Foto bloggen

Allt möjligt.

Vad är det som knarrar i gräset?

Dök på ett konstigt ljud häromdagen ute i naturen. Kunde inte alls avgöra vad det var. Lät som en gammal trasig ringklocka. Så det var med lite spänning jag sökte mig fram till ljudet och spanade i kikaren.

På en plats med gräs och sly var ljudet som starkast men jag kunde inte se något djur eller fågel. Så jag satte mig ner och väntade och till slut dök det upp en fågel. Kornknarren.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

Postat 2020-05-26 08:36 | Läst 2192 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Sara och björnarna

I helgen gjorde vi ett besök till Sara på Wild Nordic. En lämplig biltur från Stockholm på knappt 2 timmar (enligt folkhälsomyndighetens rek). Vi blev varmt välkomnade och fick genast en uppdatering av corona rutinerna som hon tagit till sig.

Jag och kompisen kände oss snabbt hemma och började äta av välkomstmaten medans Sara hade dragning av björnläget och gömslet. Vi packade sedan hennes bil och tog plats bakom plexiglaset för att bli skjutsad ut till gömslet som är en liten stuga i skogen.

Efter vi installerat oss i gömslet säger vi hejdå till Sara och påbörjar den förväntansfulla väntan på att vi kanske ska få se och uppleva björn på nära håll.

Vädret var regntunga moln så ljuset var inte det bästa fotomässigt sett. Men lika mycket som vi ville fota björn så ville vi även bara få uppleva björn och få den där speciella känslan att titta in i ett vilt och mytomspunnet djurs blick.

Kl 21:00 så såg vi äntligen rörelser på långt håll. Spänningen var på topp och efter en stund dyker två små björnungar upp. Sara hade pratat om dessa och att de precis hade blivit bortkörda av mamman för att klara sig själva. Precis som björnmammor gör efter något år och det är dags för brunst igen.

En kramgo nallebjörn.

.

Lite klumpig och påminner om en valp.

.

Syskonen står och funderar lite.

.

Här luktar det lite goda nötter. Bäst jag kollar mig omkring innan jag slukar dem.

.

Jag går och kollar läget kring den där stugan.

.

Här hände det inte mycket.

.

Efter att de slickat i sig nötter och annat gott och undersökt massa saker och lekt lite så tog syskonen och lunkade iväg.

.

Ett par timmar senare brakar det till och en stor hona och hane dyker upp. De slår med lätthet undan stenar och annat i vägen till de godsaker som Sara lagt ut. Tyvärr var det kolmörkt när de dök upp så det blev inte så många bilder. Svårt att visa hur stora de var men de var enorma! I bakgrunden kan man se en som ligger ner vid stocken som en av björnungarna i mina första bilder knappt kunde gå över, och ungarna var rätt så stora enligt vårt tycke. Denna bild är fotad med ISO 64 000.

.

I stället blev det den där fantastiska upplevelsen som vi också var ute efter. När tex en av dessa bjässar ligger intill gömslet på 2m håll och slickar i sig nötter. Lyfter huvudet och kikar misstänksamt upp mot oss när det knarrar till i stuggolvet där jag och kompisen sitter bakom en fönsterglugg och tittar.

.

Vi hade hoppats på fler besök av de stora björnarna på morgonen då det var ljust men de dök inte upp. Vi var lika glada för det och underhöll oss med allt övrigt liv kring gömslet där i skogen. Nötskrikorna gillar också nötter och det var ett stort gäng som höll till kring stugan. Denna ruffspelle såg väldigt rolig ut hade nog inte putsat fjädrarna på länge :)

.

En ormvråk visa också upp sig väldigt fint.

.

Sara och hennes Wild Nordic är ett väldigt bra exempel på samspel mellan naturvård och ansvarsfull naturturism. Något som hon också prisats för flertalet gånger. Jag rekommenderar verkligen henne om man är intresserad av att få uppleva ett sånt spännande djur som björnen ute i det fria.

.

Postat 2020-05-24 21:53 | Läst 2337 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Trevligt sällskap på morgonen

Stod och väntade på en uggla i morse men den syntes inte till. Fick i stället sällskap av denna dam ett litet tag. Lugnt och stilla dök hon upp och stannade till en kort stund. Ett fint möte som värmde i den kalla morgonluften.

.

.

.

Postat 2020-05-21 08:33 | Läst 935 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Räven

På en utfärd härom dagen så träffade jag på denna fina räv. Den ser ut att vara välmående och i gott skick. Jag hade tur att vinden låg emot mig så både slutarljud och vittring var minimal. Ett trevligt möte i naturen.

Ett par bilder blev fångade.

.

.

.

.

Postat 2020-05-18 23:35 | Läst 1093 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

En rundtur

Det blev en rundtur i helgen till några favoritställen som det återkommande brukar vara några stammisar på. En del var inte på plats men de flesta hade sin gäster. Kameran var med förstås så det blev även några bilder fångade.

.

Jordugglan var hemma och visade upp sig en sväng.

.

Storskraken hade redan fått sina ungar och låg och solade.

.

Medans skäggdoppingen fortfarande låg och ruvade på sina.

.

På väg till ett av mina ställen fick jag höra att det gick omkring en stork på ängarna vid Ulva kvarn. Så jag stannade till och fångade en bild i hagelskuren.

.

Det var skönt när solen kom fram igen. Det tyckte räven också.

.

Postat 2020-05-17 14:20 | Läst 1336 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 37 38 39 ... 73 Nästa