Allt möjligt.

Kungsörn hos Conny Lundström i Kalvträsk

Har fått möjligheten att tillbringa några fantastiska dagar i gömsle hos Conny Lundström i Kalvträsk. I dessa gömslen skådas men framför allt fotas det kungsörn på både nära och längre håll. Gömslena är väl genomtänkta och optimerade för fotografering.

Helt klart ett imponerande arbete som Conny under många år förfinat. Skulle även temperaturen vara väldigt långt ner under nollan så lägger man bara in lite fler vedkubbar i kaminen och fortsätter mysa i de sköna stolarna.

Boende med helpension finns det också hos Conny och det lagas mycket god mat vill jag lova.

Vi blir upphämtade av Conny och skjutsade till boendet för att efter en välkomstmiddag få en genomgång med ritning över morgondagens gömsle samt en djupdykning i ämnet kungsörn.

Vi åker iväg på morgonen i god tid innan solen går upp kl 08:15. För att efter en kort promenad med pannlampor inta gömslet och göra oss redo. Klockan 08:00 landar den första kungsörnen 8m bort. Och så här höll det på varje dag. Som att sitta och titta på världens bästa naturprogram på tv. En fantastisk upplevelse som rekommenderas.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

Inlagt 2018-12-17 08:12 | Läst 5721 ggr. | Permalink
Imponerande bilder, och det är inte ofta jag får se Kungsörn på Fotosidan, utan det brukar ofta vara Havsörn. Var ligger Kalvträsk? I mitt närområde finns Gysinge som har gömslen där man kan se Havsörn bland annat.
Ha det gott /Stig
Svar från sears 2018-12-18 11:17
Kalvträsk ligger en bit utanför Skellefteå i Västerbotten. Gysinge är fint med sina havsörnar, har även haft möjlighet att besöka det gömslet också.
Tack så mycket Stig! Ha det bra.

MvH
Johnny
Vackra bilder av en mäktig fågel! Imponerande! MVH Yvonne
Svar från sears 2018-12-18 11:18
Visst är den fin och mäktig kungsörnen.
Stort tack Yvonne!

MvH
Johnny
He he, låter bekvämt det där.. :-) Och det blir vackra bilder, den saken är klar! Kul!
Hälsn!
Svar från sears 2018-12-18 11:19
Ja det var mycket trevligt helt klart.
Tack så mycket Jan!

MvH
Johnny
Kungsörnen är nog favoriten bland rovfåglarna. Super fina bilder :)
Svar från sears 2018-12-18 11:22
Den är min favorit också. Det var lite av en dröm att få vara med om dessa möten. Jag gör gärna ett besök igen för att få uppleva denna mäktiga fågel.
Stort tack Joakim! Det uppskattas.

MvH
Johnny
Vilka närbilder! Ser ut att ha varit en fin upplevelse och bekvämt också. Fast ser ut att ligga en bit upp i landet
Svar från sears 2018-12-18 11:27
En fantastisk upplevelse! Bekvämt var en bonus. Jag skulle ha kunnat legat under en presenning om det så behövdes för att få dessa möten. Fantastisk fågel.
Det är en bit. Förutom bil så går det både tåg och flyg i närheten.
Stort tack Peter!

MvH
Johnny
En verkligt fin upplevelse!
- hawk
Svar från sears 2018-12-18 11:28
Ja det var en dröm att få komma så nära och kunna både studera och fota dem.
Tack Håkan! Ha det bra.

MvH
Johnny
Det är en makalöst vacker fågel, har aldrig sett dess ögon visade så fint på bild innan som du visar i nr 1. Nackfjädrarna i tvåan är som ett konstverk.
Svar från sears 2018-12-18 11:30
Vad kul! Visst är den mäktig och framför allt ögonen och blicken som syns bäst när man kommer väldigt nära.
Stort tack Stefan! Ha det bra.

MvH
Johnny
Fantastiskt!
Så roligt att se dina bilder!
//Lola
Svar från sears 2018-12-18 11:33
Tack så mycket Lola det uppskattas! Jag gillar dina bilder och din fotografiska stil.
Följder dig på insta.
Ha det bra.

MvH
Johnny
Fantastiska bilder. Som hämtade ur någon natur dokumentär producerad avv BBC.
😁
Svar från sears 2018-12-18 11:42
Stort tack Hans-Åke! Det uppskattas verkligen att höra.
Det ligger mycket krävande fotografering bakom bilderna då det var sämsta tänkbara ljusförhållanden (dålig väderlek). Slutartider på 1/10 - 1/40 dels sekund då gäller det att sitta på helspänn beredd tills örnen är helt stilla och i rätt position. Jag fick ett blåmärke i pannan ovanför ögat efter att ha suttit och titta genom sökaren i kameran och väntat på rätt ögonblick i timmar :)

Ha det bra.
MvH
Johnny
Häftiga bilder, och som många kommenterar - kul att se kungsörn! Ett hedervärt arbete som görs så vi stadsbor kan erbjudas tillfälle att få denna typ av närkontakt och kunna få ta våra livs bilder...Lägger till det på önskelistan!
Svar från sears 2018-12-18 11:48
Ja det är verkligen ett hedervärt arbete. Man bugar sig för sådana som Conny som möjliggör sånt här. Stort tack Sune! Ha det bra.

MvH
Johnny
Strålande! Kungsörn är man inte bortskämd med direkt. Jag hade gärna sett några fler bilder. Kul att inlägget uppmärksammades på första sidan.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2018-12-18 11:54
Nej verkligen inte bortskämd. Det var mitt första möte och lite av en dröm som gick i uppfyllelse. Det finns fler bilder på lager. Jag har också tankar på att göra ett till besök för att få lite mer action bilder då väderförhållanden inte var på topp denna gång.
Jag såg första sidan! Fick en smärre chock faktiskt :) Riktigt kul.
Stort tack Lena! Ha det bra.

MvH
Johnny
Tjusiga bilder på kungsörnarna. Har inte själv haft möjlighet att besöka något gömsle men det ser ju lockande ut. /Åke
Svar från sears 2018-12-18 12:02
Det rekommenderas helt klart att prova på. Man får vara försiktig bara med ljud och rörelser. De är vana att det kan finnas mat utlagt men de är inte van människor vilket också är anledningen till att man går till gömslet och lämnar gömslet i mörker.
En svepning med kameraobjektivet för att följa en inflygning av örn fram till matplatsen kan skrämma den till att inte landa alls och flyga vidare. Likaså röster och andra ljud från själva gömslet kan skrämma. Tar man det bara försiktigt så kommer man få en underbar naturupplevelse som inte kan möjliggöras annars utan ett gömsle.
Stort tack Åke! Ha det bra,

MvH
Johnny
Mycket fina bilder! Måste vara otroligt häftigt att komma dem så nära. Jag och två fotovänner åker till Gysinge i Januari för att fota örn. Det ser jag verkligen framemot.

Mvh Jörgen
Svar från sears 2018-12-19 08:46
Tack så mycket Jörgen! En nästan overklig upplevelse! Verkligen häftigt med det nära avståndet. Vad kul med Gysinge för er. Ni kommer få en trevlig upplevelse garanterat.
Lycka till!

MvH
Johnny
Imponerande fågel och imponerande bilder.
Om du lägger in fler bilder i bloggen från detta tillfälle vore det spännande att få veta mer om kamera, objektiv och data.
Svar från sears 2018-12-19 08:52
Jag använde kamerahus Nikon D850 och D500 och till dessa körde jag objektiv Nikkor 600mm f4 och 70-200mm f2.8. De riktigt nära porträtt bilderna är med 600:an men ofta körde jag med 70-200:an som funkade bra den mesta tiden. Tex den sista bilden med vattnet är med med 70-200:an på 125mm och bilden är bara lite beskuren för att få bort en skata.
Stort tack Mats!

MvH
Johnny
Mats Erikson 2018-12-21 17:01
Tack för din förklaring. Återigen; jättefina bilder.
Fina bilder från ett verkligt fint ställe! Conny är supertrevlig och erbjuder mycket fotomöjligheter. Det går inte riktigt att tröttna på den vackra kungsörnen.
Svar från sears 2018-12-19 08:59
Conny är enormt trevlig och mycket påläst. Jag är så imponerad av hans gömslen. De är byggda så att örnarna behöver röra på sig och flyga in på ett speciellt sätt. Mycket bra foto möjligheter helt klart! Det var mitt första möte med kungsörnen och jag har redan tankar på att åka upp igen. Kungsörnen är verkligen speciell.
Stort tack Arne!

MvH
Johnny
Bra skrivet Johnny och som alltid fina välkompositionerade bilder med perfekt skärpa och rätt vitballans!
Mer blogginlägg tack 😀
Svar från sears 2018-12-19 09:01
Tack ska du ha Patrik för din fina kommentar! Det uppskattas verkligen av en nybörjare som man är.
Ha det bra!

MvH
Johnny
Fantastiskt vackra bilder, det måste ha varit en upplevelse! Och grattis till uppmärksamheten på FS, roligt / Björn T
Svar från sears 2018-12-20 17:32
Stort tack Björn! Ja det glömmer man inte i första taget. Härligt upplevelse.
Det är riktigt kul att FS uppmärksammade mitt lilla blogginlägg.
Ha det bra.

MvH
Johnny