Allt möjligt.

Besök hos Lars-Eriks fiskgjusar

Vi kollade väderleken de närmaste dagarna och hörde av oss till Lars-Erik på birdphotosweden. Det var rätt så fullbokat men vi hade tur med en avbokning i närtid och vädret såg ut att bli bra även den dagen så vi slog till och bokade in oss.

Det är inte första gången vi besöker Lars-Erik och hans fiskgjuse safari men man glömmer snabbt att dagen börjar redan kl 02:30 så det är lite kämpigt när väckarklockan ringer. Jag möter sedan upp kompisen och vi rullar mot Torshälla.

Kl 05:10 sitter vi i Lars-Eriks för året nya rymliga båt och är mycket förväntansfulla när vi lämnar hamnen. Den bästa tiden för fiskgjuse börjar nu och det bekräftas snabbt av 5-6 st fiskgjusar som slår följe efter bara ett par minuters färd.

En kvart senare ligger vi för ankar i "viken". Solen har inte orkat upp så högt ännu men ett stort antal fiskgjusar cirkulerar nu tätt ovanför oss. De vet vad som väntar. Och när Lars-Erik kastar ut första fisken är det flertalet som dyker samtidigt mot den. Skådespelet kan börja.

Vi får en fantastisk morgon med säkert upp mot 30-talet dyk. Många som flyger och lämnar i boet för att sedan återkomma igen. Det är välkommet för fiskgjusarna och deras ständigt hungriga ungar vid den här tiden att få extra föda i form av den stödmatning som Lars-Erik utför.

Samt ett perfekt utbyte, fisk mot massvis med häftiga bilder.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Inlagt 2022-08-01 12:47 | Läst 477 ggr. | Permalink
Så häftigt, det blir bra bilder i Sverige också. Snyggt när de går ner med klorna redo
Svar från sears 2022-08-02 09:13
Är du utomlands nu? Ja det är häftigt med klorna men mycket utmanande fotografering att få det på bild.
Det räcker inte bara att ha en Z9 och trycka av tyvärr :)
Tack ska du ha Peter!

MvH
Johnny
pdahlen 2022-08-02 09:43
Så det är inte bara att skaffa en Z9 menar du, det var ju synd. Jag tycker det är svårt precis vid ytan, för använder man något som wide när den går ner så finns det risk att AF tar i vattnet närmare än fågeln. Så har jag tid får jag skifta till en punkt precis i vattnet. Möjligt att Z9 3D kunde hantera det?

Är inte i utlandet, jag menade i jämförelse med dina bilder från Ungern, det blir ju fina bilder även här
Svar från sears 2022-08-02 10:07
Aha ok då är jag med. Ja det går att ta bra bilder överallt. Det svåraste tycker jag är att följa fågeln i sökaren när den väl dyker. Det går så otroligt snabbt när den bestämt sig. Även om den inte dundrar rakt ner i vattnet utan planar ut vid ytan och bara greppar fisken så dyker den i full fart mot ytan. Det är svårt som sagt i sökaren att följa detta i samma fart och sedan tvärnita vid ytan och få träff på nedslaget. Jag har övat mycket på detta inom motorsport att panorera med. Men hos Lars-Erik får man som tur är många chanser på sig så när jag sprejat med Z9an på blått vatten, gröna bakgrunder och blå himmel så brukar jag få till en serie eller två på själva fiskgjusen också :)

MvH
Johnny
pdahlen 2022-08-02 10:10
Det blir ju såklart mycket svårare hur närmare fågeln är, ni lockar ju dem nära båten. Mina gjusar (om någon) är ju 50-100m bort och då är de ju inte så svåra att följa
Inte bara vackert och enastående, utan perfektion i varje detalj, ögon, klor, vingar. Gillar speciellt bilden då den går upp ur vattnet och ser hur den lyfter sig själv, fisken och vattnets ytspänning då det följer med lite upp, vilken kraft!
Svar från sears 2022-08-02 09:19
Man blir riktigt imponerad helt klart. Har bild sedan tidigare på en fiskgjuse med en större gädda som den försökte lyfta med och lyckades efter att ha släpat den länge i ytan innan den fick höjd. Imponerande.
Tack ska du ha Stefan!

MvH
Johnny
Imponerande bildserie på fascinerande fåglar!
Svar från sears 2022-08-02 09:20
Stort tack Christer! Det var verkligen en lyckad tur.

MvH
Johnny
Vilka stora fiskar Lars-Erik bjuder på. Det ser väldigt maffigt ut på t ex femte bilden och ett par andra. De behöver ju en del mat men jag är imponerad att de får med sej fiskarna upp i luften. Häftiga bilder då du fångat den rakt framifrån och återigen fint att få se bilder från ett bo med ungar. Det går bra för dem där med lite extrafoder. Superfin serie från Torshälla.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-08-02 09:28
De stora var tänkt till örnarna men de var inte på plats där vi låg och vi ville inte flytta oss heller då det var så bra med fiskgjusarna. Visst är det kul att få se ungarna. Faktiskt är fisken de matar ungarna med en som vi precis slängt ut så det kändes extra bra att få se och vi tackade för de bilder vi fick i utbyte.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Wow vilken show.
Tänkte på fiskgjuse och Torshälla när jag passerade vid annat ärende i somras. Borde tagit mig tid
Snygga bilder och fångst är stor
Toppenfint
/N
Svar från sears 2022-08-02 09:32
Det brukar alltid vara en toppen show med Lars-Erik.
Tack Nini!

MvH
Johnny
("Det är välkommet för fiskgjusarna och deras ständigt hungriga ungar vid den här tiden att få extra föda i form av den stödmatning som Lars-Erik utför.")

Och det är helt rätt av Lars Erik att stödmata :) Har själv gjort det.

Superfina bilder rakt igenom. Gillar särskilt bild nr 11 där det ser ut som om att den dyker på en levande fisk. "Mina" gjusar dyker med vingarna som i bild 2. Kanske beror det på att de alltid är ensamma och inte har någon konkurrens förutom havstruten? De tar det lugnt med andra ord ;)

12,13,14 är riktigt häftiga! Snyggt Johnny!
Svar från sears 2022-08-02 09:36
De dök stenhårt. Tror att just den bilden så hade fisken sjunkit lite. Men helt klart spelar det roll vem som hinner ta den först när det är så många gjusar på plats. Tack så mycket Joakim!

MvH
Johnny
Fantastisk bildserie!
Har läst om dessa fiskgjusesafaris och varit sugen, men ännu inte fått till det. När jag ser dina bilder inser jag att nog får försöka anstränga mig bättre. En kompis som jobbar på Sveriges Natur var där för några pr sedan och gjorde ett reportage.

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2022-08-02 09:46
Vill man vid endast ett specifikt tillfälle få de bästa förutsättningarna att fota dykande fiskgjuse och komma hem med actionbilder så är det värt att lägga de pengar som Lars-Erik tar för en utfärd. Det är en väldigt rolig upplevelse också förutom bilderna man tar. Tack Jörgen!

Mvh
Johnny