Allt möjligt.

Kanonbåten

Var iväg och fotade lite svarthakedoppingar för ett tag sedan. Det var väldigt dimmigt på morgonen när solen började gå upp. Knappt man såg handen framför sig. Men jag hör lite plaskande från doppingarna som födosöker. Till slut kommer de förbi på nära håll och jag får mina bilder. När dimman lättat lite kommer en farkost åkandes över vattnet. Den ser ut som en liten krigsbåt. Det är en annan fotograf som är ute och doppar sig med sitt flytgömsle. Några bilder blev fångade.

Inlagt 2023-06-01 07:29 | Läst 1276 ggr. | Permalink
Riktigt fint. Helt rätt ute när solen tränger genom dimman och målar fram fågeln på bästa sätt.
Kul bild på "konkurrenten" också.
Hur gör du för att komma ned på så låg kameranivå och vinkel mot vattenytan?

Mvh J O
Svar från sears 2023-06-01 17:10
Tack Jan Olof! För att få en så låg kameravinkel som möjligt så ligger jag ner och har kameran på ryggsäcken eller ett trebensstativ med gimbal som benen kan fällas ut helt horisontalt på. Är det en sjö som inte har några bra ställen så skapar jag mig ett genom att hitta en så platt plats som möjligt och sedan rensar jag undan vass och annat som är i vägen. Detta gör jag efter att ha rekat vid sjön ungefär vart fåglarna brukar hålla till beroende på om det är morgon eller eftermiddag. Så det är en flerstegs process innan man kan lägga sig ner och tålamodigt vänta på "skott" läge. Har man väl hittat en sjö och en bra plats och vid den delen i sjön som fåglarna brukar hålla till i så blir det enklare sedan. Då kan man besöka sjön igen år efter år och man vet vart bästa platsen är och på sin höjd rensa undan lite vass. Lycka till!

MvH
Johnny
Fina bilder, ett sånt gömsle skulle vara skoj att prova.
Svar från sears 2023-06-01 17:12
Provade ett för ett par år sedan och hade tankar på att bygga ett eget men det blev aldrig av. Men det är ett bra sätt att komma nära utan att störa. Tack Morgan!

MvH
Johnny
Hej Johnny - super serie.
Især den med kanonbåden.
Mvh. Erik.
Svar från sears 2023-06-01 17:13
Tack för det Erik!

MvH
Johnny
Snyggt, fint med den låga vinkeln och dimman. En sådan där kanonbåt skulle man ha, det kan nog bli många fina bilder
Svar från sears 2023-06-01 17:15
Jag funderade på att bygga ett sådant för ett par år sedan men det blev aldrig av. Blir riktigt fina bilder och man slipper vänta på att något ska simma förbi. Tack Peter!

MvH
Johnny
Jösses vilken skapelse! Är det vadarbyxor under den eller ligger man på en flotte? Det kan nog bli fina bilder från en sån men jag tycker det räcker bra med den låga vinkel du visar.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2023-06-01 17:20
Man har vadarbyxor eller badshorts. Torrdräkten funkar nog också bra om man är lite frusen av sig. Perfekt sak för att komma nära. Man slipper ju vänta på att något ska simma förbi. Hade planer på att bygga ett för några år sedan men blev aldrig av. Finns fina och genomtänkta flytgömslen att köpa. Kostar en slant dock. Det går att vara tålamodig och vänta in att fåglarna ska simma förbi och få bra bilder från land också men det blir mycket dötid som man inte behöver ha om man har en sån här grej.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Som sagt, låg vinkel och lite dimma gör underverk, om man står ut med lite värk ;)
HaD/Gunte..
Svar från sears 2023-06-02 20:31
Ja det är individuellt :) Man kan ha en luftmadrass och kudde som gör det bekvämt eller så kan man lägga sig krokig över en stubbe i ett par timmar. Man väljer liksom. Men det är klart det blir mer dramatiskt att skriva att man hängde i knävecken i 14 timmar i piskande regn när man tog bilden ;)
Tack Gunte!

MvH
Johnny
Roliga bilder !
Visst blir det en härlig vinkel från dessa gömslen, men där går nog gränsen för mig i alla fall :-)
Ing-Marie
Svar från sears 2023-06-14 13:25
Ja jag trivs bäst på land också. Tack Ing-Marie!

MvH
Johnny