Allt möjligt.

Höst och helvit dovhjort

Hösten börjar märkas av i mina trakter. Sakta men säkert förvandlas den gröna färgen i naturen till det gula och röda. De sista flyttfåglarna samlas i grupp för den långa färden till sydligare breddgrader. En vacker årstid att vistas utomhus i.

Häromdagen när jag var på väg hem i skymningen så ser jag ett vitfärgat djur stå vid kanten av en äng. Den lyste upp rejält i det halvskumma ljuset. När jag sträcker mig efter kikaren tänker jag är det en av ponny hästarna i området som rymt. Ser då att det liknar ett rådjur. Skyndsamt och försiktigt packar jag upp kameran igen men då har den hunnit försvinna.

Jag får leva på minnet tänkte jag. Det var verkligen en kul och udda grej. När jag rullar vidare och ska passera nästa äng så ser jag inte bara en utan två vita djur och nu är det rätt så nära och efter ett par bilder kan jag se att det är dovhjort det handlar om. Har aldrig sett tidigare och efter lite undersökning så verkar det inte så vanligt heller.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

.

.

Inlagt 2022-10-10 09:49 | Läst 725 ggr. | Permalink
Vilket häftigt möte grattis till det och dina fina bilder. Nä kan inte vara så vanligt. Får googla å se om det är som med de vita älgarna ( japp det var leucism). Härligt väder med vackra färger.
Började fundera på vart du tagit vägen men återställdes redan nu på morgonen
Mvh N
Svar från sears 2022-10-11 12:12
Ja det var väldigt kul möte. Har aldrig sett tidigare. Underbart att vara ute nu. Haft lite strul med datorn ett tag.
Tack Nini!

MvH
Johnny
Snyggt, gillar bild 2 även om det är den vanliga vitkindade bakgrunden så är de fina mot bakgrunden. Kul med de vita, undrar om det är liknade de som finns i Danmark i Jægersborg

Krondyr er som regel mørkebrune, men der findes også hvide. De hvide krondyr, der lever i Dyrehaven i dag, er efterkommere af 12 hvide krondyr, som Christian 6. fik af kurfyrst August af Sachsen i 1737.
Hverken Dyrehavens hvide krondyr eller dåvildt er albinoer. De har grå snuder og muler og gråblå øjne, ikke røde som ægte albinoers, og er en variant af den almindelige kronhjort.
Den hvide bestand holdes nede på 15-20 dyr ud af den samlede bestand på ca. 300 krondyr. Mange af de overskydende eksporteres.
Svar från sears 2022-10-11 12:14
Ja flamingona flög inte för tillfället. Det är säkert samma som i Danmark. Tydligen blir de helvita ibland de som kommer till världen. Tack Peter!

MvH
Johnny
Vackra höstbilder, visst är det fint på hösten! Intressant med dom vita hjortarna, har jag aldrig sett. Hälsningar/ Björn
Svar från sears 2022-10-11 12:15
Härligt med friska vindar och höstfärger. Ja det var ovanligt men tydligen så skapas det helvita dovhjortar i bland. Kul möte helt klart.
Tack Björn!

MvH
Johnny
Så trevligt att du fick se två vita dovhjortar (hindar). Fina bilder på dem i hösten.
Dovvilt är ju vanligtvis gyllenbruna (sommartid) med vita prickar och ljus/vit mage. Det finns två andra ”normala” färgvarianter, vilka är en ljus /vit/gulvit och individerna är inte albinos. Kalvarna är cremefärgade/ljust aprikosfärgade när de föds och det tar många år för djuret att bli helt vitt. Den andra färgvarianten är mörk – från mörkbrun till nästan svart. Där är kalvarna svarta/mörka när de föds. Dessa båda färgvarianter är inte så vanliga men heller inte totalt sällsynta. På vissa platser, t ex Övedskloster, finns det stora flockar där så gott som alla individer är vita.

Även här i sydöstra delen av landet börjar det bli höstfärger i naturen. Det är så vackert och hösten är min absoluta favoritårstid. Att ge sig ut med kameran mitt i den sprakande färgprakten är en njutning för både kropp och själ. Sitta på en stubbe och fika och låta sig omslutas av naturens dofter och ljud. Det är livskvalitet!
Hälsningar Christina
Svar från sears 2022-10-11 12:17
Tack Christina för klargörandet. Har också läst på nu lite mer om dem. Det är första gången jag får se den vita dovhjorten. Ett kul möte helt klart.

MvH
Johnny
Vackert och det är alltid något speciellt när man får se dom vita, det händer då och då att ser någon. Jag har dock inte varit ute i "hjortmarkerna" på länge, kanske dags att göra ett besök snart. -Bra jobbat!
Svar från sears 2022-10-11 12:21
Det är första gången jag fått se den vita dovhjorten. Ett kul möte helt klart.
Tack Morgan!

MvH
Johnny
Grattis till upplevelsen och fina bilder på de ovanliga hjortarna! Vi har mycket gott om dovvilt i våra trakter, nästan svarta djur har vi sett då och då och en och annan ganska ljus, men aldrig en vit.
Svar från sears 2022-10-11 12:23
Här i Uppland finns det inte så mycket av dem ute i det fria. Första gången jag får se den vita dovhjorten. Ett kul möte helt klart. Tack Christer!

MvH
Johnny
Vilka trevliga höstbilder det blev..här nere i södern springer man på dom flesta varianterna lite då och då, väldigt skygga för det mesta..
HaD/Gunte..
Svar från sears 2022-10-11 12:26
Här hos mig finns det inte så många av dem i det fria. Jo dessa var också skygga men jag använde bilen som gömsle så jag hann få några snabba dokumentationsbilder i mörkret när jag stannade till.
Tack Gunte!

MvH
Johnny
Mysiga höstbilder t ex den andra och grattis till mötet med de ljusa hjortarna. Jag har läst en del av svaren du fått vilket förklarar saken. Visste inte att det fanns så ljusa individer och har aldrig sett något liknande.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-10-13 10:49
Tack Lena! Det var ett kul möte helt klart. Jag har heller inte sett detta tidigare.

MvH
Johnny
Fin och trevlig serie höstbilder. Faller lite extra för bilden på rådjuren i stubbåkern. Den har ett fint ljus som lyfter upp färgerna på trädens löv i bakgrunden. Snyggt!

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2022-10-14 10:11
Tack Jörgen den är lite av min favorit också.

MvH
Johnny