograf närma sig lekande barn. Historiskt sett har det annars varit ett av de vanligaste motivområdena för många fotografer.

Jag läste i en internationell artikel häromdagen, närmare bestämt en recension av en gammal bok, "The Playgrounds and the City", att lekande barn har blivit en ren sällsynthet på storstädernas gator. Även gatufotografin har därför börjat försvinna.

Hur många av dagens ungar vet egentligen vad en riktig lådbil är?

Det första påståendet må vara sant; det andra är direkt falskt. Dessutom tror jag att verkligheten kan te sig så dyster bara från den amerikanska horisonten. ”Over there” förs en diskussion om huruvida upphovsrätten till gatuporträtt inte ligger hos den avbildade snarare än hos fotografen i fråga! Säkerhetsaspekten är dessutom högst väsentlig, inte minst vad gäller fotografering av barn i offentlig miljö. Pedofildebatten slår hårt och skoningslöst, även i vårt land. Nu senast varnas vi för att lägga ut bilder på barn på våra Facebook-sidor.

Etnografer och barnforskare i vårt eget land har dessutom funnit att de traditionella grupplekarna utomhus ersatts av individuella inomhuslekar. Länge höll arbetarklassens barn stånd i sitt lekande och förde gamla muntliga traditioner vidare på gatan, medan medelklassens barn ägnade sig åt tennis, ridning och pianolektioner.

I våra dagar har väl datorn tagit över helt. Somliga barn har rent av blivit ”skärmberoende” och sjukligt överviktiga. Inte så konstigt då att ett av gatufotografins klassiska motivområden har börjat försvinna.

Det är verkligen tragiskt. Vem har inte beundrat Helen Levitts och Diane Arbus barnbilder, eller William Kleins råa storstadsrapporter, för den delen? Just barnbilderna från gatan speglar paradoxalt nog vuxenvärldens snabba utveckling bättre än många andra motiv.

En snabbkoll i mitt eget bildarkiv ger vid handen att olyckskorparna tycks ha rätt. Barnbilderna är få, särskilt de som fångat lek på gatan. Personligen tänker jag ta larmrapporterna på allvar och trots allt sikta in mig lite mer på barnlek i framtiden. Den som har barnbilder i sitt gatuarkiv kanske sitter på en gatuhistorisk skatt! Vi övriga får ta och anstränga oss lite ytterligare. Barnlek är ingen barnlek!

Postat 2013-07-20 14:31 | Läst 1754 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera