Allt möjligt.

Plötsligt händer det

Jag sitter i en trälåda högt upp i de Andalusiska bergen i södra Spanien. Det är dimmigt och småkallt. Kompisen dricker kaffe och jag stirrar intensivt ut mot bergssluttningen utanför. Vi är här för att förhoppningsvis få se och fota det utrotningshotade lodjuret Iberisk panterlo som endast finns här.

År 2002 fanns det endast ca 94 individer kvar och en total utrotning var nära men tack vare akuta räddningsåtgärder som sattes in av spanska regeringen tillsammans med WWF har beståndet ökat successivt sedan dess. Den är fortfarande rödlistad men är på en stark uppgång.

Det har gått några dagar och vi har inte sett eller hört något lodjur än. Det är slitsamt för både kroppen och hjärnan med 12 timmars pass på helspänn och lite sömn där emellan. Men vi håller modet uppe för vi vet att vi är här på den bästa tiden och med de bästa förutsättningarna då det är parningstid och lodjuren är extra rörliga i området. Våra trälådor så kallade gömslen är också placerade invid de stigar som lodjuren brukar använda.

Vi vet att det är på djuren och naturens villkor och inga garantier finns. Framför allt inte sådana här gånger då det inte finns några extra "tricks" att ta till. Tålamod och väntan är det som gäller och har vi tur så blir vi rikligt belönade. Femte dagen börjar precis som alla dagar innan med tidig morgon och ca 1 timmes bilresa längs dåliga vägar uppför berget i kolsvart mörker. Det är sista dagen och en liten misströstan infinner sig att vi kanske inte kommer få se något lodjur.

Det ljusnar och timmarna tickar på medans vi sitter trötta och blickar ut. Plötsligt pekar kompisen och jag tittar inte ens utan klistrar ögat mot sökaren innan jag vrider upp kameran. Där kommer den! Det är ca 10m fram till ett ståtligt och vackert lodjur. En välmående hona som sakta kliver fram från buskarna. Jag har svårt att ta in detta fantastiska ögonblick och jag matar reflexmässigt på med bilder. Hon luktar på några stenar och går sedan sakta och lugnt förbi oss. Det hela är över på ca 30 sekunder men WOW! Ett minne för livet.

.

.

.

.

.

Inlagt 2023-01-17 22:50 | Läst 1268 ggr. | Permalink
Så läckra bilder på denna vackra katt!!! Jag kan förstå din lycka när den äntligen dök upp, för som du skriver finns inga garantier när det gäller vilda djur. Även om det är "rätt tid" och förutsättningar finns är det långt ifrån alltid man får se dem. Och ju sällsyntare djur desto mindre är ju chanserna. Det krävs en hel del tur också - och det hade ni sannerligen. Bara att säga grattis! 😊
Hälsningar Christina
Svar från sears 2023-01-20 15:39
Det var en fantastisk känsla när den dök upp till slut.
Tack så mycket Christina!

MvH
Johnny
Grattis, det var ju fint att ni ändå fick lite utdelning efter lång väntan. Gäller att kameran är beredd när det plötsligt händer så man inte missar allt för det är fel tid inställt eller liknade. Fina bilder och kul att ni fick se den. Var det detta lodjursprojekt du pratade om för ett år sedan?
Svar från sears 2023-01-20 15:42
Man har mycket tid att sitta och finlira med inställningar och förberedelse. Lätt att man missar om man inte är fokuserad. Mitt projekt här hemma fortsätter. Lite dåligt med snö för att vara ute och spåra. Har haft kamerorna ute på olika ställen men ingen aktivitet har fastnat ännu.
Tack Peter!

MvH
Johnny
Wow, vilken känsla att få utdelning efter så lång väntan och vilket vackert djur. Första bilden när den kommer smygande är ju helt otrolig.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2023-01-20 15:43
En fantastisk känsla när den väl dök upp. Jag gillar den första lite extra också.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Otroligt fina bilder, och så nära ni var. Uthållighet och bra teknik i förening ger resultat.
Svar från sears 2023-01-20 15:45
Tack så mycket Lars! Det var verkligen utmanande förhållanden för fotografering.

MvH
Johnny
Men wow vad häftigt och pirrigt mot slutet i läsning om ni skulle få se eller ej även om rubrik avslöjade det.
Vacker den första och stort grattis!!
Fem dar är lång väntan.
Hur går lodjursprojekt i sve med åteln? Har för mig du skrev att du satt kamera med.
De är ju sällsynta
Mvh N
Svar från sears 2023-01-18 10:05
Det går inte att ha åtel eller stödmatning för lodjur tyvärr. Den är ingen asätare utan måste ha fällt bytet själv för att den ska äta av det. Det går så där med kamerorna. Det har varit så lite snö så det är svårt att hitta nåra spår eller "lodjurs stig" där man kan sätta upp kameror och kolla när de är där. Tack Nini!

MvH
Johnny
niniz 2023-01-18 11:17
Nä tänkte det blandat ihop det med nån annan som skrivit om uppsatt låda. ..hoppas det funkar med kamera även här framöver
Grattis till det efterlängtande mötet. Blev glad när jag läste att ni fick se och fotografera den efter så många timmars väntande...
Mycket fina bilder fick du.

Mvh Jocke
Svar från sears 2023-01-20 15:46
Tack Joakim. Vi blev också väldigt glada. Ett fantastiskt möte helt klart.

MvH
Johnny
Grymt trevliga bilder på kissen..
För lång brännvidd för situationen ?
HaD/Gunte..
Svar från sears 2023-01-20 15:48
Ja det blev ett snabbt beslut och den kom väldigt nära.
Tack Gunte!

MvH
Johnny
Å häftigt! Och bra skriven text också…spänningen kändes verkligen!
Svar från sears 2023-01-20 15:49
Vad kul det uppskattas. Tack så mycket Lena!

MvH
Johnny
Häftigt! Kan förstå känslan att se detta magiskt vackra djur, vilken upplevelse! Mvh Nina
Svar från sears 2023-01-20 15:50
En fantastisk upplevelse helt klart. Så fin.
Tack så mycket Nina!

MvH
Johnny
Så vacker !
Vilken tur att ni fick utdelning till slut och att du hann få några härliga bilder. Tänk om ni båda stängt era ögon en stund under denna händelse.
Ing-Marie
Svar från sears 2023-01-20 15:53
Det är lätt att missa om man slumrar till en stund eller sitter och gör annat.
En fantastisk upplevelse blev det.
Tack Ing-Marie!

MvH
Johnny
Grattis och jag kan förstå att du sitter på helspänn och bara väntar till du såg katten. Jag älskar själv katter och var nästan på väg ner för att fota Iberiskt lo men biljetterna var för dyra så jag får vänta lite. Hoppas dock att jag hittar nått snart så jag kan flyga och sen hyra bil. I Sverige är det riktigt svårt att fota ett lo så jag kommer att försöka här med i början på året.
Svar från sears 2023-01-20 15:54
Det var utmanande fotografering helt klart. Vad kul jag önskar dig lycka till!
Tack ska du ha Jens!

MvH
Johnny
Ja, hon var fin!! Uthållighet ger ibland belöning. Morgonljuset perfekt, kamera och fotograf i ordning och välfungerande, bättre kan det inte bli. Kan bara gratulera. I min barndom blev morfars gråhund lodjursangripen, den kom hem väldigt blodig, men överlevde med den vård som fanns att tillgå.
Svar från sears 2023-03-20 16:41
Stort tack Stefan! Skönt att hunden klarade sig.

MvH
Johnny
Mäktigt!!
Svar från sears 2023-03-20 20:57
Tack för det David! Det var det verkligen.

MvH
Johnny
Bilderna blev ju riktigt bra, trots reflexmässigt fotograferande. :-)

Jag måste erkänna att jag är en aning avundsjuk …
Svar från sears 2023-03-21 09:00
Tack så mycket Per!

MvH
Johnny