Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 233/Efkebrom K10, ett gammalt bromsilverpapper provat för lithkopiering...

Förmodligen är det ytterligt få på fotosidan som intresserar sig för detta, men jag envisas ändå med att blogga och brukar ju ofta länka från Facebook, där det finns grupper med betydligt fler intresserade för sånt här speciellt mörkrumsarbete. En del är riktigt duktiga artister faktiskt, med osedvanliga talanger både konstnärligt och tekniskt. Ibland finns båda delarna där och då brukar det bi mästerligt bra. När man ser såna bilder blir man extra inspirerad att själv försöka åstadkomma något lika bra.

Söndagen har ägnats åt skidåkning på Isaberg vid Hestra, men under gårdagen jobbade jag svart...i mörkrummet. Kämpade hela dan med att försöka få bukt med ett gammalt papper som tidigare inte verkade fungera alls till lith-kopiering. Då provade jag med Fotospeed LD-20 lithframlkallare, och fick ett rätt gryningt/kornigt resultat, dock ingen färgton alls. Nu provade jag med ett par av Volfgang Moerschs lithframkallare istället och då blev det betydligt mindre grynigt men med en gulorange färgton i högdagrarna. Trots att det inte blev lika grynigt som vid en del annan lith-kopiering så gillade jag resultatet rent tekniskt. Och då har man kommit halvvägs. Nu gäller det att finslipa det tekniska och sedan hitta negativ som håller även rent bildmässigt och som kan passa resultatet man får med den här kombinationen lithframkallare/papper. Bilden här är nog inte den mest perfekta, men fick stå som prov för att se hur det ser ut. Jag har en stor 100-pack i stl 30x40cm av Efkebrom K10, som legat sedan tidigt 1980-tal och nu är väldigt svårt att få ut något vettigt av vid vanlig kopiering.//

Inlagt 2018-02-25 19:36 | Läst 2989 ggr. | Permalink

"Både spännande och bra! Hils, LO"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Både spännande och bra! Hils, LO
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-25 22:06
Tackar för det!
Den här gillar jag! Så snygg!
Hälsar
Eva
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-25 22:07
Roligt att du gör det!
Evacent 2018-02-25 23:15
Skulle gärna vilja ha en sådan gammal pump! Är det din?
Jag är själv inte intresserad av lithkopiering. Men jag gillar resultaten jag ser från de som kan det där. Den bild du visar här är i min smak. Tekniska prylar och människor är mina favoritmotiv. Blommor och dylikt är det inte.
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-25 22:08
Kanske är den inte så dum ändå, med såna här motiv, tekniska detaljer och liknande?
Duktigt att orka med mörkrumsstöket; jag har två uppsättningar utrustning (köpte en i Australien under åren i Söderhavet) som nu saknar mörkrum. För tio år sen riggade jag upp tillfälligt i badrummet, det var snudd på nostalgi, men det var allt. Det skulle nog kräva ett permanent mörkrum för mig om jag skall få något gjort.
Fin bild!
- hawk
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-25 22:17
Jag har ett mörkrum compact i tvättstugan/groventrén. En stor apparat som står där permanent och tar negativ upp till 13x18cm. Sen våtdelen som bara tar en halvmeters bredd, trots att jag oftast kör med papper upp till 30x40 cm. Har nämligen två Nova-tankar 30x40 med tre vertikala kemifack i vardera. Sedan en vertikal arkivskölj med fem fack. Då klarar man sig fint med en halvmeter. fast vid lithkopiering måste jag använda en skål för framkallaren, snatch pointen kommer ofta snabbt och då måste man se bilden i badet så man kan avbryta i stoppet direkt. Vid vanlig kopiering framkallas papperet ut helt och då behöver man inte se bilden när den framkallas. Har även helt luktfritt fix och stopp (finns såna moderna saker numera) och lithframkallaren luktar bara gott, he he. Kemin håller dessutom upp till 14 dar i facken med locket på och det blir väldigt lite oxidation i jämförelse med skålframkallning. Sparar en hel del pengar på det viset då man slipper kassera kemin utan oftast kan utnyttja kapacitéten helt.
Envisas på Nils! Mångfald e bra! Å du kan ditt ämne!
/B
Svar från Nils Bergqvist 2018-02-25 22:17
Låter fint!