Allt möjligt.

Pohtiolampi Osprey center i Finland

På min resa i Finland har jag nu stannat till några dagar på Pohtiolampi Osprey center i Kangasala. Det är ett ställe som drivs av en stiftelse som forskar och jobbar för att skydda fiskgjusen. På detta ställe har man möjlighet att hyra något av deras gömslen för att studera dem på nära håll.

Den bästa tiden för detta är egentligen på höstkanten då mängder av fiskgjusar samlas här inför sin flytt till varmare breddgrader. Man kan förstå det då man har en fiskodling på området som aldrig sinar på mat till fiskgjusarna.

Här kommer några bilder jag fångat under dessa dagar jag varit här.

.

Det dök aldrig upp så många olika fiskgjusar vid dammen utan det var en ihärdig gäst som jag kallar den "röde baronen". Han var mästerlig på att fånga fisk, ett riktigt flygaräss så att säga. Han hade troligtvis ett bo med ungar någonstans som han fiskade till. Här kommer en serie på honom.

.

.

.

.

.

Det fanns gott om trutar och fiskmåsar också i området. De gjorde allt de kunde för att köra bort inkräktare när de inte själva försökte fånga en fisk. Vilket oftast gick väldigt dåligt och slutade för det mesta med plaskande och tomhänta.

"Jag vet det blev ingen fisk sluta stirra!"

.

Någon som däremot visste hur man fiskade var gråhägern. Kanske den ibland gapade lite för stort dock.

.

Småskraken var också en flitig besökare i dammen.

.

Även en kärrhök gjorde mig sällskap på dagarna.

.

Nu kommer några bilder tagna med mobilen som visar lite från inne i gömslet. Fint gömsle med alla bekvämligheter.

Sängplatser om man känner för att vila lite. Gott om fönster med spegelglas att spana igenom.

.

El fanns indraget.

.

Anordningar för att montera kamerautrustningen på.

.

På utsidan gömslet.

.

Inlagt 2019-07-16 18:25 | Läst 909 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

He he, minns att Lena H. visade bilder därifrån för ett par år sen också, det är ingen stor pöl där direkt! Ser nästan bekvämare ut än när jag sitter på balkongen och fotar Tornseglarna.. :-) Fina bilder!
Hälsn!
Svar från sears 2019-07-17 13:51
Man kan nästan ligga i sängläge och snegla ut lite ibland :)
Japp bekvämt var det. Tack Jan!

MvH
Johnny
Åh, det här stället minns jag mycket väl. Toppenfin serie på fiskgjusen "in action". Hur ser du att det är en hanne? Man sitter ju på första parkett men det är ändå inte så lätt som man kan tro. Det fanns inget "glas" i taket när vi var där. Det blev en del roliga bilder på fiskande måsar också och när den väl lyckades fånga en fisk kom skrakhonan och snodde den. Läcker närbild på hägern. Lyckades den svälja fisken?
Hälsningar Lena
Svar från sears 2019-07-17 13:59
När jag skaffade kamera och började hänga här på fotosidan år 2016 så läste jag om detta i MikSwe (Mikael ekelund) blogg samt din blogg. Har stått på önskelistan sedan dess och i år blir det verklighet. Fiskgjuse och björnarna. Jag tyckte fiskgjusen hade ett svagt bröstband men det är nog mycket väl en hona. För stunden så blev det en hanne för mig i alla fall :) Verkligen inte lätt. Utmanande och kul fotografering. Tack Lena och tack för inspiration till denna resa!

MvH
Johnny
Härliga bilder in action. Verkar vara ett toppenställe som ger fisket så nära inpå
Svar från sears 2019-07-17 14:00
Verkligen ett kul ställe. Den bjuder på så mycket annat också förutom just fiskgjusen. Så man går inte lottlös så att säga. Tack Peter!

MvH
Johnny
Snyggt!

Goa bilder och kul att du även visade mobilbilderna så man kan se hur det ser ut runt omkring.

Daniel
Svar från sears 2019-07-17 14:01
Ja jag tyckte det var en kul grej att visa lite runtomkring med gömslet också.
Tack så mycket Daniel!

MvH
Johnny
Vilka bilder på Fiskgjusen. Fiskgjusen är en sån tuff fågel i mitt tycke när den ryttlar över vattnet för att sedan störtdyka och någon/några meter ovanför vattenytan drar den fram klorna, ah den är mäktig!! Riktigt snygga foton!!! Både på den,... särskilt den ;) och de andra fåglarna. Sen var det riktigt kul att få se lite bilder bakom kulisserna :)
Svar från sears 2019-07-17 14:06
Den är en riktig hårding som dyker som den gör. Tycker den borde nästa slå sig fördärvad ibland. Den är vacker och ser rätt så cool ut. Angående klorna så kan den vrida på en av klorna vilket är också rätt så spännande grej. Kolla in bild 3 och bild 2 så ser du hur den har vridit på en av klorna efter att ha fångat fisken. Bild 3 en klo bakåt. Bild 2 två klor bakåt.
Tack så mycket Joakim!

MvH
Johnny
Joakim88 2019-07-17 18:59
Jag ser, det var något nytt och spännande. Ah den är tuff :)