Allt möjligt.

Min nya fågelmatning

För två veckor sedan så skulle jag starta upp min fågelmatning för vintern igen. Men möttes av en skylt i skogsgläntan av den lokala orienteringsföreningen. De har lagt ett kontrollstopp på sin slinga precis vid min matning. Jag insåg att här kan jag inte vara kvar längre då fåglarna kommer bli skrämda och kanske precis när man sitter och har en fin fotostund. Jaja det tog 3 år tills någon hittade till min fina plats.

Jag hade kvar i minnet ett annat ställe och efter att hittat åt markägaren och kommit överens med denne så hängde jag upp mina matare förra veckan. Dock kunde jag varken se eller höra en fågel i skogsområdet vilket oroade mig lite. Men platsen är bra med rätt så mycket ljus som når fram under hela dagen samt mycket barrträd för småfåglarna att gömma sig i om de blir skrämda.

Jag har varit dit varje dag och kollat till men inte en fågel. Jag brukar också lägga ut lite hasselnötter på en stubbe men de förblir orörda fram tills för några dagar sedan då de började försvinna. Dock fortfarande inga fåglar som är där. Men i helgen började det dyka upp lite gäster. Och det ser ganska lovande ut.

.

Talgoxen var den första att hitta dit. Den tittar lite fundersamt på mataren.

.

Men hoppar ner till slut och smakar av lite jordnötter.

.

Blåmesen var den nästa att spana in mataren.

.

Det tog en stund men till slut provsmakade den också lite av jordnötterna.

.

Dagen efter var det fullt av liv kring matarna och en del nya gäster hade hittat dit som tex entita.

.

Även en större hackspett provade nötterna. Roligt att den hittat hit.

.

Och nötväckan förstås. Det är nog den som brukar plocka mina hasselnötter tänkte jag.

.

Jag lägger ut en näve hasselnötter på stubben denna dag också precis som gårdagen och förväntade mig att nötväckan skulle börja plocka åt sig men den var mest intresserad av jordnötterna i matarna. Och plötsligt från ingenstans landar en nötskrika och stoppar snabbt i sig av hasselnötterna. Aha! Nu förstår jag vem som lärt sig att det brukar finnas hasselnötter här :)

.

Ett annat roligt inslag är trädkrypare. Kanske den också lär sig att äta från matarna som på mitt förra ställe.

.

Det tog 7 dagar innan det började dyka upp lite fåglar. Fascinerande hur snabbt nyheten sprids i skogen sedan, från en dag till en annan så är det flertalet olika arter som är på plats.

.

Inlagt 2021-10-18 08:57 | Läst 508 ggr. | Permalink
Det ser mycket lovande ut och bilden på nötskrikan är ju jättefin. De är ju rätt skygga, åtminstone de jag brukar se ibland. Trädkrypare är ju också kul.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2021-10-19 08:59
Ja det var en överraskning helt klart med nötskrikan. Trädkryparen hoppas jag stannar kvar.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Var lite oroad i början att ekorre varit framme först. Jo dom är också fina å behöver äta. Tänkte då att inga fåglar hinner få. Men så var det en fin nötskrika.
Precis som i ditt inlägg fungerade min matning tog väl 3-4 dar och nästan exakt samma arter i ordningen.
Bilder är det klass på snyggt
Svar från sears 2021-10-19 09:02
Ja nötskrikan dyker upp när man minst anar det. Ekorre har jag inte sett ännu hos mig men den vill jag gärna bjuda på lite nötter också.
Stort tack Nini!

MvH
Johnny
Trevligt att fåglarna börjar hitta tillbaka till din matning. Bilden på nötskrikan är i en klass för sig själv.

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2021-10-19 09:03
Tack så mycket Jörgen! Ja det är trivsamt med fåglarna och kul att ge dem mat under vintern som lite utbyte att man får ta några bilder på dem ibland också.

MvH
Johnny
Kul, och att det fungerade att de kunde hitta dit så snabbt. Blev ju jättefina bilder, nötskrikan är ju kul att få på bild och du fick ju en bra mix av fåglar.
Svar från sears 2021-10-19 09:05
Ja verkligen kul. Nötskrikan är en uppskattad gäst. Hoppas den stannar kvar.
Tack Peter!

MvH
Johnny
Verkar vara ett ok ställe med ljus och omgivning i samspel..Hoppas det blir en bra plats inför vintern..Du får sätta upp en skylt på gamla platsen så fåglarna vet att du bytt ;))
HaD/Gunte..
Svar från sears 2021-10-19 09:06
Ja som fotograf vill man ju ha bra förutsättningar för det också. Hehe får göra det :)
Tack Gunte!

MvH
Johnny
Djungeltelegrafen, eller skogstelegrafen kanske det heter här, sprider snabb info.
Kul att det blev fart där, alltid spännande med nya ställen. Trädkryparen är ju så söt, där jag ser den så äter den mest rester från talgbollarna. Kul med nötskrika också.
ing-marie
Svar från sears 2021-10-19 09:07
Ja telegrafen gick nog varm sedan de första hittade dit. Nötskrikan hoppas jag stannar kvar, mycket uppskattad att ha i matningen. Tack Ing-Marie!

MvH
Johnny
Hej Johnny - super serie - WOW. Tålmodighed belønnes.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från sears 2021-10-19 09:10
Ja det är ett kul projekt. Småfåglarna behöver lite extra mat över vintern och fotografen behöver stilla sina behov också. Tack Erik!

MvH
Johnny