Allt möjligt.

Dagen D 75 års jubileum

Många har en dålig uppfattning om vad dagen D handlade om. Det är starten på Europas befrielse från Hitler som då hade ockuperat och tagit över stora delar av Europa. Koncentrationslägren och utbredningen av det nya tyska samhället var i full gång.

Usa och England samt de övriga västallierade ser en möjlighet att via Frankrike och Normandie ta sig in i det starkt ockuperade Europa och stoppa tyskarna och få slut på det hela.

Det är 75 år sedan och vi har mycket att tacka av dem som kämpade och stupade. Det har kunnat se mycket annorlunda ut i Europa och i vårt samhälle om det inte vore för dem.

I år under 75 års jubileum av dagen D har 30 talet gamla flygplan av de ursprungliga 800st från 1944 samlats i Duxord England för att åter igen flyga över den engelska kanalen in i Normandie och släppa fallskärmshoppare.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

Detta var det ledande planet under dagen D. Fortfarande i mycket bra skick 75 år senare.

.

.

.

.

"Daisy" vår svenska DC3a. En av fallskärmshopparna som under detta jubileum är med på Daisy är Warren Johnson som är brors barnbarn till Lambert Johnson som flög med Daisy på dagen D för 75 år sedan.

.

Mycket regn och blåst under jubileums dagarna. Men så är det ju England också.

.

Ett par stycken av de svenska fallskärmsjägarveteranerna som var på plats och skulle utföra hopp.

.

.

Inlagt 2019-06-07 21:02 | Läst 1032 ggr. | Permalink
Strålande bilder från ett av Europas viktigaste jubileer, kanske det allra viktigaste! Gjorde en blogg kvällen före, 5 juni, där jag också tog upp hur avgörande detta var men utan bilder med aktualitet, den här serien är superfin! Hälsningar/ Björn T
Svar från sears 2019-06-08 19:15
Helt klart en av de allra viktigaste. Vi får inte glömma.
Tack så mycket Björn!

MvH
Johnny
Fint reportage, såg ut som du kunde röra dig ganska fritt och ingen mängd åskådare heller, iaf inte på bilderna
Svar från sears 2019-06-08 19:25
Vi var där ett par dagar innan själva jubileums eventet och fick mycket bilder när det inte är så mycket folk. Under de två huvudagarna var det däremot jättefullt. Försökte att inte få så mycket folk på bilderna men har en hel del ändå.
Tack så mycket Peter!

MvH
Johnny
Härligt bildreportage! Och coolt att se alla dessa allvarstyngda, präktiga, starka, mogna män. Det är sådana som träder fram vid hotande nödtider.
Svar från sears 2019-06-08 19:28
Visst är det trevligt att se. Och man får en tanke genom historian.
Tack så mycket Ragnar!

MvH
Johnny
Trevligt bildreportage toppen
Svar från sears 2019-06-08 19:29
Tack ska du ha Håkan!

MvH
Johnny
Trevligt med så många gamla propellerplan! Det är något speciellt med ljudet från kolvmotorer och propellrar.. Brukade ofta höra 'Daisy' när hon startade eller landade på Bromma, då passerade hon ofta rakt över mitt boende, och man hörde direkt på håll när det var en DC3:a på gång.. men nu är det ett par år sen jag hörde den senast.. Kul att få se dessa bilder!
Hälsn!
Svar från sears 2019-06-08 19:31
Mycket speciellt ljud. Gillar det verkligen. Fick nästan lite gåshud när 33st plan ställer upp på taxibanan med motorerna igång. Mycket häftig upplevelse både visuellt och ljudmässigt.
Tack så mycket Jan!

MvH
Johnny